Ametist lähemalt

Politseikoerad saavad eriväljaõppe, et täita politseiülesandeid. Politseitööd hakkab noor koer kaasa tegema umbes siis, kui ta on 1,5-2-aastane ning vastava eksami positiivselt sooritanud ehk atesteeritud. Sellele eelneval ajal käib pidev treening ja väljaõpe. Tänaseks on PPA-l üle 70 politseikoera, kes jagunevad väljaõppe järgi kahte suuremasse gruppi: patrullkoerad ja narkokoerad. Neile omakorda õpetatakse ka teisi erialasid.

Patrullkoerte põhiülesanneteks on kuulekus, maa-ala otsing ehk esemete otsimine, jälje ajamine, jõukasutus või inimeste otsimine. Otsingukoerad reeglina jõukasutust ei tee. Veel võib politseikoertele õpetada, kuidas leida ja ära tunda relvi, laipu, raha või sigarette. Samuti võib õpetada erinevate narkootiliste ainete tundmist ja leidmist.

Neljajalgne kangelane

Meie loo peakangelane on aga Aleksei Junkini käe all kasvanud politseikoer Vedur. Koer on pärit Soomest ja treenitud patrullkoeraks, kes teeb iga päev tööd selle nimel, et tagada elanike turvalisus. Sel suvel tõestas Vedur end juba mitu korda ja juunis päästis ta Lõuna-Eestis pea nädala kadunud olnud proua, kes vaatamata kriitilisele tervislikule seisundile pääses siiski eluga. Selle eeskujuliku teo eest tunnustati teda ka Aasta Käpp 2018 tiitliga.

Patrullkoera amet on vaid üks osa Veduri elust, ülekõige meeldib talle ikkagi mängida. "Pall ja mäng ning peremehe tähelepanu on tema jaoks kõige olulisemad," sõnab koerajuht Junkin ja lisab, et selle nimel on ta valmis tegema kõike. Treeniminegi käib mängu ja üldjuhul positiivsete meetmete kaudu, vahepeal tuleb koera ka karistada, näiteks preemiast ilma jätta või harjutus lõpetada – seepärast üldjuhul.

Tööpäevast lähemalt

Hommikud algavad neil nagu meil kõigil. Kõigepealt WC-sse ja siis tööle. Oma igapäevastel treeningutel õpib Vedur kuulekust, jälgede ajamist ja kurjategijate kinnipidamist. Veel õpib Vedur ka relvi tundma ning vaba aeg kulub neil kahel ikka ja alati treeningule. Kahe aasta jooksul on Vedur kogenud mitmeid ohuolukordi ja üles leidnud lausa seitse inimest.

Veduri põhitööks ongi kurjategijate kinnipidamine. Nendeks on enamasti vargad, laamendajad ja roolijoodikud. Veduri töö toob ette ka autodega liiklevaid roolijoodikuid või tagaotsitavaid isikuid, kes politsei märguande peale tihti põgenevad ja mingil hetkel arvavad, et jala saab kiiremini põgeneda. Siin tulebki appi Vedur, kes selle mõtte kiiresti ümber lükkab. Vedur on hea partner ka politsei igapäevatöös, sest kui inimesed näevad, et politseil on kaasas koer, siis käituvad nad alati viisakamalt ja rahunevad kergemini. Nii teeb Vedur koos peremees Alekseiga nädalalõppudel ka rahulikke patrulljalutuskäike Tartu vanalinnas, sealhulgas Ülikooli tänaval, kuid probleemseid kohti on rohkem kui üks tänav, näiteks veel Rüütli, Vallikraavi, Magasini, Lai ja Pirogovi plats.

Jälje- või otsingukoer?

Hetkel on Vedur jäljekoer. Uuest aastast hakkab ta osalema lisakoolitusel ja treeningõppel kadunud inimeste otsimiseks. Jäljekoer liigub mööda jälge ja selle leidmisel võib ta olla agressiivne, sealhulgas ka hammustada, et kurjategija ikka kätte saada.

Otsingukoer õpib aga ka õhust otsima ja koer õpetatakse välja nii, et leides kadunud inimese, annab koer oma leiust märku haugatusega ega ründa leitud inimest.
Kui politsei- või teenistuskoer (neil on sildid alati peal) hakkab metsas kellegi peale kõvasti haukuma, siis ei tasu koera karta, vaid rahulikult seisma jääda ja koera peremeest oodata.

Tihedaim periood – sügis

Sügiseti möödub põhiline tööpäev seenemetsades. Kadunud seeneliste otsingul on Vedur alati kaasas ja sel sügisel tuli pea iga päev seenelisi metsast otsida. Siinkohal panevad Aleksei ja Vedur inimestele südamele, et metsa minnes tuleks alati kaasa võtta täislaetud mobiiltelefon, millega kohe päästeametisse helistada, kui avastate, et olete eksinud. Kindlasti tulevad kasuks ka helkurvest, vesi, toit, tikud või tulemasin ja nuga.

Väga palju käivad Vedur ja Aleksei koolides, lasteaedades ning erinevatel üritustel, kus nad räägivad politsei ja koerte tööst. Lastele koerad väga meeldivad ja üritused lõpevad alati ainult positiivsete emotsioonidega.

Sõber, kolleeg ja pereliige

Vedur on Aleksei jaoks palju enamat kui lihtsalt tubli töökoer. Vedur on pereliige, ustav paarimees ja suur osa Aleksei elust.

Purina sarjas „Käpad tööl” on ilmunud mitu artiklit, mis räägivad tööl käivatest kassidest ja koertest. Loe lugusid SIIT. Purina kutsub kõiki koeraomanikke, kelle lemmik käib tööl kaasas, sellest meile teada andma. Nii saame teieni tuua veel rohkem vahvaid lugusid.


Jaga
Kommentaarid