Huvitaval kombel on kolm eelmist kassi tänu töölkäimisele endale uue kodu leidnud. Esimesed kaks kassipoega elasid kontoris umbes aasta, siis viisid firma töötajad nad oma kodudesse. Järgmisel kahel aastal elas kontoris varjupaigast võetud kass, kuid edasi pidi firma uutesse ruumidesse kolima. “Sealsele turvamehele läks see kass nii hinge, et ta jäigi sinna elama,” meenutab Leena.

Juhiga samal tasemel

Praegu 2-aastane kass Virsik hakkas tööl käima kassipojana, kui ta oli alles 4-kuune. Algul puges ta lihtsalt käekotti, kuid nüüd sõidab autos päris oma koha peal. “Ta ronib mulle turjale ning seab end õlgade ja peatoe vahel sisse,” selgitab Leena. Virsik istub rahulikult perenaise õlgadel ega liigu oma kohalt enne, kui peab autost välja tulema. “Ta ei sega mind üldse. Ta nagu magaks terve tee,” räägib Leena ja lisab, et Virsik pole autos kunagi rahmeldanud. Ilmselt selle pärast, et on saanud alati sõita seal, kus tahab.

Tegi meestel suud lahti

Üks eriline lugu juhtus Virsikul kulleriga, kellele ei meeldinud üldse inimestega suhelda. Ta ei öelnud tere. Ta ei vaadanud inimestele otsa. Mühatas midagi ja kadus. “Aga pärast seda, kui ta Virsikut nägi, toimus täielik muutus. Alati küsib, kas kass on tööl või kus kass on. Suhtleb rohkem ja teinekord isegi naeratab,” jutustab perenaine rõõmsalt ja lisab, et Virsik laseb end hea meelega paitada ega jookse kellegi eest ära.

“Meil ei olegi sellist tuba, kuhu teda ei oodata,” räägib kassi omanik. Ainus erand on nõupidamiste ruum ja ega Virsik sinna väga kipu ka. Ta on aru saanud, et nõupidamiste ajal on inimesed nii keskendunud, et väikese kassi jaoks neil tähelepanu ei jätku.

Ükskord proovis Virsik koosolekul ühele mehele sõbralikult sülle hüpata. Kuid see polnud hea mõte. Teda ei osatud oodata ja mees hakkas ehmatusest kiljuma. Õnneks selgus hiljem, et kasside vastu polnud külalisel midagi. Lihtsalt tutvustamine oli vahele jäänud.

Igas toas oodatud külaline

Kui Virsik hommikul tööle saabub, käib ta toad läbi ning vaatab üle, kes on juba tööl, kes mitte. Tal on välja kujunenud oma tsoonid, kus talle meeldib käia ja olla. Näiteks aeg-ajalt tõmbab uudishimu Virsiku IT tuppa. Seal on palju huvitavaid nurgataguseid, seadmeid ja isegi pille, trummid muu hulgas. Teinekord toimub IT toas ka bändiproov — siis lahkub Virsik sealt nii kiiresti, kui väärikus lubab.

Magamas käib Virsik sageli tegevjuhi kabinetis. Selleks on tal peremehe lahke luba. Enamiku ajast veedab kass aga kontori sekretäri juures. “Temaga on selline mäng, et Virsik peidab ennast kuhugi ära ja sekretär siis käib, pabistab ja otsib,” jutustab Leena naerdes.

Virsik suudab kontoris täielikult ära kaduda, tõsi, päris kaduma pole ta veel läinud. “Ja siis ta ilmub kuskilt välja, kui lootus on kadunud ja kõik on paanikas,” räägib kassi perenaine ja ütleb, et keegi pole suutnud seni välja selgitada, kuhu Virsik end peidab. “Kui midagi muud üle ei jää, krõbistame toidupakiga. Siis tuleb ta kindla peale kuskilt välja.”

Aitab pingeid maandada

Kass Virsik teeb seda nagu muuseas. Tuleb ja viskab ennast klaviatuuri kõrvale pikali. Hüppab kellegi toolile ja läheb tema selja taha magama. “Ikka on nii, et kui mõni asi ajab närvi, siis tullakse ja sügatakse natuke kassi või antakse talle midagi head. Siis läheb meeleolu ka helgemaks,” räägib Leena. Isegi laost käiakse Virsikut piilumas ja paitamas.

Virsik on aus ja otsekohene kass. Ta ei salga, et talle meeldib süüa. Kontoris teavad seda kõik. “Me ikka üritame siin saledat joont hoida,” ütleb kiisu omanik, kuid täpsustab samas, et kui kööginurgas süüakse, pudeneb ka Virsikule midagi.

Tööpäeva jooksul suhtlebki kass rohkem kolleegide kui oma perenaisega. “Mina olen logistik. Ta teab, et minuga saab punktist A kiiresti punkti B,” ütleb Leena naerdes. Tõepoolest, Virsik elab töö juures üsna iseseisvat elu.

Loe teisi Purina „Käpad tööl” lugusid veebist: lemmikloom.delfi.ee/kapadtool.

Purina „Käpad tööl” programm toetab lemmikute kaasavõtmist kontorisse ja teistesse sobivatesse töökohtadesse. Sellest võidavad kõik, nii inimesed kui ka lemmikud. Purina alustas „Käpad tööl” lugude avaldamist 2014. aastal.

Jaga
Kommentaarid