Kui te järgmine kord Tartus mõnele messile lähete, siis vaadake messikeskuse esimeses hallis oleva kontoriakna poole. Tõenäoliselt jälgib teid sealt üks uudishimulik koer. See on 6-kuune beagle Oskar, üks kahest koerast, kes Tartu Näituste messikeskuses tööl käib.

Tegelikult tuleb kõigepealt rääkida Oskari suurest eeskujust ja mentorist, 7,5-aastasest Šveitsi lambakoerast nimega Morris. „Meil on enamjaolt nii, et Morris tuleb tööle hommikuti ja Oskar alles pealelõunal,” ütleb Piret Parvelo-Pettai, Tartu Näituste finantsjuht.

Veel enne seda, kui Morris hommikul kontorisse astub, jõuab ta ära teha oma päeva kõige olulisema töö. Selleks on perenaise ja peremehe põhjalik jalutamine. See pole niisama pargis lehtede sahistamine, vaid korralik 5-kilomeetrine matk kodust kontorisse. Arvestades seda, et Morris käib kontoris kolmandat aastat, on üheskoos ikka arvestatav hulk kilomeetreid läbitud.

Morrisele meeldib koosolekutel osaleda. Ta teab oma kohta, vaatleb toimuvat eemalt ega sega oma ideedega vestlusele vahele. „Ega ta minu laua juurde siis enam ei jää,” ütleb Piret. Kuid üsna tihti saab pai-isu Morrisest võitu ja siis tuleb ka koer koosolekulaua äärde, istub vaikselt maha ning pistab oma suure valge pea kellelegi sülle. „Morris tuleb oma koonuga pai nõudma,” ütleb selle kohta Piret. Kes suudaks nii nunnule nõudmisele ei öelda!

Morris on väga korralik koer. Aastate jooksul on tema puhtale mainele – mis on sama valge nagu tema kasukas – tekkinud vaid üks plekike. Morris sõi ära kolleegi võileiva. „Laua all on väike kapike sahtlitega. Võileib pandi sinna kapikese peale. Ja see käis väga kähku, kui see võileib oli ära söödud,” meenutab Piret naerdes seda hetke, kui väike võileib suurest Morrisest võitu sai.

„Minu meelest on Morris ülisõbralik. Ta on küll välimuselt suur, aga muidu üks kõige sõbralikumaid koeri, keda ma tean,” ütleb Annika Pettai, Tartu Näituste personalijuht-juhiabi ja meie loo teise peategelase beagle Oskari perenaine.

Õnneks oskab Morris oma suurt sõbralikkust ka suurelt ja selgelt välja näidata. Sageli on just tema see, keda messikeskuse kontori külastajad esimesena kohtavad. „Kui keegi laseb all kella, siis Morris läheb ka vaatama, kes trepist tuleb,” ütleb Piret ja kinnitab, et nii mõnigi mossis mees on tänu Morrisele kontorisse jõudes olnud juba palju muhedama olekuga.

Head koera kasvatab kogu kollektiiv

Tartu Näituste noorem koer Oskar on alles 6-kuune ning õpib praegu pingsalt kontoris puhtust pidama. Õnneks ei pea ta üksi pingutama, kõik elavad kaasa, toetavad ja aitavad teda. Teinekord mängitakse ja müratakse nii palju, et väike Oskar on päeva lõpuks täitsa läbi ja magab põrandal nagu väsinud mees muistegi.

Välja minnes Oskar väga ei vali, kes on rihma teises otsas. Põhiline on see, et õue saab. „Just hetk tagasi läksid välja kaks kolleegi. Ma andsin ta kaasa ja tal polnud küll mingit probleemi. Vaatasin veel kaamerast, kas ta ikka läheb ilusti,“ räägib Annika, Oskari perenaine.

Nii ongi, et kui koeri pole näha, tuleb vaadata turvakaamera ekraanile. „Uksed on meil lahti ja kui ei ole väga aega vaadata, siis Oskar läheb hallide peale kõndima,” ütleb Piret. Tõepoolest, messikeskuses on väga palju ruumi nii ühe kui ka kahe koera jaoks. Esimeses hallis on 1400 ruutmeetrit ja kõigi kolme halli peale kokku üle 4500 ruutmeetri. Lisaks veel 65 000 ruutmeetri jagu väliterritooriumi.

Morris ja Oskar kasutavad väikse hallitiiru tegemiseks ära iga võimaluse. Põhjus on lihtne: hallides toimub igasuguseid üritusi, millest jäävad maha täiesti uued lõhnad. Morrisele ja Oskarile tulevad erinevad maailmad tööle kätte.

Messikeskuses toimub pidevalt midagi. Kui ei ole üritust, siis käivad inimesed, kes valmistavad ette järgmist. „Koerte jaoks toimub meil siin sotsialiseerimise meistriklass. Aastas käib meil üle 100 000 inimese,” naerab Annika ja lisab, et muidugi pole koerad ürituste keskel, aga nad saavad neist iga päev osa.

Loe teisi Purina „Käpad tööl” lugusid SIIT.

Purina „Käpad tööl” programm toetab lemmikute kaasavõtmist kontorisse ja teistesse sobivatesse töökohtadesse. Sellest võidavad kõik, nii inimesed kui ka nende lemmikud. Purina alustas „Käpad tööl” lugude avaldamist 2014. aastal.

Jaga
Kommentaarid