Tegelikult on Clanbeat Riki jaoks juba kolmas kontor, kuhu ta igal hommikul küünte krõbinal tõttab. Enne seda oli Eesti edukaim start-up-firma Pipedrive ja päris alguses United Dogs, mis lõi suhtlusportaalid kassidele ja koertele. Riki peremees Ragnar Sass on tegelenud nende firmade asutamise ning juhtimisega.

Riki on alati olnud seal, kus luuakse midagi uut ja huvitavat. Tänu sellele on tal olnud au kohtuda ka endise peaministri Taavi Rõivase ja presidendi Toomas Hendrik Ilvesega, kui nood Pipedrive’i kontorit külastasid.

Lisaks oli Riki esimene koer, kes sai loa käia ära riigikogus. „Vähemalt tol hetkel ei olnud riigikogu ametnikud sellist luba veel välja andnud,” mainib Ragnar lõbusalt.

Mõte, et ka tema firmas peaks koer olema, tuli Ragnarile siis, kui ta tegeles koerte portaali loomisega. „Eesti patrioodina jõudsin ma lõpuks ikkagi Eesti hagijani. Inimesed hoiatasid, et tegemist on väga aktiivse tõuga,” räägib mees ja lisab, et õnneks sai ta ruttu aru, et koer tuleb kaasata võimalikult paljudesse tegevustesse.

Purina

„Kontoris saab ta suhelda, mängida ja joosta. See ongi hea. Ta elab ennast siin välja, mitte ei näri üksinda kodus nukrutsedes kingi,” on Ragnar veendunud.

Asjade hävitamine närimise teel pole Rikile siiski päris võõras tegevus. Oma elu jooksul on ta närinud katki ühe raamatu. Kuna tegemist on erandiga, leiab Ragnar sellele heatahtliku selgituse: „Ta aimas, et ma lähen reisile ja näris katki raamatu, mis rääkis maiade kunagisest impeeriumist.”

Pipedrive’i ajal oli Rikil päris oma ametikoht. Ta oli Chief Happiness Officer ehk õnnelikkuse direktor. Tegu pole mingi naljaametiga. Paljudes rahvusvahelistes firmades töötavad samal ametikohal inimesed, kelle ülesandeks on töötajate rõõmu ja rahulolu tagamine.

Riki sai selle ameti tänu oma heale tujule ja positiivsele iseloomule. „Just selline ta ongi. Ma ei ole kunagi näinud teda halvas tujus,” ütleb Ragnar.

Koera üheks ülesandeks oli töökeskkona tutvustamine. „Riki aitas meil näidata, milline on töö Pipedrive’i kontoris,” räägib Ragnar. Kõik välismaalt Eestisse palgatud spetsialistid kohtusid esmalt Rikiga, kes Youtube’i videos neile kõrvade lehvides kõik ruumid ette näitas.

Kas Riki tohib igas ruumis käia? „Piire ei ole, aga tal on kontoris oma diivan ja ka oma ase. Natuke käsuvastaselt suudab ta vahetevahel ka tugitoolidesse ronida, kust ta tihtipeale küll maha aetakse,” vastab Ragnar.

Purina

Tugitoolist võib ju loobuda, kuid ühestki padjast Riki niisama mööda ei lähe. „Ta tõesti hindab patju. Kui ta näeb, et kusagil on padjad, siis ta hea meelega pikutab nende peal,” ütleb Ragnar. Koer nagu arvaks, et kõik padjad ongi just tema jaoks loodud.

Samas võib rahulik padjakoer Riki ühe hetkega muutuda kõige innukamaks hagijaks. „Ta on seda tüüpi koer, kes võib lamada diivanil ja vaadata sind õndsa pilguga, mis ütleb, et see on kõige parem koht maailmas. Aga niipea, kui ta kuuleb sõna „õue”, on ta mikrosekundiga püsti ja ukse juures,” räägib Ragnar.

Riki kireks on lõhnu uurida ja jälgi ajada − ta on ju jahikoer. Kui ta kuuleb, et keegi läheb ukse juurde, siis tuleb ka tema uurima, kas saab kaasa minna.

„Siin on palju inimesi, keda ta juba pikalt tunneb ja kellega hea meelega jalutama läheb,” ütleb peremees rahulolevalt. Ilmselt on selline lahendus päästnud tema nii mõnegi kiire ja tiheda tööpäeva. Lisaks sellele aitavad Riki liikumisvajadust rahuldada igapäevased jalutuskäigud tööle ning pikemad jooksutiirud. „Tal on küll näos natuke halli, sest vanus on selline, aga ta on päris heas vormis,” ütleb Ragnar tunnustavalt.

Teinekord leitakse ka kontoris mängimiseks aega. „Ma lihtsalt peidan midagi maitsvat ära ja ütlen, et otsi,” räägib Ragnar. Rikile sellised mängud meeldivad. Ta teab, et kui ta maiuspala üles leiab, siis võib selle nahka panna.

„Rikil on nii palju kogemusi, et ta oskab käituda nii kontoris kui ka tipprestoranis,” kinnitab Ragnar, kes on koos koeraga käinud peaaegu kõigis Tallinna restoranides. „Neid kohti, kuhu teda sisse ei lasta, on väga vähe.”

Põhjus on lihtne: Riki oskab vaikselt olla ja oma soovidest ka vaikselt märku anda. Tavaliselt teeb ta seda käpaga. Näiteks kui ta tahab juua, siis läheb ta kausi juurde ja kraabib käpaga, kuni talle vett kallatakse.

„Riki on sellega harjunud, sest ta liigub kogu aeg kohtades, kus tuleb olla rahulikult,” ütleb Ragnar rahulolevalt ja lisab lõpetuseks, et Rikil on veel üks hea omadus — tal on kell sees. „Kui kell hakkab pool kuus saama, siis ta tuleb ja istub su laua kõrvale ning vaatab otsa: kuule, aeg on koju minna. Kui inimene midagi ära unustab, siis Riki juba ei unusta.”

Loe teisi Purina „Käpad tööl” lugusid SIIT.

Purina „Käpad tööl” programm toetab lemmikute kaasavõtmist kontorisse ja teistesse sobivatesse töökohtadesse. Sellest võidavad kõik, nii inimesed kui ka lemmikud. Purina alustas „Käpad tööl” lugude avaldamist 2014. aastal.


Jaga
Kommentaarid