Aimar Altosaar Eesti Vabaerakonnast kasvatab kanu ja peagi on tema juures tööle asumas uus, Ruudi nimeline kanakarjus. Ruudi on pildil alles kahekuune ning ei ole oma hoolealustest kuigivõrd suurem. Ületalve pidamisel kanad on rõõmsad, et seekord hing sisse jäeti ja poseerivad rõõmsalt fotograafile. 

Peremees Aimar koos suliste lemmikutega

Rocky on Lii Ramjala (Eesti Vabaerakond) lemmik, kes on hakkama saanud isegi sellega, et sõi ära oma perenaise uued kingad, kõik juhtmed, uue diivani ja kokkuvõttes terve 2-toalise korteri, aga sellele vaatamata on ta siiski maailma parim koer! Perenaise sõnul on Rocky pisike kutsu, kellel on aga suure koera hing. 

Lii lisab, et poliitikas on palju sellist käitumist ja hoiakuid, mida näiteks loomad ei oska. ''Meil on neilt palju õppida. Kui tulen õhtuti väsinuna koju või ärkan vara, siis alati õnneliku Rocky nägemine teeb tuju heaks ja annab jõudu!'' 

Rocky teeb alati tuju heaks

Eesti Vabaerakonna kandidaat Mati Ilisson peab kodus kassi, kellel uhke välismaine nimi - Jack McKinley. Tegemist on american curl tõugu kassiga, mille põhjal on nimi ka tuletatud. '' Pärast eelmise kassi matmist otsisime kassi, mis võiks meile meeldida ja leidsime selle tõu omale kõige sobivama olema. Jack on kogu pere väga suur sõber ja pereliige,'' lisab peremees infoks juurde. 

Peremehe sõnul on Jack on ühelt poolt nõudlik kassihärra, kuid teisalt jälle väga sõbralik. Näiteks väga valiv on kiisu toidu osas. Ta sööb meeleldi kuivtoitu ja konservidest ei ole eriti huvitatud. Kaladest sobib triibulisele kuningale tuunikala vees, lemmikud on kiisk ja ahven, mis peavad olema serveeritud nagu kuningale kohane - ikka fileeritud kujul. Õhtuti on kassil oma traditsioon - ta nõuab paisid ja nii 3-5 minutit järjest, enne peremees magama jääda ei tohi!

Mati Ilisson
Priit Toobal Poola sporthobuse Ne Perelkaga

Eesti Keskerakonna kandidaadile Priit Toobalile on hobused alati meeldinud. Priit ehitas koos vennaga kevadel talli koos muu sinna juurde kuuluvaga ning tänaseks on tema kodutalus kuus hobust.

Ratsutamist on poliitik õppinud nüüdseks peaaegu aasta, kuid viimased paar kuud tõsisemalt. ''Kunagi loodan ka võistelda. Möödunud aastal läksin Järvamaa Kutsehariduskeskussesse kaugõppesse hobumajandust õppima, et oma loomade eest veelgi paremini hoolt kanda, '' on Priidul plaan hobustele pühenduda ja lisab, et hobustega tegelemine ja ratsutamine aitab pingelisest päevast või nädalast puhata, mõtted klaariks seada ja seda on igal poliitikul tarvis.

a

Tõnu Ploompuu (Eesti Vabaerakond) sõnab, et tavaline on see, et lemmikloom on inimeset sõltuv ja küsib seepeale: ''Aga miks ei võiks olla lemmikloom vaba? Keegi, kellega kohtuda aegajalt, kellega teed ristuvad korraks ja kelle usaldust võita? Just nii nagu seda on olnud suitsupääsukesed meie esivanemate taludes. Mõnel pool veel praegugi.''

''2014. aastal oli mul selliseks vabaks lemmikloomaks laanepüü-emand. See suurte laante asukas oli valinud endale koduks minu maakodu õue Läänemaal. Tikripõõsa ääre all leidis ta parima koha oma pesa rajamiseks. Teada sain sellest kogemata, kui ta pesalt esimeste munade juurest kogemata ära hirmutasin. Aga ta tuli tagasi. Seejärel ligi kuu aega käisin temast ettevaatlikult mööda, temaga rääkides, temast pilte tehes. Ilmselt sain tallegi üsna omaseks – ta ei lennanud enam kordagi pesalt, kui ma paari meetri kauguselt mööda käisin või talle otsa vaatasin. Minumeelest ikka väga ohtlikult lähedalt. Tema hautavat pere sain näha, kui ta vahepeal käis oma tühja kõhtu täitmas.''

Esialgu oli linnuemand veel üsna nähtav, kuid nädalatega lehtisid põõsad ja kasvas rohi. Haudumise lõpus pidi lindu juba hoolega otsima, et märgata ta olemasolu. Muidugi oli kogu aeg mure, kuidas tal läheb. Ega mõni nugis või rebane pole pesa üles nuhkinud või mõni kährikkoerte tropp tema ukse taha end seadnud. ''Seetõttu oli ehmatus suur, kui juuni alguses leidsin pesa tühjana, sees tühjad munakoored. Siiski oli kõik korras – munad olid korralikult poolitatud, niimoodi ei teeks ükski söödik. Pojad olid õnnelikult koorunud, vaid üks oli mädamunaks jäänud. Oma laanepüüde pere nägin suvel veel mitu korda õue ümbruses põõsaste-puude vahel korraga vurinal lendu tõusmas. Neil läks hästi, pere sirgus suureks,'' on Tõnul linnupere üle hea meel.

Mida saab poliitik õppida laanepüüemanda tegemistest? Tõnu vastab, et kui sul on poliitikuna voli teiste elu korraldada, pole vaja tungida neile liiga lähedale, tuleb lasta neil ikka oma elu elada. ''Vaid turvamine on oluline (mis laanepüüemanda puhul jäi vaid mõtteliseks). Tuleb arvestada oma kaaslastega, oma iha eriti hooliv olla ja tahet heatahtlikult pai teha, tuleb taltsutada. Enamasti saavad kõik hakkama, kui neil vaid lasta omi asju ajada.''

Vaikust, haun!
Pojad on koorunud
Hera on alati peremehe kõrval

Kaul Nurm (Eesti Vabaerakond) on pidanud mitmeid lemmikloomi. Esimesed olid kääbusküülikud Nipsu ja Lumetups, hiljem merisead. Loomad võeti perre tingituna tütre huvist eluslooduse vastu. Kaheksa aastat tagasi võeti perre kääbusšnautser nimega Hera, kes on praegugi elu ja tervise juures. ''Minu arvates on  lemmikloomadel oluline osa laste kasvatamisel, nad süvendavad lastest vastutustunnet, hoolimist ja kujundavad üldist suhtumist  elavatesse olenditesse. Mind aitab  koer Hera eelkõige selle kaudu, et   käin temaga  jalutamas igapäevaselt umbes 4-5 km ning see hoiab mind füüsiliselt aktiivsena. Ta on minu kaaslane ka uudiste vaatamise ajal diivanil, kus minu ülesandeks on teda silitada, tema aitab aga seeläbi vabaneda mul pingest, mis minu tööga paratamatul kaasas käib,'' võtab Kaul lühidalt kokku, miks inimesed loomi rohkem hindama peaksid ja mida on loomadelt õppida.

Kaul Nurm
Berri

Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna kandidaat Tiina Pärnpuu kasvatab kodus suurt Berri nimelist bernhardiini, kellele meeldib üle kõige, kui perenaine paneb oma pea vastu tema suurt pead ja ütleb talle vaikselt: ”Ja mitte keegi ei tea, kui väike ja armas sa tegelikult oled!''

a