Maalikunstis on käpakese valgeks, õigemini küll värviliseks, saanud ka Tallinna Loomaaia loomad.
Möödunud kevadel korraldas loomaaed koguni näituse, kus loomade loodut imetleda sai.
Meie loomaaias on oma kunstiannet demonstreerinud nii elevandid kui ka šimpansid.
"Loomad-kunstnikud tunnevad ilmselt samasugust loomisrõõmu nagu inimesedki ja nende kunst ei jää alla inimese poolt loodule. Sageli arvatakse, et loovus on vaid inimesele omane, kuid kui anda loomadele, näiteks šimpansidele, gorilladele või elevantidele võimalus, oskavad nad luua abstraktseid kujutisi, mis on vaieldamatult kunstipärased," tutvustab maalihuvilisi loomi Nora Rahumägi Tallinna loomaaia loodushariduse osakonnast.

Loomkunstnikud on isiksused

Nora sõnul on ka loomade puhul on tegemist isiksustega, kelle tööde käekiri on äratuntav. "See, kas see on juhuslik valik või neile lihtsalt meeldib mõni värv rohkem kui teine, ei ole teada, kuid me näeme, et mõni ahv tõepoolest eelistab üht värvi teisele. Neil on ka omad tujud, mõni päev valivad ühed, teine päev teised värvid ning mõnikord ei taha üldse maalida. Mõnikord teevad pildi väga kiirelt valmis, mõnikord koguvad kaua inspiratsiooni."

Koopaorav maalib saba ja käppadega

Loomad kasutavad kunsti loomisel eri vahendeid. Šimpansid maalivad peamiselt ikka pintsli ja kätega, kuid elevandid londiga, koopaoravad aga saba ja käpakestega.
Näituse korraldamiseks sai loomaaed innustust Helsingis elavalt loomakunstihuviliselt Heikki Lehtosaarilt, kelle kogust pärineb suur osa väljapanekust, mis on kokku 16 maali. "Tallinna Loomaaia orangutanide, šimpansite, gorillade maale on kokku 17 ning praeguseks on oma esimesed joonistamiskatsetused teinud ka Tallinna loomaaia aafrika savannielevandid. Eksponeeritud on elevant Fieni tööd, kuid elevant Draay töid," ütles Nora.
Eriti armastavad kunstitöid Tallinna loomaaias praegu elavad šimpansid Betty ja Quincy, vanas kullafondis on ka aastatel 1965-68 elanud šimpans Peetri joonistused. Šimpansid Betty ja Quincy on pärit loodusest, nad konfiskeeriti Aafrikast tulnud laevadelt umbes aastavanustena, Betty 1991. aastal ja Quincy 1995. aastal. Šimpans Peetril õnnestus oma lühikesele elueale vaatamata osaleda 1966. aasta Eesti telefilmis "Peegliahv".