Pärdik sõdurivormis

Napoleoni sõdade ajal, mida peeti Inglismaa ja Prantsusmaa vahel kuni 19. sajandi alguseni, juhtus üks järgnev lugu. Ükskord olid lained Inglismaa rannikule prantslaste laeva paisanud, millele kohalikud Hartlepooli elanikud kohe vastu jooksisid, et esimest korda elus oma vaenlastele otse silma vaadata. Oma pettumuseks leidsid nad vaid ühe ellujäänu - ahvi, kes oli riietatud sõdurivormi. Kuna kohalikud elanikud polnud prantslasi kunagi näinud, arvasid nad, et pärdiku näol on tegemist ehtsa Prantsuse spiooniga. Nad hakkasid looma küsitlema, kuid viimase käest mõistlikku vastust saamata, otsustati õnnetu loom spioonina süüdi mõista ja üles puua. Väärib mainimist, et Hartlepool on oma tollase saavutuse üla siiani kummaliselt uhke. Isegi linnakese jalgpallimeeskonna maskotiks on ahv.

Kahtlase seadmega luik

2013. aastal õnnetus südikatel Egiptuse kalameestel kinni püüda jälitusseadet kandev luik. Vähemalt nii nad ise arvasid. Seekordne süüdistus spioneerimises langes prantslastele, keda süüdistati lindude treenimises jälitusotstarbel. Intsident vaibus aga kiiresti, kui selgus, et tegemist oli hoopis kurega ning linnu jala küljes olnud seade oli paigaldatud teadlaste poolt rände uurimise eesmärgil.

Kassid ja koerad kaevikus

Suurbritannia Rahvusarhiivist leiti dokument, kus seisab, et Esimese maailmasõja ajal kahtlustati inglasi Saksa sõjaväelaste järel nuhkimises kahe kassi ja koera abil. Nimelt nähti kasse ja koeri ületamas Flandria eesliinil olnud Briti kaevikuid ning see äratas tõsiseid kahtlusi, et loomad kannavad sakslastelt "saadud" infot. Kas need kahtlused ka tõele vastasid, selle kohta teave puudub.

Akustiline kiisu

Suurriikide salateenistused on ka päriselt töötanud idee kallal kasutada vaenlaste järel luuramiseks loomi. Alati pole need mõtted küll vilja kandnud nagu näitab ka järgnev lugu.

USA luure keskagentuuri dokumendid paljastavad, et 1960ndatel üritati kassidele paigaldada luuramisseadet, et paljastada Nõukogude Liidu saatkondades toimuvat. Projekti käigus, mis sai nimeks "Akustiline kiisu" plaaniti kasutada kassi kui kaugjuhtimisel töötavat pealtkuulamisseadet. Kirurg kinnitas looma kuulmekäiku mikrofoni, kolju alla raadivastuvõtja, looma kere külge pandi peenike traat ja saba pidi toimima antennina. Kui esimene katsealune saadeti pargipingil istunud kahte meest prooviks "pealt kuulama", juhtus aga õnnetu lugu - nimelt kass pargipingini ei jõudnudki, vaid jäi teed ületades mööda sõitnud takso alla ning sai surma. Üsna kiiresti sai ka selgeks, et kasside iseloom selliste ülesannete läbiviimiseks lihtsalt ei sobi.

Kantsleri kass

2009. aastal läks ootamatult kaduma Suurbritannia varaameti tulevase kantsleri George Osborne'i kass Freya. Keegi ei mõelnud eriti selle peale kuni mõni aasta hiljem, kui Osborne oli ametisse kinnitatud ja kolinud Briti peaministri elukoha kõrvale aadressil Downing Street 11, sai ta ootamatult telefonikõne. Teatati, et kass on Freya on leitud. Freya toodigi koju tagasi, aga see, kuidas ta Downing Streetil asunud ametlikes residentsides ringi kolas, pani inimesi kulme kergitama. Levisid kõlakad, et Freya oli vahepeal luure poolt kinni püütud ning kannab jälitusseadmeid. 2014. aastal saadeti Freya maale elama, sest Osborne'i perre võeti koer. Kurjad keeled aga räägivad, et kassi ärasaatmise tegelik põhjus oli siiski muu.

Iisraeli spioonkotkas

Tänavu jaanuaris tabati Liibanonis tohutu suur raisakotkas, kelle tiibade siruulatus oli ligi 183 sentimeetrit. Lind oli Liibanoni kohal tiirutades kahtlust äratanud, sest tema küljes oli lennutrajektoori salvestanud seade. Lähedalasuva küla elanikud püüdsid linnu kinni ja süüdistasid Iisraeli luuret linnu saatmises. Mõne aja pärast aga selgus, et raisakotka olid välja saanud hoopis Tel Avivi ülikooli teadlased eesmärgiga piirkonda kaardistada, et raisakotkaste populatsiooni Lähis-Idas taas suurendada. Sassi aetud sulgedega lind tagastati Iisraelile.

Kaameraga varustatud pistrik

2013. aastal leiti India ja Pakistani piirilt surnud pistrik. Linnu keha külge kinnitatud väike kaamera äratas India võimudes kohe kahtlust. Võimud võtsidki enda valdusse kõik selle, mis linnust oli järele jäänud ning levisid spekulatsioonid, et pistrikku võidi treenida India armee järel nuhkimiseks. Armee oli kõnealuses piirkonnas õppusi läbi viimas ning see asjaolu kinnitas kahtlusi veel enam. Peagi selgus, et kaamera pole üldse nii kvaliteetne, et jälitusagentuurid seda kasutada saaksid ning linnule olid kaamera paigaldanud hoopis Pakistani jahimehed.

Allikas: Mentalfloss