Erinevalt kassidest ei ole koerad karnivoorid. Nad on segatoidulised loomad, kes on kümnete tuhandete aastate vältel söönud kõike, mis neile ette jääb seni, kuni see täidab vaid nende põhilised toitainevajadused.

Evolutsiooni ja kodustamise tulemusena ei ole tänapäevase koera söömisharjumused samad nagu oma esivanematel, kes sõid sageli saagi täielikult, sealhulgas ka taimetoiduliste loomade mao sisu. Selle asemel otsivad tänapäeval koerad alternatiivi taimedest. Kõige sagedamini on selleks taimeks orashein või aiamuru, sest see on kõige kättesaadavam. Metsikud koerlased söövad ka puuvilju, marju ja teisi köögi- ja juurvilju.

Selge on see, et koerad saavad kätte oma toitained väga laiast valikust taimedest.

Pixabay.com

Miks koerad peale rohu söömist sageli oksendavad?

  • Kõht on korrast ära

Rohu söömine aitab neid gaasilise või valutava kõhu puhul. Kui koer rohulible alla neelab, kõditab see kurku ja mao limaskesta ning see tunne võib omakorda põhjustada oksendamist. Eriti siis, kui koer neelab rohulible alla tervena.

Olenemata sellest, et koerad ei söö rohtu sellistes kogustes nagu näiteks lehmad, siis koerad võivad muru näksida küll. Koer, kes tunneb end halvasti kipub suures koguses rohtu kiirelt alla kugistama ning seejärel selle välja oksendama. Sellel hetkel tunnetab koer, et rohu maitse on talle meeltmööda ja tema organism vajab seda puhastamiseks.

  • Toitainete puudus

See sisaldab hädavajalikke toitaineid, millest koera organism sel hetkel puudust tunneb. Kui koer sööb ühekülgset toitu, siis võib muru söömine sageneda.

Kui sa paned tähele, et koer on hakanud suuremas koguses rohtu sööma või temas on tekkinud vajadus näksida ka toataimi, siis lisa koera menüüsse rohkem rohelist ja tutvusta talle erinevaid köögi-ja juurvilju. Koerad ei ole nii pirtsakad, kui on kassid, aga sageli ei ole nad vaimustatud ka toorete juurviljade üle.

Pixabay.com

Kokkuvõttes võib öelda, et muru näksimine ei ole ohtlik ega koerale kuidagi halb. Kui ta tunneb, et ta seda vajab, siis reeglina las ta sööb. Loomulikult tasuks tähele panna, kas see muru on puhas erinevatest väetistest ja mürkidest, mida koer koos rohuliblega endale kogemata sisse võib süüa.

Kindlasti tuleks tählepanu tuleks pöörata järsult suurenenud muru näksimise vajadusele. See võib olla märk mingist tõsisemast peidus olevast haigusest, mida su koer omast tarkusest ravida püüab. Kui märkad midagi kahtlast või ebatavalist, siis pöördu kindlasti veterinaari poole.

Allikas: petmd.com