Mustadel kassidel on sageli juures müstiline ja kohati hirmuäratav maine. Nende ümber on palju ebausku ja sageli seostatakse neid halva õnnega. Mida need armsad lemmikloomad endast tegelikult kujutavad?

Mustadesse kassidesse suhtutakse austusega ja sageli neid peljatakse

Mustad kassid jätavad müstilise ja mõistatusliku mulje tihti inimestele, kes ei ole ühegi musta kassiga varem lähemalt tuttavaks saanud. Inimesed, kelle teed on vaid hetkeks nende salapäraste olenditega ristunud kardavad neid sageli põhjuseta. Inimesed, kel on lemmikloomaks must kass või kassid aga armastavad neid ülekõige.

Hirm musta kassi vastu sai tõenäoliselt alguse keskajal, mil neid seostati nõidade ja kurjusega.
Tänapäeval ei ole nõidadega küll mingit pistmist, vaid pigem hinnatakse kõrgelt nende suursugust ilu ja värvikat iseloomu, mis on igal kassil isesugune.

Mõned musta värvi kassid ei ole tegelikult “puhast musta tooni”

Must on primaarvärv, mida võiks kutsuda “puhtaks tooniks”. Teised kaks puhast värvitooni on punane ja valge ning ülejäänud kassi karvkatte värvustest on kombinatsioon neist kahest või kolmest põhivärvist.

Erinevused tulevad poegade erinevast geenibaasist ja sõltuvad sellest, millised geenialleelid vanemad oma pojale pärandavad. Kassid, kel on musta värvuse geen dominantne on sageli, kuid mitte alati puhast musta värvi. Kui üks kassi vanematest kannab retsessiivset punase värvuse geeni, siis võib ka laps seda edasi kanda. Sellepärast tunduvad ka osad üleni süsimustad kassid päikese käes pisut roostekarva.

On kultuure, kus mustad kassid on õnnetoojad

Läänemaailma populaarse uskumuse kohaselt toovad mustad kassid vaid õnnetust kaela. Aasia ja Ühendkuningriik arvavad aga teisiti. Seal usutakse, et must kass toob õnnetust kaela vaid juhul, kui teed temaga ristuvad. Inglismaal usutakse, et kui sinu lemmikloomaks on must kass, siis saadab sind alati hea õnn. Halb õnn tabab sind juhul, kui sinu teed peaks ristuma võõra musta kassiga.

Bombay kass on ainus tunnustatud musta värvi kassitõug

Bombay kassitõu puhul on fookus hoitud musta värvuse säilitamisel ja edasi pärandamisel. See on tõug, kelle ainsaks lubatud värvuseks on must. Olenemata oma uhkest välimusest on Bombay heaks lemmikuks, kes on mänguhimuline ja sõbralik. Ta valvab oma kodu ja võib isegi rihma otsas sind välja jalutama viia.

CFA lubab üleni musta värvust 22-s kassitõu standardis

Lisaks eelpool mainitud Bombay kassile lubab The Cat Fanciers' Association võimalikku üleni süsimusta karvkatet veel 21 kassitõu seas.

Must on vaieldavalt populaarseim värvus kasside seas

About.com veebilehe lühikese küsitluse tulemusena selgus, et ühevärviliste kasside seas on kõige populaarsem värvus must. Valikuvariantide (must, punane, valge ning sinine) vahel osutus kõige populaarsem olema must värvus. Musta kassi omanikud tunduvad sellesse värvusesse hullupööra armunud olevat.

Allikas: cats.about.com