Lambad on tegelikult palju intelligentsemad kui arvatud. Cambridge'i ülikooli teadlased on katsete põhjal tuvastanud, et lambad on tegelikult vägagi õpivõimelised. Lammastel on küll omadus järgneda alati karjale ja sellest tulenevalt on üsna tavaline, et lambad kukuvad koos kas auku või jooksevad väravaid maha. Tegelikult pole nad nii rumalad midagi. 

Lambad suudavad ära tunda tuttavaid inimesi ja reageerivad nime peale hüüdmisele. Lammaste intelligentsustestide tegemiseks kasutati kollast ja sinist värvi ämbrit, et teha kindlaks, kui kaua võtab lammastel aega värvide äratundmiseks. Näiteks pandi toit kollasesse ämbrisse ja lammas pidi ära õppima, et toitu saab vaid just seda värvi ämbrist. Teadlastel tuli testi korrata 7 korda enne, kui lammastele trikk selgeks sai. Kui toitu pandi sinisesse värvi ämbrisse, siis võttis lambal sama pikk aeg ümberharjumiseks. Lammaste õppimisvõime ja -kiirus on võrdne ahvide ning näriliste omaga.

Et asju lammaste jaoks veelgi keerulisemaks ajada, testisid teadlased loomi erinevaid värve ja kujundeid appi võttes. Toit asetati värvilistesse kujunditesse ning lammaste ülesanne oli leida kujundid, kus sees oli toit. Lammastele said uued reeglid selgeks 32 testikorra jooksul ja nad tabasid ära, et värv on tähtsusetu, loeb üsnes kujund. Kokkuvõttes tegid teadlased järelduse, et õppimisvõime poolest võib lammast võrrelda mõne aeglasema ahviga, kes teadupärast on ühed õppimisvõimelisemad isendid loomariigis üldse. Niiet lamba õppimisvõime ei kuulu küll meistriklassi, ent märkmisväärne on see ometigi.