„Kui lühidalt vastata, siis on olnud tegus ja edukas aasta,” ütles Triinu Priks. „Meile teeb iga kodu leidnud koer või kass palju rõõmu. Veel toredam on see, kui uue sõbra saab eakas inimene!”
Seda kinnitavad ka Tallinna varjupaigast koera võtnud vanahärra sõnad: „Ega ma endale koera võta. Mina saan endale sõbra. Ja hoolitsen ta eest nii, nagu sõbra eest hoolitsetakse. Sest ilma temata ma oleksin täitsa üksi."

Kui numbritest rääkida, siis on Tallinna, Võru, Valga, Viljandi, Pärnu, Lääne- ja Virumaa varjupaikadest aasta jooksul „Uute sõprade” programmi kaudu kodu leidnud 68 lemmikut: 38 koera ja 30 kassi.
„Vanemad inimesed on tavaliselt meile tulles juba programmist teadlikud. Kes veel ei ole, saavad tihti meeldiva üllatuse osaliseks,” mainib Triinu.

Rõõmustav uudis on see, et seenioritele kehtib väiksem loovutustasu. Näiteks koera puhul on see tavapärase 40 euro asemel ainult 25 eurot. „Pärnus ütles üks vanaproua, et tema on arvestanud 40 euroga. Las see, mis üle jääb, olla annetuseks,” meenutab Triinu. Ta lisab, et üha rohkem on seeniore, kes loevad programmi kohta internetist, et varjupaigas saaks keskenduda põhilisele – uue sõbra valimisele.

„Mõned inimesed on ka eelnevalt varjupaika helistanud ja uurinud, et kas meil on neile sobivat koera pakkuda,” ütleb Triinu ja lisab, et varjupaiga töötajad nõustavad meeleldi telefoni või meili teel kõiki, kes hakkavad endale looma valima. Pikem arutelu toimub loomulikult kohapeal, kui saab loomad oma silmaga üle vaadata.

Kuidas lemmiku valimisega hakkama saadakse? Ikka asjalikult, tasapisi ja sageli ka vorstide-viinerite abiga.

Kel endal hakkamist vähem, kutsuvad appi lapsed ja lapselapsed. Üsna tavaliseks on saanud see, et nooremad sugulased vaatavad internetist koera välja ja siis tullakse üheskoos varjupaika temaga tutvust tegema.

Otsustama ei pea siiki kohe. Tutvumas võib käia nii kaua, kuni sõprus sõlmitud. „On ka neid, kes käivad varjupaigas aeg-ajalt jalutamas ja koeri vaatamas,” ütleb Triinu. Selline lähenemine on igas varjupaigas teretulnud ja aega leitakse selleks alati. On ju kõige olulisem see, et inimesed leiaksid endale sellise lemmiku, kes neile sobib.

Purina ja Varjupaikade MTÜ programm „Uued sõbrad” aitab leida eakale sobiva lemmiklooma. Loe lähemalt Varjupaikade MTÜ lehelt.

Jaga
Kommentaarid