Teadlased on kindlaks teinud, et nii šimpansid, gorillad, bonobod kui ka orangutanid on üsna naeruhimulised. Mõnede isendite naer meenutab hingeldamist, teiste naerus võib veidi ära tunda nurrumisele sarnast heli.

Kuula, kuidas naeravad šimpansid

Võrdle kuuldut nüüd gorilla ja orangutani naeruga.

Näiteks on teadlased tähele pannud, et šimpansid tegid hingeldavat häälitsust siis, kui neid näiteks mängukaaslane üllatas. Sageli hakkas liitunud mängukaaslane samuti naerma, kihistades sõbra naerule kaasa.

Koerad ei hingelda ainult väsimusest või põhjusel, et peavad veidi hinge tõmbama. Pikk ja vali hingeldamine sarnane heli võib tähendada, et koer hoopis naerab. Koeri paistab selline hingeldav häälitsus rahustavat. Näiteks ühes USAs Washingtonis asuvas koerte varjupaigas lasti varjupaiga koertele kõlaritest liigikaaslaste hingeldamist eesmärgiga koeri rahustada. Heli avaldaski mõju -  kõik 15 koera, keda oli vaja rahustada, jäidki vaikseks.

Koerte naer, mida ei pruugigi kuulda, kui seda mitte tähele panna, kõlab umbes nii:

Ka närilised oskavad naerda. Kui rotte kaela tagant kõdistada, siis teevad nad ultaheli sageldusel levivat häält, mida inimkõrv ei kuule, aga mille puhul teadlased arvavad, et tegu on heliga, mis võrdub naeruga.

Näiteks mänguhoos teevad närilised kõrget heli, mis meenutab siristamist. Ühe eksperimendi käigus rotid, keda kaela tagant kõdistati, järgnesid inimkäele, mis neid kõdistanud oli, selleks, et mänguaega pikendada. Selgus ka, et kõige kõdilembesemad rotid olid ka kõige mänguhimulisemad.

Hea lugeja, kas sina oled tähele pannud, mis sinu koera heatujuliseks muudab ja kuidas ta lustakatele ettevõtmistele reageerib?

Allikas: Mentalfloss