Vaaraokoer kuulub hagijate rühma. Algselt aretati neid nägemise, lõhna ja hääle järgi saaki jahtivateks koerteks. Tänapäeval kasutatakse neid jahi- ja seltsikoertena. Vaaraokoer on üks vanimaid kodustatud koeri ülestähendatud ajaloos ja tema ajalugu ulatub kogunisti nii kaugele kui 3000 e.m.a. Vaarakoer oskab punastada, mis juhtub kas suurest rőőmust vői vastupidi, häbelikkusest. Punastades muutuvad vaarakoera nägu ja kőrvad punaseks ja tema niigi roosa nina veelgi roosamaks.

Välimus
Vaaraokoeral on pikk ja kiilukujuline pea. Lõuad on tugevad ja kääritaolise hambumusega. Silmad on ovaalsed ja merevaiguvärvi. Kõrvad on laiad, suured, püstised ja asetsevad keskmisel kõrgusel. Kael on pikk, kitsas, lihaseline ja kergelt kumerdunud. Rind on sügav, roided hästi kaardunud, lanne sirge. Esijalad on sirged; tagajalad on tugevad ja lihaselised. Käpad on tugevad, kitsad ja hästi koondunud. Saba asetseb keskmisel kõrgusel, on küllaltki peenike. Liikumise ajal hoidub kaarjalt kõrgele. Karvkate on lühike ja varieerub liibuvast üsna karedani. Karvkatte eelistatud värvuseks on punakaspruun või pähkelpruun valgete laikudega rinnal, saba otsas, varvastel või näol. Koera liigutused on vabad, voogavad ja maadvõitvad.
Isase koera turja ideaalkõrguseks on 56-63 cm ja ta võib kaaluda 23-25 kg. Emase koera turjakõrguseks on 53-61 cm ja tema kaal jääb vahemikku 20-23 kg.

Toitmine
Vaaraokoer on toidu suhtes vähenõudlik koer. Spetsiaalsed toitumisnõuded puuduvad. Üldjuhul on ta hea isuga.

Suhtlus
Vaaraokoer on küllaltki isepäine koer, kuid perele väga lojaalne. Koeral on tugev jahiinstinkt. Kui koera pole kasside ja teiste väikeste lemmikloomadega varakult tutvustatud, võib vaaraokoer neis saaki näha. Ta võib suhteliselt häälekas koer olla. Vaaraokoer naudib inimeste ja koerte seltskonda. Tõug ei sobi inimesele, kel pole piisavalt aega koeraga tegelemiseks.

Aktiivsus
Vaaraokoer vajab palju liikumist. Kui koer on lõhna üles võtnud, võib ta kilomeetrite viisi joosta. Ta suudab ka küllaltki kõrgele hüpata, seega peaks maja ümber olev aed kõrge ja kindlalt igal poolt kinni olema.

Treenimine
Vaaraokoer on intelligentne ja kuulekas koer ning üks vähestest hagijatest, kes allub tagasikutse käsklusele. Koera on suhteliselt lihtne treenida ning paljud vaaraokoerad on häid tulemusi näidanud jälje-, kuulekus- ja agilityvõistlustel.

Pesakond
Pesakonnas on keskmiselt 6-8 kutsikat.

Eluiga
Vaaraokoera keskmine eluiga on 14 aastat.