Kuldīga

Tänapäeva kiire maailma poolt unustusse vajunud Kuldīga on tõeline arhitektuuripärl, mis peidab end maagilise loodusmaastiku keskel.

Arhitektuur ja kosk

Kuldīgat on Peterburi kõrval nimetatud ka Põhjamaade Veneetsiaks, sest selles linnas näeb imelist segu voolavast veest ning UNESCO maailmapärandi nimekirja kandideerivatest ajaloolistest ehitistest. Kuldīga kõrgaeg jääb 17. sajandisse, kui see oli osa Kuramaa hertsogiriigist. Kuldīga kesklinnast leiab mitmeid suurepäraseid barokkstiilis arhitektuuri esindajaid, väga hea näide on linna raekoda. Kõigest muust natuke eemal olles, saab nautida mõnusat atmosfääri munakivitänavatel, mida ääristavad taastatud puitmajad, vulisevad ojad ning rohelised pargid. Üle kauni 19. sajandil ehitatud telliskivisilla jalutades näeb mulisemas Venta jõge. Venta jõel saab näha ka samanimelist koske, mis on kõige laiem terves Euroopas.

Nädalavahetus Kuldīgas

Kuldīgas leiab toredaks nädalavahetuseks tegevust igaüks, olenemata sellest, kas sooviks on veeta romantiline nädalavahetus koos kallimaga või puhata koos perega. Linna sajanditevanused majad on omaette vaatamisväärsused ning mõnigi neist on muudetud hubaseks ja moodsaks hotelliks või külaliskorteriks. Maitsemeelte ergutamiseks tasub õhtusöögiks sättida end kohalikke hooajalisi hõrgutisi nautima ning kindlasti peab proovima ka traditsioonilist porgandi-kartuliküpsetist sklandrauši't. Vaata, mida pakub veel Kuldīga!


Jūrkalne pankrannik

Jūrkalne pankrannik on rahulik, tsivilisatsioonist puutumatu ranna ja muljetavaldava kuni 20 meetri kõrguse järsakuga üks maalilisemaid Balti mere rannikuid Lätis. Seal leidub mitmesuguseid võimalusi nii rahuliku kui ka aktiivse puhkuse veetmiseks.

Liepāja

Liepāja asub looduskaunil ja künklikul Läti läänerannikul ning on kunstihingega uhke sadamalinn.

Mereannid ja stiil

Liepājas on imeilus ning rikkumatu Sinise Lipuga märgistatud rand. Turuplatsil pakutakse värsket kohalikku kala ning ühegi söögikoha menüüst ei puudu traditsiooniline tursaroog Liepājas menciņi. Liepāja on ka tõelise merehingega linn ning seda on hellitavalt kutsutud tuule sünnikohaks, mis märgib linna tugevat omapärast joont. Linna omapära paistab hästi välja ka arhitektuurist, sest ehitised on väga erinevas stiilis, ulatudes elegantsetest puumajadest kuni art nouveau stiilis meistriteoste ja luksushotellideks muudetud laohooneteni.

Muusikat igale maitsele

Muusika austaja peaks kindlasti külastama uut ja uhke arhitektuuriga merevaigukollast kontserdimaja. Seal on võimalik nautida nii sümfooniakontserte, balletietendusi, koorimuusikat kui ka õdusat džässi.

Liepāja sõjasadam Karosta

Sõjasadam hõlmab umbes kolmandiku kogu Liepāja linna pindalast ning tegemist on unikaalse ajaloo ja arhitektuuri märgisega kogu maailma, mitte ainut Läti jaoks.

Mida kindlasti külastada?

  • 24.-30. septembril toimub Liepājas restoranidenädal “Moodne kunst gurmaanidele”.
  • 28.-30. septembril toimub Liepāja kontserdimajas iga-aastane moodsa kunsti festival “Liepāja kunstifoorum”.
  • Tasub kasutada juhust ning veeta öö kummituslikus Karosta vanglas, sest sealt saadud kogemust ei anna võrrelda ühegi teise hotellis veedetud ööga.
  • Minna tõrvikuvalgel Põhja kindluse maa-alusesse labürinti jalutuskäigule koos giidiga.
  • Minna muulile jalutama.


Kuidas Liepājasse saada?

Tallinnast väljub lend Riiga reede õhtul ja toob tagasi esmaspäeva hommikul ning Riiast Liepājasse ja tagasi saab samuti lennukiga. Alati on võimalik kohale sõita oma autoga. Riiast Liepājasse on teekonna pikkus mööda A9 maanteed 220 kilomeetrit ja Klaipedast Liepājasse mööda A11 maanteed on tee pikkuseks 100 kilomeetrit.

Liepājasse viib ka rong – väljasõit Riiast on reede õhtul ning tagasi Riiga väljub Liepājast rong pühapäeva õhtul. Mööda autoteid sõidavad ka bussid, mis väljuvad nii Riia kesklinnas asuvast bussijaamast kui ka Riia lennujaamast. Tuleb vaid valida kõige sobivam viis ja veeta suurepärane nädalavahetus Liepājas, sest tegevusi leidub igale maitsele, nii rahulikule ajaveetjale kui ka aktiivsele turistile.

Kõik teed, mis viivad Liepājasse leiad siit.

Pape looduspark

Liepājast ainult pooletunnise sõidu kaugusel asub Pape looduspark, kus tegeletakse Maailma Looduse fondi erilise projektiga, mille käigus püütakse Läti metsadesse tagasi tuua metsikuid hobuseid. Pape looduspark on tuntud lausa esimese kohana Lätis, kuhu püütakse tagasi tuua metsikuid hobuseid, ürgveiseid ja piisoneid.

Looduspark on armastatud paik ka linnuvaatlejate seas, sest see on suurim rändlindude kogunemispaik Lätis. Seal saab näha looduse väga erinevaid külgi – järve, aasa, luidete ning ka ranniku elustikku. Mugavaks matkamiseks ja maksimaalse kogemuse saamiseks on loodusparki ehitatud matkarajad ning laagrikohad. Kindlasti tasub läbi astuda ka Läti Vabaõhumuuseumi kohalikust harumuuseumist.

Võta appi reisiplaneerija ja veeda tore puhkus Lätis!


Kui vajad lisainspiratsiooni oma puhkuseks, jälgi Läti ametlikku turismiveebi ja uuri kõige värskemaid fotosid Instagrami kontol @EnjoyLatvia.

Jaga
Kommentaarid