Võib-olla satub teie tee peale mõni teine koer, võib-olla tunneb koer end sel päeval kehvasti või kostab taamalt hoopis ilutulestik - kõik see mõjutab koera käitumist.

Kes keda jalutab?

Kas tõesti on oluline, kes kõnnib ees – sina või su koer?

„Koertalausuja“ Cesar Milani mantra koeraomanikele kõlab nii: „Ole rahulik ja veenev“. Sea oma koera jaoks reeglid ja piirid paika; paku talle alati treeningut, distsipliini ja kiindumust – just sellises järjekorras. Ja tema nõuandeks on lasta koeral kõndida sinu taga.

Cesar Millan

Selle kontseptsiooni ja tegelikkuse tasakaalustamisel on loogiline, et jalutamisreegli range järgimine sõltub mitmel moel su koerast. Vaatame tõele näkku: koerad tahavad edasi liikuda ja oma maailma uurida. Nende jaoks on kannatamatus täiesti loomulik. Kuid kas su kuldne retriiver püüab jalutusrihmast tõmmates karja pealikku mängida või on ta lihtsalt uudishimulik?

Üsna tõenäoliselt oled mõnikord lubanud koeral end jalutusrihmast tõmmata ja koer on harjumuste ori. Koerad jälgivad oma omanikke väga hoolega ja koera jaoks on oluline järjepidevus. Nende puhul peab jälgima ütlust: „Kui annad neile sõrme, võtavad nad terve käe“.

Cesar Millan soovitab sul kõndida oma koera ees ja kasutada lühikest jalutusrihma. Ta tuletab koeraomanikele ka meelde, et nad annaksid maiustusi alles siis, kui koer on jõudnud optimaalsesse meeleseisundisse. Koer peab olema maha rahunenud. Ta ei tiri ja on võimeline nuuskima ning omanikuga kontakti võtma.

Koerte käitumiseksperdi Kim Brophey sõnul on koerad tõelised isiksused ja nende käitumise puhul tuleb sellega arvestada. Brophey on välja arendanud koerte käitumisprogrammi L.E.G.S. (Õpe, keskkond, geneetika ja enesehinnang). Tema lähenemine koerte käitumisele on loogiline, lõbus, praktiline ja põhineb usaldusväärsel teadusel. Tema viimasest raamatust „Saa oma koeraga tuttavaks“ võid teada saada, miks su koer käitub kindlal viisil ja hakata mõistma, kuidas tema õpe, keskkond, geneetika ja enesehinnang töötavad ühiselt, et luua just selline isiksus, nagu ta on.

Paljud koera käitumise spetsialistid, koolitajad ja muidu koerasõbrad on arvamusel, et inimene ei pea koera üle domineerima, et talle viisakaid kombeid õpetada. Nende kollektiivne soovitus on järgmine: „Koerad ei ole eelnevalt programmeeritud mõistma, et jalutusrihmast tõmbamine või naabrite peale haukumine on ebaviisakas. Sinu töö on koolitada oma koera viisakalt jalutusrihma otsas jalutama. Samamoodi nagu laste või loomaaia loomade õpetamisel on viisaka käitumise võtmeks see, et pakud oma koerale valikuid.“ Väga oluline on seostada head asjad soovitud käitumisega.

Järelikult ei tähenda juhiks olemine seda, et peaksid oma koera üle ilmtingimata domineerima. Sina ja su koer peate lihtsalt ühisele arusaamisele jõudma, mis on teie jaoks sobiv, ja seda mitte ainult jalutuskäigul, vaid kõigis igapäevaelu aspektides. Muidugi peate reegleid paika panema, kuid pead nendest reeglitest ka alati kinni pidama. Seepärast kujuneb koeraga jalutamine selliseks, nagu sina otsustad – just nagu ükskõik milline inimese-koera suhte osa.

Allikas: cuteness.com