"Iga paari päeva tagant ravitakse erakorralise meditsiini osakonnas inimesi, keda on hammustatud kass," ütles osakonna juhataja dr Sam Campbell. „Kuna kassi hambad on väga väikesed, süstivad nad need bakterid sinu nahka, mis sarnaneb nõelaga torkamisele,“ ütles Campbell. Kasside suus leiduvad bakterid kannavad nime Pasteurella multocida ja need võivad inimestel põletikke põhjustada. Enamike loomade suus elavad bakterid võivad põhjustada infektsioone, sealhulgas nii koertel kui ka inimestel.

Hammustused “arenevad väga kiiresti”
Kui kassi hammustusest areneb põletik, tekib hammustatud alale umbes 24 tunni möödudes turse ja punetus. Campbelli sõnul kulub teiste nakkuste märgatavaks muutumiseks tavaliselt umbes 48 kuni 72 tundi. Loomahammustused kipuvad väga kiiresti arenema. Ta soovitab inimestel pärast kassi hammustust alati arsti poole pöörduda ja seda isegi siis, kui hammustus ei tundu tõsine olevat.

„Kui see juhtub reedel ja enne laupäeva pärastlõunat hakkab te käsi paistetama, siis mina läheksin hammustusega traumapunkti ega ootaks esmaspäevani,“ ütles ta. „Enamik inimesi läheb haiglasse, kui haav hakkab paistetama ja muutub punaseks,“ ütles Campbell. Tihti näevad inimesed ka punaseid triipe mööda käsivart kõrgemale tõusmas.

Antibiootikumidega saab põletikke ravida
Enamikel juhtudel on põletikke antibiootikumidega võimalik ravida. Ainult kõige raskematel juhtudel võetakse kasutusele tilguti või haiglaravi. Vahel võib kassihammustusest tingitud põletiku diagnoosimine olla raske just inimestel, kellel on muud haigused nagu näiteks diabeet. Põletiku raskusaste võib sõltuda ka hammustuse kohast.

Hammustused kätel nõuavad kohest tähelepanu, kuna infektsioon võib liikuda kõõluste piirkonda, kust see omakorda kiiresti edasi levida võib. Kuigi põletikud võivad olla murettekitavad, lõppevad need väga harva surmaga. 27 haiglas töötatud aasta jooksul on Campbell näinud vaid kahte-kolme sellist surmajuhtumit.

Kassi hammustused vs. koera hammustused
„Ei kasside ega koerte suus elutsevad bakterid pole inimesele head. Kuid inimesed, keda koerad hammustavad, pöörduvad suurema tõenäosusega abi saamiseks koheselt arsti poole. See ei lase põletikul areneda,“ ütles Campbell. Seevastu kassi hammustused on nii väikesed, et inimesed kipuvad neid kuni põletikunähtude ilmumiseni ignoreerima. Seega statistikat vaadates tundub , et kassihammustused arenevad palju sagedamini põletikuliseks kui koera hammustused.

Allikas: cbc.ca