Rainer räägib, et tema elu muutus pärast seda, kui nad elukaaslase Ülliga otsustasid koeraomanikeks hakata. “Pärast esimese koera Kusti võtmist avanes meie jaoks täiesti uus maailm, millest mina isiklikult varem teadlik ei olnud – sõnakuulelikkus, agility*, võistlused, ringi reisimine ja muidugi seiklused,” meenutab Rainer. “Käisime Kustiga kutsikakoolis, võtsime ette sõnakuulelikkuse trenni ja sealt edasi agility. Jack Russell kui tõug, ja Kusti veel eriti, vajab palju tegelemist ning tahtsime, et tema elu meiega oleks maksimaalselt põnev ja äge, mitte diivanil lebotamine ja moodsates söögikohtades kaasas passimine.” Rainer mainib, et ega Kusti mingi oma klassi Michael Jordan ei ole, aga talle lihtsalt meeldib nii väga ringi joosta ja trallida ning milleks siis lasta ebaõnnestunud saavutustel koera tõelist kirge matta. “See on asi, mida tasuks endalegi vahel meelde tuletada.” muigab Rainer. Ootamatult sai koerasport Raineri ja tema elukaaslase Ülli pere hobiks. Rainer räägib, et Ülli tegeleb koerte treenimisega (kaks-kolm korda nädalas) ja Raineri roll on olla tugimeeskond. “Ega bänd ilma korraliku meeskonnata ei esine, eks!” naerab Rainer. Aastad hiljem saabus hetk, mil Kusti kõrvale ilmus perre veel teinegi koer – Killu. “Karjakoera eeldused õpetamiseks on paremad ja kõik tuleb vähemalt teoreetiliselt palju lihtsamalt.” Lisaks muigab Rainer, et nad said perre ka korraliku juurika, kellel isepäisusest just puudust ei ole.

Kaks peremeest majas?

Küsimusele, kuidas koerad omavahel läbi saavad, vastab Rainer, et väga hästi. “Kusti on vanamees ja Killu noor hull. Mängivad täpselt nii palju, kui Kusti viitsib. Kusti arvab, et ta on peremees, aga tegelikult on ohjad vist ikkagi Killu käes,” viskab Rainer nalja.

Mida ebapopulaarsem metsatukk, seda sobivam

Oma koertega käib Rainer jalutamas Tallinna linna lähedal metsades. “Mida ebapopulaarsem metsatukk, seda sobivam, sest siis on vähem inimesi ja muid loomi. Saame koerad rihma otsast lahti lasta ja nad saavad vabadust nautida.” Koertega välja minnes pistab Rainer alati taskusse koertele mõeldud maiust kaasa. “Kunagi ei tea, kui tekib mingi situatsioon, kus on vaja koera hea käitumise eest premeerida.” Loomulikult premeeritakse koeri ka trennis ja pärast võistlusi. Kui aega on rohkem, siis võtab pere ette mõne pikema rabaraja või muu seikluse. “Suvel käime palju Lääne-Eestis. Kuna mõlemad koerad on ka suured agility-sportlased ja võistlused toimuvad üle Eesti, siis satume ka Jõulumäele, Viljandisse jne.” Ühesõnaga on ringirändamist Killu ja Kustiga palju. Ja see on niigi aktiivsetele liikujatele ainult boonuseks.

Koer on sinu elu

Raineri arvates on lemmikut võttes kõige olulisem endale aru anda, et elu koeraga ei ole sama, mis elu ilma koerata. “Sul on kodus väikene hing, kelle eest pead hoolitsema. Kes sõltub sinust. Kes tahab sinuga koos olla nii suure osa oma elust kui võimalik. Sa ei saa suvaliselt ringi möllata ja sõpradega hängida ehk teha asju, mida teeksid üksinda elades.” Rainer ütleb, et koer on vastutus ja kuigi ta võib-olla ei vingu, kui sa reedel kell seitse kodust ära lähed ja laupäeva hommikul kell viis tagasi jõuad, või kui sa söögikohas sõbrannadega kohvitad ja tema lihtsalt rihma otsas passib, siis tegelikult oled sa vist veidi kehv koeraomanik olnud. Vaata peeglisse ja hoia selliste olukordade arv võimalikult minimaalne. Enne koera võtmist mõtle, kas saad endale sellist elumuutust lubada. Ja kui saad, siis naudi elu koos ühe oma parima sõbraga, kellega võib iga päev seiklusi täis olla. Ning seda eriti vabas õhus koos olles!

Seikluste ja metsiku looduse järele maitsevad ka metsloomalihast Adventurose maiuspalad koertele. Loe lisa Adventurose maiuspalade kohta Purina Eesti Facebooki lehelt ja rõõmusta oma seiklejahingega koera.
________________
*agility – Agility (AG) on koerasport, kus koerad võistlevad takistusraja läbimises.

Jaga
Kommentaarid