1. Kas mu lemmikloom on tervislikus kaalus?
Rohkem kui pooled USA-s elavatest koertest ja kassidest on ülekaalulised, nagu näitab hiljutine Lemmikloomade rasvumise ja selle ennetamise liidu uuring. Asi on isegi hullem, kuna paljude ülekaaluliste koerte ja kasside omanikud eitavad probleemi olemasolu. Küsi oma loomaarstilt, kas sinu lemmik on sobivas kaaluvahemikus tema tõu, suuruse ja pikkuse kohta. Ning kui peaks olema probleem, saate sellele koos lahenduse otsida. Sama kehtib ka siis, kui kahtlustad, et su lemmikloom on alakaaluline, kuigi see on vähem tüüpiline.

2. Kas peaksin talle pakkuma sobivamat toitu?
Hea tervis algab õigest toitumisest ja kellelt siis veel küsida, kui mitte loomaarstilt, mis su lemmikule sobib. Kui ta on su lemmiklooma tervislikku seisundit hinnanud, oskab ta soovitada dieeti, mis sobib kõige paremini sinu lemmiku praeguse eluetapi, elustiili ja muude teguritega, või ka vastavate haigustega.

3. Kas see (veider käitumine) on normaalne?
Ära eelda automaatselt, et su lemmiklooma vilistav hingamine pärast treeningut on normaalne, või et see on tavaline, kui lemmikud hakkavad end iga kord pärast õueskäiku sügama. Iga-aastane lemmiklooma terviseseisundi hindamine on suurepärane aeg, et esitada loomaarstile küsimusi mis tahes iseärasuste kohta, mida oled oma looma juures viimase aasta jooksul märganud. Pane kõik kirja just siis, kui asjad juhtuvad - nii oskad arstile täpselt kirjeldada, milles probleem oli, kui see esimest korda aset leidis ja kui tihti seda hiljem on juhtunud.

4. Kas mu lemmikloomale on kõik vajalikud süstid tehtud?
Kunagi pole liigne kontrollida, kas su karvasel sõbral on kõik vajalikud vaktsiinid tehtud - see on midagi, mis võib kergesti kahe silma vahele jääda.

5. Kas mu lemmiklooma hambad vajavad puhastamist?
Hambahaigused on lemmikloomadel tavaline probleem. Hinnanguliselt esineb 80% koertest ja 70% kassidest, kes on üle 3 aasta vanad, teatud määral periodontiiti. Ravimata jätmise korral võib see põhjustada muid ja tõsisemaid tüsistusi nagu probleeme neerude, maksa ja isegi südamega. Küsi oma loomaarstilt, kas su lemmik vajaks hammaste puhastamist. Nagu ütleb loomaarst, dr Ashley Gallagher: „Selle asemel, et oodata probleemi süvenemist, on kõige parem puhastada hambaid kohe, kui tekib kerge igemepõletik ja/või hambakivi. See hoiab hambad korras ja ennetab haigusi enne, kui need probleemiks muutuvad, mis omakorda aitab säästa raha ja hoiab lemmiklooma tervena!"

6. Kas mu lemmikloomale oleks vaja teha vereanalüüs?
Vereanalüüsi abil sõelutakse välja mitmesuguseid probleeme, sealhulgas neeru- ja maksahaigusi, diabeeti, vähki ja paljusid teisi, mida saab varase avastamise korral ravida. Regulaarsed vereanalüüsid annavad ka loomaarstile aluse, millega järgmisi analüüse võrrelda.

7. Millist kirbu-/puugitõrje vahendit te mu lemmikule soovitate?
Kirbud ja puugid ei ole ainult tüütud. Nad võivad edasi kanda ka haigusi, mis on surmavad nii sulle kui ka su lemmikloomale. Õnneks on palju võimalusi, kuidas kirpe ja puuke hävitada või nende ilmumist ennetada. Küsi oma loomaarstilt erinevusi populaarsete tururavimite ja nende vahel, mis sobivad kõige paremini sinu ja su lemmiklooma eluviisiga. On olemas isegi mõned suukaudsed ravimid, mis annavad kaitse nii kirpude kui ka puukide vastu kuni 12 nädalaks ja seda vaid ühe annusega.

8. Mis kühmud ja muhud need on?
Loomade vananemisel pole kühmude ja muhkude tekkimises midagi ebatavalist, kuid ebaharilikud muutused nahal võivad anda märku ka vähist. Juhi loomaarsti tähelepanu uutele kühmudele, muhkudele või kummalistele sünnimärkidele, mis on ilmunud pärast eelmist visiiti. Loomaarst oskab otsustada, kas biopsia on õigustatud.

9. Kas mu lemmikloomal oleks vaja pärasoole uuringut?
Igal loomaarstil on oma moodus asju ajada, kuid ükski neist ei tee täielikku pärasoole uuringut, ilma et sa seda küsiksid. Need läbivaatused aitavad avastada eesnäärme- või pärasoolevähki, mis varajasel diagnoosimisel võivad olla ravitavad.

10. Kas võiksite palun selgitada, millest mu arve koosneb?
Kui viisakalt küsida, selgitab loomaarst suurema tõenäosusega, miks lühivisiit ja rutiinsed protseduurid nii palju maksavad. See summa võib tunduda suurena, kuid ilmselt aitavad just need kulud hoida su lemmiklooma tervena ja õnnelikuna veel pikkade aastate jooksul.

Allikas: petmd.com