Ilmselt on peaaegu meil kõigil tulnud ette olukordi, mil õhtul töölt koju tulles vaatavad ukse vahelt vastu ära näritud nahast kingad või tükkideks rebitud ajalehed. Olenemata sellest, et armastame oma neljajalgseid loomi väga, oskavad nad ka meie kannatuse proovile panna.Enne, kui sa arvad, et sinu lemmik on lihtsalt krutskeid täis paharett ning teeb seda seetõttu, et ta üksinda koju julgesid jätta, tasub selgitada, miks koerad üldjuhul närima kipuvad, mis neid selleks ajendab ja kuidas neid mõista? Käitumismustrite mõistmine on esimene samm lahenduse poole.

Pideva või lakkamatu närimise taga võib olla väga erinevaid signaale, mida koer sulle omal moel näidata püüab. Alati on närimise taga alati midagi enamat, kui lihtsalt pahane koer. Üksinda jäetud lemmikloom võib kogeda tõsist üksinduse ahastust ning tundes puudust oma omanikust, elab ta kogu ärevuse ettejuhtuva asja peal välja. Närimine on tegevus, mis rahustab koera.

Teine põhjus, miks koerad närima kipuvad, on üleliigne energia. Kui koer ei ole saanud piisavalt liikuda, piisavalt ajutööd ning temas on energiat, mida ta ei oska kuhugi suunata, siis proovib ta seda iseseisvalt maandada. Ta otsib endale tegevust ja üldjuhul lõppeb selline isetegevus alati meie jaoks ebasobival moel. Sel puhul tuleb ainult iseendale otsa vaadata ning oma lemmikloomale piisavalt tegevust leida, mis tema energiavajaduse rahuldaks.

Milliseid signaale koer sulle saadab?

On kaks peamist põhjust, miks koerad üksinda olles närima kipuvad. Aru saades, mis need on, on neid võimalik ka lahendada.

Närimine pakub koera jaoks huvi ja on põnev, sest see on viis, kuidas nemad maailma enda ümber tundma õpivad. Koerad võivad närida ka igatsusest oma omaniku vastu või tõsisest üksinduse ahastusest. Kui sinu koer kogeb tõsist üksinduse ahastust ning ei suuda rahulikult üksinda jääda, tasub abi saamiseks pöörduda koerte käitumispsühholoogi või veterinaari poole.

Mõnikord tunnevad koerad omanikust lihtsalt puudust ning läheduse otsimiseks ja selle vajaduse rahuldamiseks otsivad nad kodus üles asjad, mille küljes on tuttav omaniku lõhn. Sageli on nendeks just kingad. Lisaks tugevalt lõhnale on need koera jaoks meeldivast materjalist ning neid on hea närida. Nahk on naturaalne materjal, millega koer harjunud on.

Kuidas õpetada koerale, et iga asja närimine ei ole lubatud?

Olgugi, et närimine on koera jaoks loomulik tegevus, ei ole see meie jaoks alati sobiv. Õnneks on iga käitumismuster treenitav, sest lemmikloomad tahavad üle kõige meile meele järele olla. Iga käitumismustri ümber õpetamine nõuab aega ja kannatust, kuid piisava treeningu ning harjutuste tulemusena on see võimalik.

1. samm. Välista võimalus, et koer ise lubamatute jalanõude kallale saab. Kui kutsikas on üksinda kodus, hoia teda piiratud alal ja jälgi, et tal ei oleks võimalust mööda maja ringi uitada ning endale ise tegevust otsida. Aedikust või toast, kus kutsikat üksi olles hoiad, eemalda kõik tema jaoks ohtlikud asjad. Ära jäta tema haardeulatusse midagi, millest sul hiljem kahju on või mis närimisel või alla neelamisel talle ohtlikud on. Kutsikad närivad peamiselt seetõttu, et nende hambad on kasvamas ja sügelevad.

2. samm. Investeeri korralikesse ja vastupidavatesse mänguasjadesse. Anna oma lemmikule üks või kaks tugevat ja kvaliteetset närimismänguasja, et tal oleks võimalus oma närimisvajadust rahuldada. Tee uus mänguasi koera jaoks huvitavaks, mängi temaga ja näita, et see on huvitav ja põnev. Hea on soetada selline mänguasi, mille sisse on soovi korral võimalik peita ka maiustusi või sööki. See hoiab kutsikat tegevuses ja on talle huvitavaks väljakutseks. Need on müügil erinevates lemmikloomapoodides.

3. samm. Kui kutsikas tahab närida midagi, mis ei ole lubatud, ütle rahulikul, kuid kindlal häälel “ei” ja eemalda tema käest see lubamatu asi. Anna koerale selle asemel tema närimismänguasi ja innusta teda hoopis seda närima.

Õpeta koerale oma mänguasju hindama tehes need tema jaoks läbi järjepideva mängu atraktiivseks ja huvitavaks. Nii keskendub ta pigem oma mänguasjadele ja jätab sinu kallid kingad rahule.

Paku koerale ka vaheldust eemaldades aeg-ajalt mõned mänguasjad tema haardeulatusest. Hoia ühed mänguasjad sahtlis, koerale kättesaamatus kohas ja vaheta neid aeg-ajalt. Lisaks hoia eraldi ka "erilisi" mänguasju, mida kasutad näiteks vaid treeningutel või kodust väljaspool, nii säilib koeral nende vastu huvi ja need on tema jaoks väga väärtuslikud. Kõige paremad asjad on ikka need, mida igapäevaselt kätte ei saa.

Kui sa märkad oma kutsikat närimas midagi, mis ei ole lubatud, siis anna talle teada, et tegemist on lubamatu käitumisega. Tee seda alati konkreetsel, kuid rahulikul toonil. Koerad elavad hetkes, mistõttu ei saa sa kunagi karistada oma lemmikut selle eest, mida ta minevikus teinud on. Näiteks õhtul hilja koju jõudes, ei saa sa karistada oma lemmiklooma selle eest, et ta päeval sinu kingad ära näris. Õhtul ei mäleta ta tehtud pahandusest enam mitte midagi. Selle eest karistamine on ülekohtune ja ei õpeta talle midagi. Järgmisel korral ole targem ning ära jäta tema haardeulatusse asju, millest sul hiljem kahju on või mis talle lubatud ei ole. Olenemata sinu frustratsioonist, ei saa koer sellest hiljem enam aru. Tema on õnnelik vaid selle üle, et sa koju tulid.

Allikas: cuteness.com