Automatiseeri

Nagu teisedki koduloomad, vajavad ka akvaariumikalad regulaarset söötmist. Selleks võib küll soetada automaatsöötja, kuid söötmise aeg on väga sobiv selleks, et näha, kas kaladega on kõik korras, ega keegi neist pole haigestunud, viga saanud vms. Sestap soovitaks automaatsöötjat kasutada vaid pikema kodust äraoleku ajal.

Akvaariumi hooldus tähendab enamasti ka regulaarset osalist veevahetust akvaariumis, sellega viiakse akvaariumist välja sinna kogunevad jääkained (sissetöötanud akvaariumis on selleks üldjuhul nitraadid). Suurematel akvaariumitel kasutatakse vahel ka automaatset veevahetust, siis pole akvaariumi omanikul enam vajadust sellega tegeleda.

Ja lõpuks, kui ka kalade toitmine ja veevahetus on automatiseeritud, tuleb ikkagi kord nädalas ise tegeleda akvaariumiklaaside jms puhtaks nühkimise ning juhul, kui tegu on taimeakvaariumiga, siis ka taimede kärpimisega. Aeg-ajalt vajab ka filter puhastamist.

Akvaariumi jaoks koha leidmine

Üks esimesi asju akvaariumi planeerimisel on sellele sobiva koha leidmine. See on üsna oluline, sest akvaariumi hilisem liigutamine on problemaatiline. Mida siis silmas pidada akvaariumile koha leidmisel?

- Asukoht võiks olla loomulikult selline, et akvaariumis toimuvat oleks mugav jälgida.
- Koht peab olema sobiv seadmete ühendamiseks. Enamasti pannakse akvaarium aluskapile, see tähendab et filtri ja muu vajaliku saab akvaariumi alla kappi ära peita.
- Akvaarium peaks olema kalade seisukohast sobivalt paigutatud - helid, vibratsioon, liikumine, kuumus omavad mõju akvaariumis olevate kalade tervisele.
- Kui tegemist on suurema akvaariumiga, siis tuleb arvestada ka akvaariumi raskusega.

Sobiva akvaariumi valimine

Mida suurem on akvaarium, seda suurem on ka akvaariumis oleva vee kogus ning seda stabiilsem ja lihtsam on majandada akvaariumi ise. Suure akvaariumi plussiks on ka see, et akvaariumi suurus ei hakka meile kohe piiranguid seadma kalade ja taimede osas. Samas tasub mõelda sellelegi, et mida suurem akvaarium, seda suuremas on ülalpidamiskulud ning suurt akvaariumi on raskem transportida. .

Allikas: akvarist.eu