Erivajadustele vastavalt kohandatud toidu eesmärgiks on pakkuda lisahoolt meie lemmikutele. Erivajadused, mis nõuavad tähelepanu ja erihoolt:

  • Pidevad seedehäired
  • Kuiv, sügelev kõõmane nahk ja karv
  • Halb hingeõhk ning hambakivi
  • Karvapallid
  • Kalduvus ülekaalulisusele

Pidevad seedehäired, mis ei ole seotud kindla tervisliku seisundiga, on väga levinud kasside ja koerte seas. 1/3 lemmikloomaomanikest väidab, et see avaldub korra kuus oksendamise, kõhulahtisuse, gaaside, kõhukorina ja toidu talumatusena. Just tundliku kõhu jaoks loodud tasakaalustatud toidu eesmärgiks on hoida üldist seedetrakti tervist; tagada kerge seeduvus ja toitainete kerge imendumine; toita seedetrakti ning toetada selle liikuvust.

Hill’s Science Plan Sensitive Stomach on täistoit, mis sobib loomade igapäevaseks söötmiseks. Toit on täpselt tasakaalustatud, kergesti seeduv ning toetab kogu seedeprotsessi. Kerge seeduvuse tagavad väga kvaliteetne valk, mis pärineb peamiselt munast, süsivesikute allikaks on peamiselt kergesti seeduv riis. Kõik teraviljad toidus on peenjahvatatud, mis tagab nende parema seeduvuse. Soolestiku tööd aitab stimuleerida suurendatud kiusisaldus. Kaerakliidest ja peedisäsist pärinevatest lahustuvatest kiududest tekivad sooles lühikese ahelaga rasvhapped, mis on toiduks soolerakkudele. Samadest allikatest pärinevad lahustumatud kiud normaliseerivad sooleliigutusi, hoides ära nii kõhukinnisust kui ka –lahtisust.

Ka kuiv, sügelev ning kõõma eritav nahk ja karvastik on üheks levinuimaks kasside ja koerte probleemiks. Kolmandik lemmikute omanikest kurdavad korra kuus looma kuiva ja kõõmase naha üle, pideva kratsimise pärast, tuhmunud karvakatte ja kontrollimatu karvakaotuse üle (kiilad kohad ). Kirjeldatud vaegused ei ole alati seotud kindla haigusliku seisundiga. Mõnikord võib naha kuivuse põhjuseks olla näiteks kütteperioodi algus ja kuivenenud toaõhk, teinekord jälle suurenenud karvakaotus põhjustada stress, tiinus või imetamine. Nende vaevuste puhuks täpselt koostatud Hill’s Science Plan Sensitive Skin üldine eesmärk on sama, mis täiskasvanud loomade tavatoidul, lisaks aitab selline toit toetada tervet nahka ja karvastikku, hoida naha tundlikust kontrolli all ning parandada karvastiku üldist seisundit. 

Hill’s Science Plan Sensitive Skin toit on täistoit. Nahale ja karvastikule kasulikuks ja toetavaks teevad toidu tema erilised omadused. Toit sisaldab kõrgkvaliteetseid valke, et nahal ja karvastikul oleks materjali taastumiseks. Rikkalikus koguses ja ideaalses vahekorras Omega- 3 ja -6 rasvhapped aiatavad hoida madalal naha põletikutaset ning tagavad naha elastsuse ning karvastiku pehmuse, lisatud on ka spetsiaalseid aminohappeid metioniini ja lüsiini, mis toetavad nahka ja karvastikku.

Hamba- ja suuhaigused on levinud probleem täiskasvanud koertel ja kassidel. Suuõõne probleemid võivad lõppeda tõsiste siseorganite haigustega. Väikest tõugu koertel esinevad need probleemid mõnevõrra tihedamini, kui suurt kasvu koertel. On kindlaks tehtud, et kõige paremini aitab igemeprobleeme tekitavast hambakatust ja-kivist hoiduda hammaste igapäevane puhastamine harjamise näol. Veenda lemmiklooma selleks koostööd tegema ei ole kerge ülesanne. Kasside puhul enamjaolt isegi võimatu ettevõtmine.

Hill’s Science Plan Oral Care kassi- ja koeratoidud on täistoidud ning sobivad seega loomade igapäevaseks toitmiseks. Lisaks saavad lemmikloomal nende toitudega söömisega ka hambad puhtaks harjatud. Võimalikuks saab see tänu neis sisalduvale erilisele „advanced oral care“ tehnoloogiale mille kohta on need toidud saanud tunnustuse Ülemaailmselt Veterinaarsuuhügieeni Nõukogult. Oral Care toidud on kontrollitud valgusisaldusega, et piirata toiduga saadavaid hambakattu tekitavaid komponente, kontrollitud kaltsiumisisaldusega, et piirata hambakatu mineraliseerumist hambakiviks. Toidupalad on suuremad kui tavatoidul, see tähendab, et loom peab neid korralikult närima enne, kui alla saab neelata. Suurem toidupala on hea ka seepärast, et siis tuleb hammas sellest terves pikkuses läbi vajutada, mis puhastab hammast kuni igemeni. Kuna kiud on toidupalas erilise tehnoloogiaga asetatud üksteise suhtes korrapäraselt, siis toimib iga pala nagu väike hambahari, pühkides hambalt sinna koguneva katu.

Kassid on tihti hädas seedetrakti kogunevate karvadega, mis moodustavad nn. karvapalle. Ennast korrastades lakuvad kassid endale karvu sisse ning nõnda satub hulgaliselt karvu seedetrakti. Normaalne oleks, et karvad läbiksid soolestiku ja väljuksid koos roojaga aga tihtipeale moodustavad need hoopis maos karvapalle, mida kassid siis välja üritavad oksendada. Oksendamine ei ole meeldiv tegevus ei kassile ega tema omanikule. Pealegi on kasside maomahlad väga ärritavad ning pideva oksendamise korral võivad tekitada söögitoru põletikku ning selle kitsenemist. Ka võivad soolde kogunenud karvad põhjustada kõhukinnisust ning käärsoole väljavenimist. Karvapallide teke ohustab rohkem just toakasse, sest neil on rohkem aega enda puhastamiseks ja nad liiguvad vähem. Suurem oht karvapallide tekkeks on karvavahetusperioodil. Pikakarvalistele kassidele on soovitav karvavahetusperioodil lisaks eritoidule igapäevaselt juurde anda ka spetsiaalseid karvapallide vastaseid pastasid. 

Hill’s Science Plan Hairball toidud sisaldavad suures koguses taimset kiudu, mis aitab allaneelatud karvad pühkida läbi kogu seedetrakti, vältides niimoodi karvade kogunemist karvapallideks. Nagu kõik Hill’s kassitoidud, on ka need kontrollitud magneesiumisisaldusega ning tagavad uriini pH 6,2-6,4, hoides sellega kontrolli all kasside kuseteede tervise. Hill’s Science Plan Hairball on täistoit ja sobiv kasside igapäevaseks söötmiseks. Saadaval erinevatele vanusegruppidele (täiskasvanud- ja eakad kassid), erinevate maitsetega ( kanalihast ja tuunikalaga) ning isegi „light“ variandis kassidele, kel on soodumus kaalu tõusuks.

Kahjuks on järjest rohkem lemmikloomi hädas liigse kaaluga. Kaaluprobleemid ei ole ainult kosmeetilised, vaid loovad eelsoodumuse ka paljude haiguste, nagu diabeet, liigesehaigused, südamehaigused jne. tekkeks Kaalutõusule aitavad kaasa järjest vähenev liikumine aga ka muutused ainevahetuses seoses steriliseerimise või kastreerimisega. Et kaal ei tõuseks, peab toit olema madalama energiasisaldusega. Samas peab madalam kalorsus tagama igapäevaste vitamiinide ja mineraalide piisava taseme ning aitama loomal hoiduda ka näljatundest. Viimse tagab toidu suurem kiusisaldus — täiskõhutunne saabub kiiremini ning püsib kauem ja loomad ei nuru toitu. Niiviisi on ka dieediplaanist kergem kinni pidada.

Hill’s Science Plan Light toidud on vähendatud energiasisaldusega ja suurendatud kiusisaldusega täistoidud, mis sobivad igapäevaseks söötmiseks loomadele, kellel on eelsoodumus kaalu tõusuks (steriliseeritud/kastreeritud, vähem aktiivsed või muul põhjusel ülekaalulisusele kalduvad). Toit on vähendatud energiasisaldusega just rasvasisalduse arvelt. Selle suurendatud kiusisaldus tagab soolestiku töö ning täiskõhutunde. Lisatud L-karnitiin aitab kaasa rasvade põletamisele energia saamiseks. Lisatud rasvhapped toetavad nahka ja karvastikku. Kindlasti tuleb meeles pidada, et „light“ toidud ei sobi juba tekkinud ülekaalu alandamiseks, vaid saavutatud kaalu hoidmiseks või siis liigse kehakaalu tekke ärahoidmiseks loomadel, kel on kalduvus kaalu tõusule. Liigse kaalu alandamiseks on eritoidud, nendest juba järgmises loos.

Jaga
Kommentaarid