Iga lemmikloomaga on võimalik leida hea kontakt, olgu nendeks siis kasvõi roomajad või kalad, keda üldiselt suureks peremehelembideks ei peeta.

Siret räägib säravate silmadega kuidas kilpkonn tema juurest inimkontakti otsis. "Ta ronis mulle sülle, sirutas kaela pikalt välja ja ootas, et teda paitaksin. Või siis kalad. Janno tuleb õhtul koju ja kalad on tema järgi. Tunnevad ta ära ja tiirutavad akvaariumis. Tuleb võõras - kalad kadunud."

Looma võttes ei maksa kunagi eeldada, et ta ei vaja tegelemist ega tähelepanu. See ongi tegelikult loomapidamise reegel number üks, mida õpetab ka feng shui - igale loomale, kelle sa enda juurde koju võtad tuleb pühenduda ja temaga hea kontakt ja side luua.

''Ei saa öelda, et võtan koera või kassi või kalad, et siis mul on kodus hea energia. Loomaomanik peab olema valmis suhtesse loomaga ka panustama, alles siis annab loom energiat tagasi,‘’ on Janno resoluutne. ‘’Kurb on vaadata näiteks avarates büroodes või söögikohtades olevaid akvaariume, mis on pigem mööbli eest. Nendes ujuvad kalad ei ole justkui kellegi omad. Neil ei ole otsest peremeest ehk inimest, kes ühendaks oma energia akvaariumiga. Ka ei ole avalikes kohtades olevad akvaariumid sageli sisustatud nii, et kaladel oleks võimalik peitu minna. Võimalus peituda on kaladele samas väga oluline, sest muidu nad jäävad haigeks.’’

Kuidas haiget kala ära tunda?

‘’Nad hakkavad vähem sööma, nende kõht tõmbub sisse, figuur muutub teistsuguseks,’’ selgitab Janno ja lisab, et temal läks 2-3 aastat enne kui energeetiline side koduste akvaariumikaladega paika loksus. ‘’Praeguseks on mul oma kaladega side on nii tugev, et näiteks peale mõnelt pikemalt reisi taas koju tulles on mõni kala vahepeal ära surnud. Ka püsib akvaarium ilusamana kui olla kaladega energeetiliselt seotud.’’

Millist looma koju võtta?

See on puhtalt maitseküsimus. Seederid on veendunud, et ühest retsepti siinkohal anda ei saa, sest inimesed teevad omi valikuid intuitiivselt. Inimestena oleme kõik erinevad. Kui üldse üldistada, siis saab laias laastus inimesi jagada kassi- ja koerainimesteks. ‘’Näiteks kassi tähelepanu võita ei ole üldse kerge, tema jaoks on inimesed justkui ootejärjekorras. Ta tuleb sinu juurde alles siis kui järjekord sinuni jõuab. Koer nõus alluma, ja nõus olema jäägitult peremehe jaoks,’’ selgitab Siret, millel põhinevad inimeste eelistused loomade osas. Loom peab inimesele sobima.

Kui ise on aga raske otsust teha, milline loom tõesti koju sobib, saab abi nõuannetest, mida pakub feng shui. Nimelt kehtib feng shui õpetuses viie elemendi teooria. See tähendab meie ümber saab taandada kõik viiele elemendile (puu, tuli, maa, metall, vesi) ja nende elementide kaudu saab tasakaalustada nii iseennast kui ka oma kodu.

Elemendid omakorda mõjutavad üksteist, mida nimetatakse loovaks tsükliks. ''Puu põleb, sellest protsessist saab omakorda energiat tuli. Tuli oli vanasti seotud alepõllundusega, tule kaudu sai maa rammu juurde. Maapõues aga sünnivad metallid ja vesi on omakorda otsene toit puule,'' võtab Janno loova tsükli lühidalt kokku. ''Olen puu aastal sündinud, mind toidab näiteks vesi. Sellest tulenevalt pean ka akvaariumikalu, sest akvaarium annab mulle otseselt jõudu. Kui ma võtaks kiire koera, siis me oleks küll loovas tsüklis, sest mina toidan teda, aga tema võtab tsipakene minu energiat, mille tõttu mina ise vähenen.’'

Aktiivsele ja emotsionaalsele tule-aasta inimesele ei pruugi sobida aktiivne ja elav loom, kuna sellisel juhul ei pruugi inimese ja looma kooselu olla harmooniline. Disharmoonia võib inimese närviliseks muuta ja ka loom omakorda tunnetab seda. Näiteks võivad tal tekkida käitumishäired või tervisehädad - Seetõttu tuleks tule-aasta inimesel eelistada rahulikumat looma, mis inimest omakorda tasakaalustab.

Lemmiklooma kodusesse majapidamisse valides tasub arvestada ka inimese enda vajadusi ja eluperioodi. Feng shui õpetuse kohaselt on inimese elus kolm murdelist perioodi: murdeiga, keskeakriis ja pensioniiga. Näiteks aktiivsest tööelust loobudes muutub inimene energia palju rahulikumaks ja selleks, et end tegevuses hoida on hea võtta majapidamisse näiteks väike koer. Koer on kohustus, temaga peab mitu korda päevas väljas käima ja see paneb vanainimese liikuma, Nii hoitakse energia tase hoitakse kõrgemal ja vanainimene püsib kauem vitaalne.

‘’Sama asi kehtib ju ka loomariigis,’’ toob Siret näite. ‘’Kui vanale koerale, kes enam ei liigu, võtta noor kutsikas kõrvale, hakkab vana koer uuesti liikuma. Toimub energia ülekandumine. Kui koer on heas toonuses, siis ta annab näiteks vanainimesele energiat juurde, tasakaalustab teda.’’ Loomad pakuvad samas ka suurepärast võimalust igapäevastest mõtetest ja muredest välja tulla ja keskenduda. Nende roll on rahustada, tasakaalustada ja pakkuda meditatiivset elamust.

Kass ja koer magavad seal kus tahavad, aga kuhu panna akvaarium või linnupuur?

Kui majapidamisse on loom juba võetud, siis kassi ja koera puhul on asi üsna lihtne – need loomad valivad oma magamis- ja olesklemiskohad ise. Oluline on, et looma wc-kasti ei pandaks kööki, sest köök on tervisekeskus. Probleem, kuhu panna lemmklooma wc võibki teravamalt esile kerkida just väiksemas korteris. Janno sõnul on võibki tekkida olukord, kus kööki looma wc-d panna ei saa, suurde tuppa ka mitte, sest pole esteetiline, esikus pole aga ruumigi ja pealegi seal pidevalt käiakse. Siis tehakse vannitoa uks lahti, aga kuna see on välisuksele liiga lähedal, pole see hea. Pealegi, kui vannitoa ja wc uksed on lahti, põhjustab see korteri-siseste energiate ja lõhnande segunemist, ja ka see pole hea.

Tegelikult on feng shui reeglid väga praktilised: üldreegel on, et looma magamisase peab olema kohas, mis võimaldab rahu ja vajadusel peituda. Seda ei panda kodu välisuksele väga lähedale, sest loom ei tohi olla häiritud. Kui ta aga tahab, tuleb talle luua võimalus sissetulijate jälgimiseks. Seega võiks looma aseme kaugus peauksest olla umbes kolm meetrit, kuid ruumipuudusel võib see vahemaa olla väiksem.

Kass üldiselt ei maga seal kuhu peremees tema magamisaseme paneb, tema eelistab magada seal, kus on soe või negatiivse energiaväljaga kohti nagu autokapott, radiaator või arvuti. Kui rääkida energiaväljadest, siis koer on pigem inimese moodi – tema valib magamiskohti positiivse energiavälja järgi.

Praktiline reegel kehtib ka akvaariumite puhul. Alvaarium ei tohi olla akna all, kus sellele päike pidevalt peale paistab, sest siis loob see tingimused vetika vohamiseks. Ka ei tohiks akvaarium asetseda küttekehadele liiga lähedal ning kohas, kust pidevalt mööda käiakse - kalad võivad ehmatada.

Akvaariumi ei maksaks hoida korteri tule ja vee tsoonis. Janno selgitab: "Kui paned akvaariumi vee tsooni, siis vett saab liiga palju. Küll võib selle aga panna maa tsooni ehk sinna tsooni, kus domineerivad suhted ja teadmised. Kalad on feng shui järgi kõige paremad energia liigutajad, sest nemad liiguvad kogu aeg." Lisaks sellele, et akvaarium annab energiat, on ta ka dekoratiivne sisekujunduselement. Ta on üldjuhul valgustatud, seal on olemas sisustus, ja pump, mis lööb vett ringi. ‘’Akvaariumi on tänasel päeval lihtne pidada, ka ei aja kalad karva ja nendega ei pea jalutamas käima," võtab Janno humoorikalt akvaarumi eelised kokku.

Linnupuuri võib asetada maa tsooni ehk suhete, tarkuse ja teadmiste tsooni, kui ka tuletsooni (maine parendamiseks), ja kui soovitakse raha, siis sinna tsooni, mis on rahaga seotud. Janno rõhutab, et selle kõige juures ei tohiks siiski unustada, et feng shui on mäng. Küsimus on selles, kas on soov seda mängida või mitte. "Tegelikult tegeleme me feng shui'ga intuitiivselt ning võõristust tekitab see meis niikaua kuni me sellest aru ei saa," on Janno veendunud. Ta lisab, et kui inimene saab aru, et see on süsteem, mis aitab teha selgemaid ja täpsemaid valikuid, siis ta hakkab seda järgima, et kobada vähem pimeduses. Feng shui annab üksnes nõu kuidas luua oma ellu tasakaalu ja harmooniat ja kuidas elada nii, et oleksime õnnelikud nii meie ise kui ka teised elusolendid meie ümber.