Kui inimene võib veidi sinivetikaid sisaldavas vees ujuda, kui ta just vett alla ei neela, piisab lemmikloomadele mürgituse saamiseks üksnes karva lakkumisest pärast sinivetikaid sisaldavas vees ujumist. Suurem kokkupuude sinivetikaga või sinivetikat sisaldava vee joomine on koerale aga väga ohtlik ja võib lõppeda tema hukkumisega.

Millised on tunnused?

Mürgituse tunnused on apaatsus, süljevool, oksendamine ja kõhulahtisus. Seega kui su koer muutub loiuks ega taha reageerida, eritab palju ila ning vaevleb seedehäirete küüsis, on põhjust muretsemiseks.

Mida teha?

Ennekõike jälgi infot, mida veekogude seisundi kohta antakse – nii saad hõlpsasti vältida randu või supluskohti, kus on sinivetikate olemasolu kinnitatud. Info saamiseks jälgi näiteks terviseameti kodulehte (www.terviseamet.ee). Kui ikkagi on kahtlus, et koer puutus sinivetikatega kokku või jõi saastunud vett, tasub võimalusel koera suu ja karvastik puhta veega loputada ning toimetada koer võimalikult kiiresti veterinaari juurde.

Kuidas suplusvee olukorda ise hinnata?

Kui vesi on võtnud kollakasrohelise värvuse (seejuures on vees märgata silmaga nähtavaid helbeid) ja kaldaäär on kaetud tiheda rohelise kopituselõhnalise massiga, on tõenäoliselt tegemist sinivetikaga.

Allikad: terviseamet, Varjupaikade MTÜ