1. Kas teie ettevõttes on oma loomade toitumisspetsialist või muu samaväärne isik?

„Loomade toitumisspetsialist, eriti litsentsiga spetsialist, on täiendavate ja spetsiifiliste teadmistega spetsialist lemmikloomatoidu valdkonnas,” selgitab Tennessee veterinaarmeditsiini kolledži meditsiini- ja toitumisteaduste professor Joseph Bartges. Kuna koertel ja kassidel on võrreldes teiste loomaliikidega, samuti inimestega, teistsugused toitumisvajadused, on oluline, et toidu loomise juures oleks vastava hariduse ja teadmistega spetsialist.

2. Kas need eksperdid pakuvad konsultatsioone ja kas neile on võimalik esitada küsimusi?

„Minu arvates on oluline, et neile oleks võimalik esitada küsimusi ja nad saaksid inimestele vastata kasvõi e-maili teel,” ütles professor Bartges. „See võimaldab loomaomanikel saada vastuseid olulistele küsimustele usaldusväärsest allikast, kelleks loomade toitumisspetsialist kahtlemata on.”

3. Kes koostavad toidumenüü ja millised on nende volitused?

Veterinaarmeditsiini doktori Ashley Gallagheri arvates on see kõige tähtsam küsimus. Nagu juba mainitud, on oluline, et lemmikloomatoidu tootjatel oleks olemas loomade toitumisspetsialist – vahet pole, kas siis oma töötajana või lepingulise konsultandina.

4. Milliseid toite on testinud Ameerika söödakontroll (AAFCO) oma söömiskatsetega ja milliseid on kontrollitud toitainete analüüsi abil?

Loomatoidu testimiseks on sisuliselt kaks meetodit: toitainete analüüs ja lemmikloomade söötmiskatsed. Nendest populaarsem on toitainete analüüs, mis eeldab, et koostisosi analüüsitakse ja võrreldakse AAFCO näitajatega. Need koostisosad võivad küll paberil sobivad tunduda, kuid ei anna samas mingit infot maitseomaduste ehk selle kohta, mida kassid või koerad toitudest tegelikult arvavad. Siinkohal tulevadki appi AAFCO söötmiskatsed, mis annavad just sellealast infot.

„See, kui tootja on otsustanud viia läbi söötmiskatsed, näitab, et tootja on pühendunud ja soovib toota kvaliteetset toitu,” kommenteeris dr Buffington. On siiski tõsiasi, et suur osa tootjatest seda ei tee, kuna tegu on kõige kallima toidutestimise meetodiga. Kas sinu lemmiklooma toidu puhul on vastavad testid läbi viidud? Selle kohta leiab infot toidu küljes olevalt infolehelt.

5. Milliseid spetsiifilisi kvaliteedikontrolli meetmeid te kasutate, et tagada oma tootevaliku järjepidavus ja kvaliteet?

Dr Bartgesi väitel peaksid firmad olema võimelised oma kvaliteedikontrolli meetmeid kirjeldama ja esitama vajadusel ka sellekohaseid tõendeid. See hõlmab endas toorete koostisosade hoidmist eraldi valmistoodetest, et vältida ristsaastumist. Koostisainete hoolikas ja range kontrollimine on oluline, et toitu ei satuks patogeene või allergeene (kujutage ette soja sattumist toidu hulka, mis väidetavalt on sojavaba ja mõeldud allergikutest koertele). Sama oluline on saada toidu testimise kohta infot kogu tootmisprotsessi jooksul ning teada, kuidas tegeletakse tagastusnõuetega. Tootjad, kelle jaoks on ohutus prioriteet, katsetavad toitaineid, et olla kindel, et need pole saastunud, ning ootavad tulemused ära, enne kui oma toidud jaemüüki saadavad.

6. Kus on teie toit töödeldud ja valmistatud?

Toodete puhul, mida on koostoodetud ehk toodetud kedagi kolmandat osalist kasutades, on suurem tõenäosus, et koostisosade kontroll on nõrgem ning toidu saastumine ja muude probleemide teke tõenäolisem. Suuremad tootjad tagavad tavaliselt suurema turvalisuse ja kvaliteedikontrolli, kuna nad kasutavad iseenda teenust ja neil on ligipääs kvaliteetsematele koostisosadele.

7. Kas tehast on võimalik külastada?

Dr Bartgesi sõnul on tegu silmiavardava kogemusega – kui tootja on kohalik, on selle külastamine kindlasti üks paljudest viisidest, kuidas tootja läbipaistvuses veenduda.

8. Kas te avaldate oma toodete analüüsitulemused, sh seeditavuse näitajad, täielikult?

See võimaldab oluliselt rohkem infot kui pelgalt loomatoidu infolehel kirjas olev. Kui ettevõte sellist infot ei jaga või tal lihtsalt ei ole seda, on see dr Bartgesi sõnul märk sellest, et võiks vaadata teiste tootjate poole.

9. Milline on kalorisisaldus ühe purgi või topsi kohta?

Info toidu kalorsuse kohta on igati oluline, et oma lemmiklooma sale figuur säilitada, ning peaks olema tootja käest lihtsasti kättesaadav. Taas soovitab dr Bartges sellise info puudumise korral vaadata teiste tootjate poole.

10. Milliseid uuringuid on seoses teie toitudega läbi viidud ja kas neid on avaldatud eelretsenseeritud teadusajakirjades?

Dr Gallagheri sõnul on avaldatud eelretsenseeritud artiklite olemasolu suureks boonuseks. Samas ei tasu üllatuda, kui neid ei ole – eriti puudutab see toite, mis on tehtud spetsiaalsetele vanusegruppidele (juunior/täiskasvanu/seenior) või loodud looma seisundit silmas pidades (näiteks ülekaalulistele, steriliseeritud loomadele mõeldud toit).

Allikas: petmd.com