Kas sinu koer tahab midagi? Koerad võivad haukuda, sest peremees on näiteks tahtmatult neid haukumise eest premeerinud. Näiteks kui sinu koer haugub, et õue minna ja sina talle selle peale ukse avad, oled tema haukumist premeerinud.

Teine näide: koer haugub sel ajal kui sa süüa teed, et palakest küsida. Kui sa talle midagi laualt annad, siis oled samuti tema haukumist premeerinud. Sellepärast ongi kõige olulisem vaadata kõigepealt üle oma käitumine, et sa kogemata ei premeeriks koera sellist käitumist, mida sa tegelikult ei taha.

Äkki koer kardab midagi? Pea meeles, et agressiivsus (mis võib avalduda haukumisega) põhineb sageli hirmul. Koer, kes on hirmunud, võib teise koera suunas haukuda, tema kaelal võib karv turri minna ja sageli kaasneb sellega ka hoiatav urin. Koerad, kes kardavad inimesi, lapsi, rattaid ja muid asju, käituvad samamoodi. Koer haugub, sest antud situatsioon on tema jaoks hirmutav ja koer püüab oma kehakeelega talle ohtu kujutavat objekti ära ajada. Mõned koerad kardavad müra või objekte, mis järsku tema vaatevälja ilmuvad.

Kas haukumine on territooriumiga seotud? Kas sinu koer haugub inimeste peale, kes mööduvad sinu majast või autost? Kui jah, siis koer lihtsalt kaitseb haukumisega oma ala.

Koerad võivad haukuda ka elevusest või ärevusest.

Esimene samm haukumisega võitlemisel peaks olema püüda mõista, miks sinu koer haugub. Sealt edasi on juba lihtsam liikuda.

Mõned nipid, kuidas haukumise kombest vabaneda

1. Ignoreeri haukumist
See võib olla raske, aga on eriti tõhus juhul, kui sinu koer haugub tähelepanu või preemia saamise nimel. Haukumise vastu aitab koera ignoreerimine. Pööra koerale tähelepanu alles siis, kui ta on haukumise lõpetanud. Pea meeles, kui oled juba mõnda aega (tahtmatult) oma koera haukumise eest premeerinud, siis läheb haukumine enne hullemaks, kui asi paranema hakkab. Ole järjekindel!

2. Likvideeri haukumise põhjus
Kui sinu koer on territooriumi suhtes väga kaitsev, siis tuleks blokeerida vaade haukumishoogu esile kutsuvatele objektidele. Kui ta haugub asjade peale, mida ta aknast näeb, siis lihtsalt tõmba kardinad või rulood ette, ära luba koera aknalauale või vii koer teise tuppa, kus ta ei saa häirijat näha.

3. Aita hirmunud koeral olukorraga toime tulla
Sageli haugub koer just sellepärast, et ta kardab midagi. Antud olukord kujutab endast tema jaoks millegipärast ohtu, mistõttu hakkab koer enesekaitseks haukuma, püüdes välja paista suurem ja jõulisem ning lootes ohtu sellega eemale peletada.

Selleks, et koer oma hirmust üle saaks, on oluline viia koer hirmutavast objektist (näiteks autost) piisavalt kaugele, et ta suudaks rahuneda ja inimesega kontakti luua. See on tema jaoks ohutu kaugus.

Kui sul õnnestub esimesena koera jaoks hirmu põhjustavat objekti märgata, siis võta ta ennetavalt kontrolli alla. Tee konaktiharjutusi ja anna koerale preemiat. Võta koera tähelepanu enda peale. Niikaua, kui ta saab olukorraga hästi hakkama ja suudab sinuga kontakti säilitada, liigu samm-sammult objektile lähemale, kiida koera ja anna talle preemiaid. Niimoodi tasapisi objektile lähenedes väheneb looma hirm ja kinnistub positiivne kogemus. Liigu teosammul ja ära oota oma koeralt korraga palju. Taju seda piiri, kus koer end kontrollida suudab ja sinuga kontakti võtab, mängi selle distantsiga. Selline taktika vajab mitmeid kordi proovimist, sõltuvalt sellest, kui väga koer objekti kardab, kuid lõpptulemus tasub end igati ära.

4. Haukumine maiuse saamiseks
Kui sinu koer haugub, et maiust saada, ära reageeri. Pane teda tähele alles siis, kui ta on haukumise järele jätnud, märgi tema head käitumist verbaalselt ja premeeri maiusega. Korda seda mitmeid kordi. Pea meeles oma koera mitte kunagi premeerida siis, kui ta haugatab.