• Gastriit/enteriit
  • Võõrkeha allaneelamine
  • Pehmete kudede trauma
  • Haavad või hammustused
  • Šokolaadimürgistus

Jõulukalkuni ülejääkide söötmine koerale võib tunduda ahvatlev, kuid pea meeles, et selles sisalduvad luud võivad ta tappa. Kui luid on keedetud või ahjus küpsetatud, muutuvad need väga hapraks ning kui koer neid närib, tekivad nõelteravad tükid. Sellised tükid võivad jääda makku või soolestikku kinni ning nende seintesse augu tekitada. Kui säärane asi juhtub, on tegemist eluohtliku olukorraga. Ka termiliselt töötlemata luud võivad samasuguse olukorra tekitada, nii et parem on luid-konte koerale mitte anda.

Kui soolesein perforeerib (sinna tekib auk), siis tekib kõhuõõnes põletik. Ning seda saab ravida vaid kirurgiliselt – operatsiooni käigus eemaldatakse seedetraktist luud ning suletakse perforatsioon.

Jõulutoitude valmistamise käigus tekib ka hulgaliselt rasvaseid ülejääke, mis sageli lemmikloomadele antakse. Väga rasvased toidu võivad tekitada pankreatiiti (kõhunäärme põletikku). See on tohutu valuga kulgev haigusseisund ning nõuab normaliseerimiseks intensiivravi.

Hoolitse ka selle eest, et su kass ei saaks kätte dekoratiivseid kaunistusi. Kõik liiliad on kasside jaoks mürgised. Liiliate õietolm aga satub nende kasukale üsna kergesti, kui nad lillevaasist mööduvad. Kasukale kukkunud tolmu ahmivad nad endale sisse, kui ennast lakuvad.

Võib tunduda ahvatlev panna loomale pühade puhul kaela kaunistustega kaelarihm, kuid sellest võib saada õudusunenägu. Lindid ja paelad on loomale väga ohtlikud, mistõttu hoolitse selle eest, et sinu lemmikute käpaulatusse ei jääks kingipakkide paelu. Kassid ja koerad on uudishimulikud – nad hakkavad paelu närima ja võivad need alla neelata. Pael aga tekitab soolestikus ummistuse ja soolekeeru, mille lahendamiseks on vaja kindlasti kirurgiliselt sekkuda. Lemmikloom, kes paela alla neelas, võib ka surra.

Vilkuvad, säravad ja rippuvad jõulutuled on uudishimulike lemmikloomade jaoks teine ohuallikas. Sul on lemmik, kellele meeldib närida? Elektrilöögi, mis tekitab keelel haavu ja mõnikord ka tapab, võib ta saada juba siis, kui tuled kuuselt maha tõmbab. Tutvu kindlasti ka elektriliste kuuseküünalde kasutusjuhendiga ning kasuta vaid maandatud pistikuühendust.

Kui kasutad küünlaid, siis aseta need sellistesse kohtadesse, kust lemmikloomad neid kätte ei saa. Nad võivad ennast põletada, kuid lisaks ka küünlad ümber lükata ja tulekahju tekitada või kummutada maha kuuma vaha, mis käppadele ja nahale põletushaavu tekitab.

Paljudes kodudes pannakse kuusele rippuma või ka kuusealusesse kingikuhja šokolaadist kaunistusi. Šokolaad on koertele mürgine, sest see sisaldab teobromiini. Kõige hullem on tume šokolaad, selles on teobromiini kontsentratsioon kõige suurem. Koertele aga meeldib šokolaadimaiustuste lõhn väga. Seepärast on oluline mitte jätta šokolaadi koertele kättesaadavasse kohta.

Elus kuused ja männid on lemmikloomadele ohtlikumad kui plastist jõulupuud. Alla neelamisel võivad puude teravad okkad siseelunditele viga teha, samuti on need ka mürgised. Männid võivad põhjustada ka nahaärritust loomadel, kel on selle vastu allergia. Kui otsustad tuppa elusa puu tuua, siis anna talle rohkelt vett, et puu kuivama ei hakkaks ega okkaid põrandale ei langetaks. Oluline on seegi, et lemmikloom ei tohiks pääseda jooma kuusejalas olevat vett. See võib olla mürgine.

Kassidele meeldib jällegi mängida igasuguste ehitud säravate asjadega. Kassikullast kaunistused jäävad allaneelamisel soolestikku kinni ning tekitavad tõsiseid terviseprobleeme, mille lahendamiseks on sageli vaja operatsiooni.

Mõned kassid ja koerad naudivad täiel määral külaliste tähelepanu, teiste jaoks on külalised aga stressiallikas. Jõulude ajal käib meil aga tavaliselt palju külalisi. Pane tähele, kuidas su lemmik neile reageerib ning anna talle vajaduse korral võimalus kuhugi vaiksesse kohta puhkama minna. Eriti oluline on see juhul, kui külaliste hulgas on palju lapsi.

Jõulud on pidustuste ja perega olemise aeg. Ning keegi meist ei taha sel ajal oma lemmikuga loomakliinikusse sattuda. Ettevaatusabinõude kasutuselevõtmine aitab loomaarsti külastuse ära hoida ning lubab sul koos perega pühadeaega nautida.

Allikas: headforthehillsvhs.com