• Kuidas ma kutsika endale üldse koju toimetan?
  • Kas korter on kutsikakindel?
  • Millist kaelarihma mul vaja võiks minna?
  • Kus kutsikas magama hakkab?
  • Millist toitu mu kutsikas sööma hakkab?
  • Milliseid mänguasju mul kutsika jaoks vaja läheb?
  • Kuidas ma kutsikaga jalutamas käima hakkan?

Kuidas ma kutsika endale üldse koju toimetan?

Hea, kui müüja oleks kutsikaga varem väikse autosõidu ette võtnud – nii ei satu uus omanik ja uus liikumisviis koerabeebi jaoks päris ühele päevale. Kui see ikkagi juhtub, oleks vähemalt mõistlik kutsikat paar tundi enne autosõitu mitte toita, sest muidu on pärast oht, et sõiduk vajab põhjalikku sisepesu. Igaks juhuks tasub aga käterätt või köögipaber autos käepärast hoida. Iseenesest mõista läheb kutsikas sõidu ajal pöördesse ja hakkab rabelema, kuna keskkond kui koos oma lõhnade ja helidega on täiesti uus. Seega tulevad lahendustena arvesse ka transportkast või -korv või koerte turvavöö. Viimase olemasolul võiks saatja koera kõrvale tagaistmele istuda, et loom end üksikuna ei tunneks.

Kas korter on kutsikakindel?

Enne kui kutsikas enda uude koju jõuab, võiks seal vastavad ettevalmistused tehtud olla. Kõik see, mis kutsikale ohtlik või mida ta kindlasti puutuda ei tohiks, tuleb kuhugi peitu või kõrgele ära panna. Omanikul tuleb ka selle eest hoolitseda, et aias ega korteris poleks mürgiseid taimi – vastasel juhul võib kutsikas endale kiire lõpu leida. Sama ohtlikud on ka sünteetilisest kiust vaibad.

Millist kaelarihma mul vaja võiks minna?

Parim lahendus on valida selline kaelarihm, mis pole liiga raske ega suure reguleerimisulatusega. Seega tuleb kõne alla näiteks nailon. Kahemeetrisest jalutusrihmast piisab ka täiesti. Trakside puhul on kindlasti vaja vaadata, et nende suurus oleks paras. Mis iganes koeral kaelas või ümber on, peab see hästi istuma, sest muidu ei tunne ta ennast hästi.

Kus kutsikas magama hakkab?

Kutsikakodu põhivarustuse juurde kuulub loomulikult mugav ja pehme ase koos pestava padjaga. Aseme paigutus peaks olema küll privaatne, aga mitte ka liiga eraldatud, sest muidu võib loomake end mahajäetuna tundma hakata. On ülioluline, et ta saaks rahus ja segamatult silma looja lasta. Transportkasti kohaldamine magamisasemeks pole ka sugugi paha mõte, liiatigi aitab see puhtuse osas kaasa, sest koerad enda magamisasemele reeglina musta ei tee. Kuna kutsikas ei pääse kastist omal jõul välja, annab ta enda vajatustest lihtsalt märku. Nii saab omanik looma kastist välja lasta ja temaga välja minna, et ta seal oma häda ära teeks. Kogenud edasimüüjad annavad uuele omanikule koos kutsikaga kaasa tema ema lõhnaga teki või käteräti, et koerabeebi lahusolekust päris ahastusse ei satuks ja rahulikult magama saaks jääda.

Millist toitu mu kutsikas sööma hakkab?

Kutsikakodu põhivarustusse kuulub kaks kaussi. Üks kauss toidu ja teine vee jaoks. Seejuures peaks viimases kogu aeg piisavalt vett olema. On edasimüüjaid, kes annavad koeraga kaasa ka väikse koti seda toitu, mida ta juba sööma harjunud on. See tulekski talle alguses sisse sööta. Edasise toidu ostmisel peab hoolega koostist jälgima, sest paljudes neist on proteiinisisaldus päris kõrge ja see võib kutsika jaoks lõppeda maksikoer-fikistumisega. Sobivat toitu oskavad üldjuhul soovitada nii edasimüüja kui ka loomapoed ja veterinaarid. Aeg-ajalt tuleb ette, et koer esimestel päevadel ei söö. Üldjuhul lõpeb "näljastreik" aga juba teisel päeval.

Milliseid mänguasju mul kutsika jaoks vaja läheb?

Koduses mänguasjavalikus võiks ikka üht-koma-teist leiduda – midagi piiksuvat või vurisevat paneb koerasüdame kiiremini põksuma. Liiga väikestest asjadest tuleks aga raudselt hoiduda, sest koerabeebid kipuvad sellist kraami alla neelama. Mänguasjaks kõlbab muide ka kunstmaterjalist närimiskont.

Kuidas ma kutsikaga jalutamas käima hakkan?

Kutsika jaoks on uude keskkonda kolimine ühtaegu põnev ja väsitav. Sestap on esialgu oluline jalutuskäikude ja lisamuljetega veidi piiri pidada. Esimesed paar päeva võiks piirduda õue järkjärgulise avastamisega. Jalutada tuleb kindlasti, aga siin kehtib selge reegel: jalutuskäik kestab nii mitu minutit, kui mitu nädalat koer vana on. Nii et kui koer on 12-nädalane, läheb omanik temaga neli korda päevas 12-minutisele jalutuskäigule. Seda aega saab jooksvalt kasutada ka näiteks käskluse "siia!" õpetamiseks.

Omanikul on oluline täielikult koerale keskenduda. Nii ongi kõike esmavajalikku sisaldav nimekiri vägagi abiks ja hõlbustab uue pereliikme sissekolimist.