Kui teie lemmik on veel kutsikas, pole mõttekas haarata esimesena letilt kallis ja kaunite kivikestega nahkrihm, vaid pigem korralik reguleeritav tekstiilrihm, mis n-ö kasvab koos loomaga – kutsika sirgudes saab muuta rihma pikkust.

Kui koer enam hoogsalt kasvu ei kogu, on aeg muretseda püsiv rihma. Kindlasti ei sobi selleks isekeriv rihm, kuigi see võib tunduda mugav. Kui kutsikas harjub vabalt 5 meetri raadiuses kontrollimatult toimetama, on hiljem temaga korralikult kõrval kõndimist väga raske harjutada.
Tänaval jalutamiseks sobib 120–150 sentimeetri pikkune jalutusrihm ning kindlasti peaks nimetissõrm mahtuma kaelarihma ja kaela vahele. See on vajalik, et rihm koera pooma ei hakkaks.

Temperatuuritundlik metallrihm
Lemmikloomapoodides müüakse ka metallist kaelarihmu, kuid need sobivad siiski lühikesekarvalistele tõugudele. Metallrihm, eriti mitmekordne, rikub pika karva ja kipub tihti karvast sikutades haiget tegema.

Kindlasti ei sobi metallist rihm õues elavatele koertele, sest see reageerib temperatuurimuutustele. Kes sooviks pakaselisel talvel omale kaela ümber jääkülma keed? Õuekoerale on paslik korralikust nahast laiem rihm. Hea, kui nahk oleks altpoolt kaetud kvaliteetse niiskuskindla tekstiiliga, mis ei lase rihmal venida ja on koeral kaelas mugavam.

Müügil on ka ogadega metallist n-ö karistusrihmasid, mida tihti soovitakse osta koertele, kes armastavad jalutuskäikudel sikutada. Neidki ei maksa soetada ilma spetsialistiga nõu pidamata, sest karistusrihma vale kasutus võib teha koerale hoopis karuteene. Tegelikult on õige võtta ühendust koerakoolitajaga, kes oskab pakkuda lahendusi ilma igasuguste karistusvahenditeta. Koera pole vaja karistada, vaid õpetada!

Mitut sorti treeningurihmad
Kui plaanite oma neljajalgse pereliikmega hakata koolis käima, soovitavad Urri & Nurri loomakauplused jätta rihma valik koolitaja pärusmaaks. Eestis on palju koeratreenereid, kes kasutavad eri meetodeid. Sel juhul teavad nad täpselt, millise kaela- ja jalutusrihmaga nad trenni tulijaid näha tahavad.

Sama soovitus käib sportkoerte kohta. Minnes agility- või kelgukoerte trenni, on alati tark küsida nõu treenerilt. Siinkohal veel üks tähelepanek: koera ei tohi panna kelgu ette või suuskadel peremeest vedama tavaliste jalutustraksidega, vaid spetsiaalsete veotraksidega. Kuna veo raskus kandub valesti, võivad valed traksid koera vigastada.

Traksid on muutumas üha populaarsemaks, kuid looma anatoomiliste eripärade tõttu igale tõule ei sobi. Mõistlik on enne trakside ostmist kasvatajaga konsulteerida – nemad teavad ju oma aretatavast tõust ja tõuliinide erisusest kõige rohkem.

Peletava või hävitava toimega kirburihmad
Eraldi teemaks kaelarihmade puhul on kirburihmad, mida pakutakse nii kassidele kui ka koertele. Tasub meeles pidada, et tavalised lemmikloomapoed müüvad peletava toimega kirburihmu. Hävitava toimega preparaatidega kauplevad loomakliinikud.

Loomapoes saada olevad kirburihmad on toodetud eeterlike õlide baasil ning tõrjuvad peale kirpudele ka puuke ja teisi parasiite. Selle rihma puhul on oluline just õige kasutusviis. Nimelt hakkab rihm tööle kokkupuutes looma naha, mitte karvaga. See tähendab, et pikakarvalise looma puhul tuleb karv rihma alt ära tõsta, et saavutada kokkupuude naha pinnaga.

Milline rihm valida kassile?
Kassidele on jalutamiseks olemas spetsiaalsed traksid. Nende kasutamist tuleks alguses harjutada ilma rihmata. Selleks laske kassil mõne päeva jooksul iga natukese aja tagant traksidega toas olla. Kui on näha, et kiisu on nendega juba harjunud, harjutage teda ka jalutusrihmaga.

Kassile kaelarihma ostes tasub veenduda, et sellest ei saaks kallile nurrumootorile surmalõksu. Nimelt armastavad kassid kitsastest kohtadest läbi pugeda või puu otsas okste vahel turnida. Kui rihm kinni jääb, võib loom hukkuda. Selle vältimiseks on kiisude kaelarihmad venivast materjalist: kinnijäämise korral saab loom oma pea rihmast välja pusida. Kassidele on olemas on ka spetsiaalsete kinnitustega safety-kaelarihmad, mis looma kinnijäämisel lahti tulevad. Seetõttu ei tohiks kassil kunagi kasutada väikestele koertele mõeldud kaelarihma!