Wisconsin-Madisoni ülikooli psühholoogiateadlane Charles Snowden ja tema kolleegid avaldasid just äsja loomade käitumise rakendusuuringute ajakirjas töö, mille tulemused paljastavad meile kasside muusikaeelistused. 

Snowden räägib intervjuus ajalehele The Huffington Post, et kasside muusikamaitse väljaselgitamine on oluline kahel põhjusel. Esiteks jätavad väga paljud lemmikloomaomanikud raadio mängima, kui nad terveks päevaks tööle lähevad, kuna arvavad, et loomadel on siis kodus hubasem olla. Kas aga raadiost tulev taustamüra on tõesti üksi koju jäänud lemmikloomale hea või mitte, pole ju teada? 

Teine oluline aspekt, mis motiveeris Snowdenit ja tema kaasautoreid sellist uurimistööd ette võtma on nende püstitatud hüpotees, mille järgi loomad võiksid küll muusikat nautida, kuid see muusika peaks siis vastama sellisele helisagedusele ning tempole, millega antud liik ise suhtleb. Ning seda teooriat töös testida kavatsetigi.

Kassiuurijad komponeerisid muusika, mis oma omaduste poolest just kasside kõrvadele meeldiv võiks olla. Kassipäraste heliteoste loomisel püüti järele aimata loomulikke kassihäälitsusi kasutades libisevaid noote ja kõrgemaid helikõrguseid, kuna kasside häälitsused kipuvad olema oktaavi või isegi mitme võrra kõrgemad kui inimese hääl. 

Muusikapala tempo põhines nurrumise ja imetamisel tekkivate helide rütmil. Katses mängiti kassidele ette kahte erinevat kassipärast muusikapala ja kahte inimestele mõeldud muusikapala ning jälgiti kasside reaktsioone. 

Katse tulemustest selgus, et kassid eelistasid kindlasti liigikohast muusikat inimestele mõeldud muusikale. Loomad reageerisid kassimuusikale ilmse huviga – läksid kõlaritele lähemale, hõõrusid ennast nende vastu, nuhutasid ja nurrusid. 

Nooremad ja vanemad kassid reageerisid kassimuusikale tugevamalt kui keskealised kassid. Uudsed teadmised kasside muusikaeelistuse kohta on kasulikud seetõttu, et aitavad meil paremini aimu saada, milliseid helisid kasutada kui soovime inimestega koos elavate loomade elukeskkonda rikastada.

Allikad: 

C.T. Snowdon, D. Teie & M.Savage (2015) Cats prefer species-appropriate music. Applied Animal Behaviour, In Press, Published online: February 20, 2015 DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.applanim.2015.02.012

http://www.huffingtonpost.com/2015/02/27/music-for-cats_n_6761756.html?utm_hp_ref=tw