Nüüd kui otsus lemmiklooma hankimiseks on tehtud, on sobiv aeg eesolevat elumuutust rahulikult hinnata. Hea oleks teha seda koos nooremate pereliikmetega, tutvustada neile oma mõtteid ja soove ning tagada endale väike, kuid vajalik toetus võimalikeks üllatusteks. Järgnevalt pakume teile aruteluks välja terve rea praktilisi küsimusi ja kommentaare, mis aitavad teil oma soove ja reaalsust paremini hinnata.

Kas olete muutusteks valmis?

Paljud vanemad inimesed on täitnud oma argipäevad väikeste oluliste tegude ja toimingutega. Tähtpäevad ja perekondlikud sündmused toovad sellesse rutiini meeldivat vaheldust, kuid tagasipöördumine aegipäeva tundub turvaline ja lihtne. Kas mõte muutustest tundub teile ebameeldivana? Kui see on nii, siis ei sobi ilmselt lemmikloomad teie ellu, sest nendega kaasenvad päris suured muutused.

Kas olete varem kassi või koera omanud?

Varasemad kogemused annavad meile kindlustunde. Kõige paremini kohanevad uue lemmikloomaga need, kes on varem kassi või koera pidanud. Nende jaoks on väikesed muutused elukorralduses suuremalt jaolt tuttavad ja neil on lihtsam pühenduda uue sõbra eest hoolitsemisele.

Kas te saate vabalt liikuda?

Koer võib olla suurepäraseks seltsiliseks vanemale inimesele, kes saab vabalt liikuda ja kelle näiteks treppidest käimine pole probleemiks. Koos koeraga on tore minna jalutama, avastada uusi kohti, kohtuda ja suhelda uute inimestega. Kuid neile, kellel liiikumine on häiritud, võib kass olla paremaks lahenduseks. Kassid vajavad vähem igapäevast tähelepanu ja tegevust. Nad ei pea tingimata väljas käima ja elavad rahulikult ka täiesti tubasel režiimil.

Kas lemmikloom on sobiva vanusega?

Kutsikas või kassipoeg ei pruugi olla parim valik vanemale inimesele, sest nad vajavad rohkem hoolitsust. Kasvueas tuleb neid toita eritoiduga, noorukieas aga korralikult koolitada. Kaaluge hoolega ka väga kõrges eas lemmiku võtmist. Temalgi võivad ilmneda vanusega kaasnevad tervisehädad ja probleemid.

Kas valitud loom on teile sobiva iseloomuga?

Kindlasti ei tohiks hinnata kasse ja koeri ainult välimuse järgi. Näiteks suuremate koerte puhul võib eeldada, et nende ohjamiseks ja suunamiseks läheb vaja rohkem jõudu ning energiat. Kuid ka suurte koerte hulgas leidub leebe iseloomuga loomi, kes sobiks ka vanemale inimesele. Sama eksitav võib olla välimus ka väikeste koerte puhul. Näiteks paljud väikesed terjerid on väga energilised ja nõuavad omanikult suuremat pühendumist. Tutvuge tulevase lemmikuga, sest teie tulevane kooselu sõltub paljuski tema iseloomust.

Kas valitud lemmikloom on terve?

Veenduge sellest, et lemmiklooma tervislikku seisundit on hinnanud loomaarst. Haigete loomade eest hoolitsemine on küll õilis tegevus, kuid enne suure lisakohustuse võtmist püüdke hinnata seda, kas suudate sellega toime tulla. Arvestage sedagi, et aastate lisandudes vajab ka inimese immuunsüsteem paremat kaitset haiguste eest.

Üks või kaks lemmiklooma?

Kuigi mitu lemmiklooma on üksteisele seltsiks ja saavad koos mängida, ei pruugi see vanema inimese puhul olla kõige parem lahendus. Näiteks kaks kutsikat võivad suhtlemisel keskenduda üksteisele ning inimese hoopis kõrvale jätta.

Hinnake oma majanduslikke võimalusi

Lemmikloomadega kaasnevad paratamatult lisakulutused, mida teie eelarves praegu ei ole. Ülevaate saamiseks küsige varjupaigast nõu igakuise toidukulu kohta. Lisage sellele kulutused erinevatele lemmikloomatarvetele ja veterinaarile. Arvestage ka sellega, et lemmiklooma haigestumisel tuleb teil tasuda ka arstivisiitide eest. Vajadusel pidage nõu nooremate pereliikmetega ja küsige, kas nad on valmis teid erakorraliste kulutuste puhul toetama.