Ostes kutsika või kassipoja, kontrollige kohe, kas kõik vajalikud vaktsiininid, eelkõige marutaudivakstiin, on tehtud. Kuigi Eesti on marutaudivaba riik, on vaktsineerimine siiski kohustuslik. Nakkushaiguste vältimiseks on vaja lemmikut õigel ajal ja regulaarselt vaktsineerida. Esimesel vaktsineerimisel väljastatakse loomale ka pass, kuhu pannakse kirja kõik saadud vaktsiinid ja kehtivusajad.

Lemmiklooma eest hoolitsemisel kehtib kolm põhireeglit: tervisliku ja mitmekesise toidu andmine, puhta keskkonna pakkumine ja tervise jälgimine.

Tervislik ja mitmekesine toit
Juba enne lemmiklooma võtmist tasub välja selgitada, mida, kui palju ja kui tihti loom sööb. Toit peaks olema valmistatud naturaalsetest ja kõrge kvaliteediga toorainetest, mis sisaldavad süsivesikuid, rasvu, valke, vitamiine ja mineraale. Paljud loomad söövad täisväärtuslikku kuivtoitu, mille juurde võib lisada juur- ja puuvilju, kodujuustu, kohupiima. Juhul kui lemmik sööb naturaalset või kodutoitu, ei tohi unustada juurde anda vitamiine!

Puhas keskkond
Ruumid, akvaariumid, sööginõud, puurid, asemed jms mängivad lemmiklooma hoolduses suurt rolli. Neid peaks puhastama ja pesema iga päev, sõltumata sellest, mis loomaga tegu on. Lemmiku jaoks on mustus ohtlik, näiteks võivad määrdunud pesas hakata paljunema parasiidid või kausi sees ohtlikud bakterid, mistõttu loom võib haigestuda. Koristamata puuride saepuru ja heina sees võivad areneda ussid. Pole ju meeldiv seegi, kui näriliste puur halvasti lõhnab.

Pärast jalutuskäiku on vaja puhastada koera käpad, sest need võivad tänaval kõndides saada igasuguseid viirus-, seen- ja bakteriaalseid haigusi. Puhtaks tuleb teha ka määrdunud karvastik.
Väga tähtis on ennetav siseparasiitide tõrje, sest ussid vähendavad tugevasti loomade immuunsüsteemi. Manustage ussirohtu kord kvartalis!

Protseduurid
Tähelepanu tuleb pöörata ka sellele, et looma küüned vajavad lõikamist, kõrvad ja silmad puhastamist, karv kammimist või soeng korrastamist. Nende protseduuride juures on kõige tähtsam looma valmisolek, seega on tähtis harjutada teda selliste toimingutega juba esimesest koju saabumise päevast.

Kui koera küüned on väga pikad ja neid ei saa ühe lõikega lühendada, tuleb lõigata järk-järgult. Kui loom on tegevusega harjunud, on lihtne seda teha. Kasside puhul võib see toiming olla väga kerge või äärmiselt keeruline. Võimalik, et kass nõustub ise, vajadusel võib looma mässida lina sisse ja kanda kindaid. Kassi „varbale” pigistades tuleb küüs välja – lõika ära läbipaistev terav ots, kuid ära puutu roosat osa!

Paljudel koertel on nahk ja karv kaitsekihiga kaetud, nii et kui loom saab poriseks, kukub mingi hetk kuivanud mustus maha ja kasukas on jälle puhas. Teistsuguse karvaga koer ja kass vajab aga vahel pesu. Lemmiku pesemisel kasutage alati loomadele mõeldud šampooni-palsamit.
Koera saab enamasti pestud üksinda, kuid armsa kiisu puhul võib vaja minna rohkem kui üht inimest, soovitatav on pesu ette võtta kahekesi – üks hoiab, teine peseb. Enamik kasse kardab dušši, seega tuleks võimalusel kasutada vanni. Laske vett vanni umbes kassi põlvedeni (šampoon vees lahjendatud), pange loom vette temaga rahulikult rääkides. Tehke karvkate õrnalt märjaks, vaadake, et vesi kõrva ei läheks. Kui kass on pestud, peaks teda leige veega loputama.
Pärast pesu pange lemmik suure räti sisse ja kuivatage. Föönitamist kardavad kassid väga. Mõnda aega on loom teie peale pisut solvunud ja hoiab omaette, aga paari tunni pärast on kõik unustatud ja puhas kiisu nurrub rõõmsalt diivanil.

Tervise jälgimine
Külastage regulaarselt loomaarsti ning tehke vajalikud vaktsiinid ja parasiiditõrje. Nii nagu inimesed, haigestuvad nakkushaigustesse ka loomad, lisaks võivad nad end vigastada ja neil võivad areneda kasvajad. Seepärast võtke juba esimeste sümptomite ilmnemisel ühendust oma loomaarstiga. Paljud loomade haigused on ohtlikud ka inimestele.