Mitte miski ei ütle selgemini "jah, mul on kodus koer" kui koerakarvad riietel, kodus hõljuvad karvatuustid või järjekordne koerakarv lõunasöögi sees. Koerad ajavad ikka karva ja sellest täielikult lahti ei saa, kuid leidub viise, kuidas karvavahetuse periood üle elada ja kodus olevatest karvadest lihtsamini vabaneda. Ära unusta kammida ja pesta ka oma lemmiklooma. See aitab karvavahetuse protsessi oluliselt kiirendada!

Tihe tolmuimemine on üks parimaid võimalusi, kuidas karvade kogunemist vältida. Korralik tolmuimeja ja erinevad otsikud - see on peamine, kuid selleks ei ole alati aega. Kui tuli on takus, proovi järgmiseid nippe:

  • Mopp. Kasuta niisutatud moppi, et pühkida ära kõik lahtised koerakarvad puit- või vinüülpõrandalt.
  • Maas olev seinast-seinani ulatuv vaipkate hoiab karvu põranda küljes paremini kui puit- või vinüülpõrand. Vaip võib aidata ringilendlevate karvade vastu. Tänapäeval leidub ka väga lihtsasti puhastatavaid vaipkatteid.
  • Kummikinnas.Tõmba kätte niiske kummikinnas või kasuta niisutatud käsna, et korjata ära lahtised karvad, mis on pehmel mööblil või vaibal.
  • Riiderull. Kleepuv riiderull on asendamatuks abimeheks riiete puhul. Pane see endale välisukse lähedale, nii saad vahetult enne välja astumist oma riided veel kord üle tõmmata. Kui mahub, pista üks karvarull ka käekotti, siis oled kohe tõeline koeraomanik. On olemas ka pestavaid rullikuid, neid ei pea iga kord ära viskama, vaid saab korduvkasutada.
  • Aknakaabits. Aknakaabitsaga saad karvad vaibalt kätte. Võid kaabitsat või vaipa näiteks lillepritsiga pisut ka niisutada.
  • Kui oled pehmet mööblit valimas, vali selline, mis on kaetud sileda kangaga nagu nahk, kunstnahk või mingi muu materjal, millele lahtised karvad nii kergesti kinni ei jää.
  • Aseta pestav rätik või tekk oma koera lemmikmagamispaika, et karvad näiteks vaiba või diivanipatjade külge ei jääks. Eriti kasulik on seda teha just perioodil, mil koer karva vahetab.
  • Siledast kangast tehtud kardinad ei kogu nii palju karva kui paksema tekstuuriga kardinad, nii et osta sellised, mis väiksema tõenäosusega koerakarvadega kattuvad.
  • Riidehari. Ühe riideharja võid panna ka diivani või tugitooli kõrvale. Kui koer sülles istub, saad hiljem enne püsti tõustmist karvad ära pühkida.
  • Sulghari. Sulgharjaga saad puhtaks ribakardinate vahed. Hea nipp on samal ajal tolmuimeja appi võtta. Pane see tööle, võta toru kätte ja aseta sellisesse kaugusesse, et ribikardinate vahelt õhku paisatud tolm ja karvad otse tolmuimejasse jõuaksid.
  • Kui sul on kodus õhukonditsioneer, vaheta koera karvaajamise perioodil ummistuse vältimiseks selle filtrit tihedamini kui muidu.

Iga koer ajab kuigipalju karva terve aasta vältel. Kevadel ja sügisel on aga karvavahetuse perioodid, mil koertel karv vahetub. Koerad kipuvad end tavapärasemast rohkem sügama, võivad seetõttu olla ärevamad ja väljendada ka kerget ebamugavust. Tuba on suuri karvatuuste täis ja igal pool, kuhu vaatad, leiad karvu. Et see periood üle elada ja karvavahetust kiirendada, tee koerale üks korralik karvahooldus. Pesemine, föönitamine ja kammimine - need protseduurid aitavad vana karva hõlpsalt kätte saada ning kodu põrandatele jõuab neid seega palju vähem.

Kui sulle tundub, et koer ajab karva tavapärasemast rohkem, tema karv on lahti, nahk punetab vms, siis võib see viidata ka teatud terviseprobleemidele. Ka tervisemure võib põhjustada liigset karvaajamist.

Nendeks on näiteks:

• parasiidid,
• puudujääk toitmises,
• hormonaalse tasakaalu puudumine.

Võib-olla vahetasid sa hiljuti toitu? See on üks peamiseid probleeme. Pöördu kahtluse korral alati loomaarsti poole, et selgitada välja, milline neist võib olla liigse karvaajamise põhjus. Loomaarst tahab kindlasti ka võimalikult täpselt teada, millist toitu ja toidulisandeid on sinu koer paaril viimasel kuul saanud ning kas selles vahemikus on esinenud mingeid muutuseid.

Toitumine mängib karvaajamise juures tähtsat rolli. Õigest toitumisest saab aimu aga ka muude märkide järgi. Toit mõjutab nii koerte kaalu, üldist tervist, liikuvust kui ka käitumist.