Kui inimene on leidnud endas huvi lindude vastu, siis esimese asjana ei tasu linde otsima minna parki või metsa, vaid parim vaatluskoht on hoopis kodune aknatagune. Selleks, et linde lähemalt vaadelda saaks, oleks hea paigutada akna taha toidumaja ja seda korrapäraselt täita.

Talvine linnuvaatlus võib pakkuda nii mõndagi huvitavat, sest talve jooksul linnuliigid vahetuvad, Näiteks talve teises pooles, kui nii mõnelgi linnul algab eelkevadine ränne, võib toidupaigas hoopis teisi linde märgata, kui talve alguses. Mida kevade poole, seda liigirikkamaks muutub ka toidulaua ümbrus - näiteks juba veebruari keskpaigas tulevad oma rändelt tagasi rohevindid.

Esimese hooga haruldasi linde kohe otsima hakata ei maksaks. Haruldased linnuliigid pole alati värvilise sulestikuga ja juba kaugelt märgatavad. Tihtipeale on haruldane lind oma sulestiku poolest silmapaistmatu ja võib algajale linnuvaatlejale hoops pettumuse valmistada. Näiteks võib haruldane lind erineda teistest vaid kulmu triibu kuju või mõne muu harrastajale tähelepandamatu näitaja poolest, mistõttu suudavad neid teistest eristada ainult spetsialistid. Iga inimese jaoks võiks olla harudlus eelkõige see, keda ta varem näinud ei ole. Eesti on linnuliikide poolest väga mitmekesine. Kogu kevad ja suvi pakub iga päev otses mõttes haruldusi, sest iga päev võib märgata mõnda uut liiki, mida algajal linnuhuvilisel on põnev jälgida.

Parim aeg linnuvaatluseks on hommikuti, kui taevas hakkab valgenema, sest just siis kogunevad linnud toidulaua ümber - pika öö jooksul nende kõhud tühjaks läinud. Teine periood päevast, millal toidulaua ümbruses võib märgata suuremat siblimist, on õhtuti, hämardumise paiku.

Algajal linnuvaatlejal on võimalik saata oma vaatlustulemusi andmebaasi eElurikkus. Seal saab oma vaatlustulemusi jagada ka teiste linnuhuvilistega. Sellise andmebaasi olemasolu on eelkõige oluline just algajatele linnuvaatlejatele, et neil oleks olemas väljund oma linnuhuvile.

Kuna andmebaas hõlmab nii algajate-asjaarmastajate kui ka professionaalide vaatlustulemusi, siis võib sealt leida ebaühtlase sisuga materjali. Andmebaasi mõte on kõike kokku koondada ja juhul, kui peaks seal olevat teavet vaja minema, on võimalik teha väljavõtteid. Andmebaasist on võimalik vaadata, mis liigid on saabunud, kus piirkonnas neid on nähtud. Seetõttu on eElurikkuse andmebaas algajale hea spikker, et kuhu minna ja mida vaadelda. Tihti pannakse sinna üles sama päeva vaatlused, mistõttu on see väga hea juhendmaterjal puhuks kui näiteks on ilus laupäevane päev, linnuhuvi on suur, aga ei tea, keda võiks vaadelda. Andmebaas näitab ära, mis linnuliike on teised huvilised näinud ja millised on hetkel nö ‘’kuumad’’ liigid.

Sageli hakatakse paralleelselt vaatlustega linde ka pildistama ja Eesti Ornitoloogiaühingu grupp Facebookis pakub võimalust teiste linnuhuvilistega infovahetuseks, näiteks saab küsida, mis lind on fotokaamera ette jäänud ja vastusega ei pea kaua ootama.

Jaga
Kommentaarid