Loomaarst dr Ian Kupkee lükkab selle väärarvamuse aga rangelt ümber, kirjutab NBC South Florida. Loomade organism on ehitatud veidi teistmoodi ja mõned ravimite toimeained võivad neil lausa eluohtlikke seisundeid esile kutsuda. Seetõttu toobki Kupkee välja levinumad ravimid, mis tasuks loomade eest kapipõhja peita. 

Tylenol on väga levinud valuvaigistava toimega ravim. Ehkki ravimi mõjuainet atsetaminofeeni leidub käsimüügiravimites, võib see kasside ja koerte organismi sattudes põhjustada maksakahjustustuse. Kassidele võib juba lapsele mõeldud kogus ravimit põhjustada fataalse kuluga mürgistuse. Leidub inimesi, kes arvavad, et väikelapsele mõeldud kogus ravimit on loomale ohutu, aga see arusaam on tõest väga kaugel.

Ibuprofeen on samuti käsimüügiravim, kuid võib loomadel põhjustada veritsevaid haavandeid ja pöördumatut neerukahjustust. Kui sa kahtlustad, et sinu loom võib kannatada valu käes, siis küsi valuvaigistavat vahendit loomaarstilt, mitte ära anna loomale enda oma.

Samuti võib valuvaigisti aspiriin loomale põhjustada haavandeid, sisemist verejooksu, kahjustada maksa ja neere.

Unerohtude tavalisem hoidmiskoht on voodi läheduses, kus need võivad mänguhoos loomale kergesti kättesaadavaks osutuda. Pigem tasub olla ettevaatlik, sest näiteks klonasepaam, mis on Eestis müügil nimede all nagu hypnogen, zolpidem sandoz, stilnox ja solsana, võib loomadel põhjustada ärevust, närvilisust ja südamekloppimist. 

Antidepressandid ei pruugi väikestes kogustes loomale otseselt ohtllikud olla, kuid võivad põhjustada loomal ärevust või ärritust ning isegi krampide teket. 

Teatud allergiaravimid, mis sisaldavad antihistamiini (näiteks ravim claritin) on väikestest kogustes loomadele ohutud. Tähelepanelik tasuks olla nende ravimite osas, mis võivad sisaldada dekongestante. See võib looma organismi sattudes mõjuda ohtlikult südametegevusele. 

Mõnikord võib loomale anda käsimüügist saadavaid lastele mõeldud külmetusravimeid, kuid tasub tähele panna, et enamik nendest rohtudest sisaldavad toimeainena atsetaminofeeni või pseudoefedriini. Kui sul on vaja anda loomale külmetusrohtu, mis võib sisaldada ühte nendest toimeainetest, siis kindlasti veendu, et rohu on loomale määranud spetsialist. 

Allikas: NBC 6 South Florida