Palaval suvepäeval ohustab lemmikloomi ülekuumenemine. Eriti ohtlik on koera jätmine palavasse autosse, kuid lämmatavalt palavaks võib minna ka päikesepoolsetes korterites, kuhu lemmik tööpäeval jääb. Pane tähele, et looma kehatemperatuur tõuseb ohtlikult kõrgele (üle 41 kraadi) palju kergemini kui inimesel, sest nad ei saa end jahutada higistamisega.

Sel aastal jõudis suvi vägagi ootamatult kätte ja palava ilmaga ei ole veel harjunud ei inimesed ega ka lemmikloomad.

Kuumarabanduse tunnused:

Lõõtsutamine (kael õieli ja keel pikalt väljas, sageli kaasneb ilastamine)
Rahutus
Südamepekslemine
Oksendamine ja kõhulahtisus
Limaskestad erepunased
Uimasus, soovimatusvõi võimetus liikuda. Teadvuse kaotus.
Šokk

Kuumarabandus on väga ohtlik ning võib lõppeda looma surmaga!

Esmaabi

Viia loom jahedasse kohta. Kasta jaheda (mitte külma) veega või mähi ta jahedasse vette kastetud käterätti. Ilmtingimata jahuta peapiirkonda. Ka jalgu võib masseerida, sest see parandab vereringet. Mõõda looma kehatemperatuuri ja lõpeta jahutamine siis, kui tema kehatemperatuur on langenud 39-kraadini. Pane tähele, et koeral ei tekiks külmavärinaid ning ära kasuta kehatemperatuuri langetamiseks ravimeid (palavikualandajad).

Kui loom on teadvusel, anna talle rohkesti juua ja pöördu seejärel koheselt loomaarsti juurde.

Ülekuumenemisest hoidumine

Loomal peab olema palava ilmaga võimalus varju minna. Kuut päikesepaistelise platsi keskel ei ole selleks piisav. Isegi vilusse pargitud auto on väga ohtlik. Rannas võib koer kangekaelselt püsida päevitava pererahva kõrval teadvuse kaotuseni, mistõttu tuleks koer vahepeal teadlikult varju ja/või vette viia.

Kõige mõistlikum oleks koera keskpäeval üldse mitte päikesepaistelisse randa kaasa võtta ja jalutada ning ujutada oma lemmikut ainult varavalges ja hilisõhtul. Päise päeva ajal tunneb koer end kõige paremini jaheda põranda peal kodus magades.

Koerad, kel on südameprobleemid või anatoomilistest iseärasustest tingitud hingamisraskused (lühininalised), on ülekuumenemise osas väga tundlikud ning enim ohustatud. Kuuma ilma on väga raske taluda ka tumeda karvkattega ja eakatel lemmikloomadel ning kuumarabanduse võivad kergemini saada kutsikad ja vanad loomad. Sageli mängivad olulist rolli ka erutus ja ärevus.

Täiskasvanud, terve koeraga võib liikuda väljas ka kuuma ilmaga, kui koera tasub vaikselt palavusega harjutada. Sel aastal jõudsid palavad suveilmad vägagi ootamatult kätte, mistõttu tasub oma loomal silm peal hoida, tema seisundit kontrollida ja suhtuda õues liikumisse siiski piisava ettevaatlikkusega.

Väldi raskeid treeninguid ja pikki matkasid ning pane tähele, et koer ei jaksa lämmatavalt palava ilmaga liikuda sama palju kui tavaliselt. Anna talle ka palju juua. Võimalus vilus puhata ning end vette kasta on samuti olulised punktid ebamugava palavuse või ohtlikku seisundi vältimiseks.

Ära jäta palaval suvepäeval lemmiklooma autosse!

Kui oma lemmiklooma ilusate suveilmadega loodusesse kaasa võtad, ära unusta ka tema heaolu ja pea meeles järgmist:

  • Loom peab saama piisavalt vett. Puhas vesi olgu kogu aeg saadaval.
  • Pikemale jalutuskäigule või autosõidule minnes tuleb joogivesi kaasa võtta!
  • Jalutuskäigud ja treeningud tuleks sättida varahommikusse ja/või hilisõhtusse, kui õhk on jahedam. Kuumal keskpäeval ei maksa minna pikale jalutuskäigule ega võtta koera kaasa randa.
  • Väga päikesepaistelisel päeval koeraga välja minnes võtta kindlasti kaasa hele rätik, mille saab märjaks teha ja looma jahutamiseks talle pähe panna. Lemmikloomapoodides on müügil ka spetsiaalsed jahutusvestid.
  • Koeral puuduvad keha peal higinäärmed ja nad ei jahuta end higistades sarnaselt inimesega, vaid lõõtsutades.
  • Õuekoertel peab olema võimalus päikese eest varjuda! Kuut peaks asuma jahedas kohas varjus.
  • Kuumal suvepäeval ei tohi jätta koera järelvalveta autosse! Isegi varjulisse kohta parkimisest pole enamasti abi.
  • Hõreda karvaga ja karvututel koertel võib intensiivse päikese tõttu tekkida päikesepõletus, selle vältimiseks võib kasutada inimestele mõeldud päikesekaitsevahendeid.
  • Sooja ilmaga võivad loomad olla isutud.