Insuliini toodetakse pankreases ehk kõhunäärmes. Insuliin on niiöelda rakkudes ukseavajaks ja tänu insuliinile pääseb rakkudesse glükoos. Kui insuliini pole või on selle tootmine vähenenud, siis glükoosi jõudmine rakkudesse on takistatud. Veres tõuseb glükoosi tase kõrgele, aga insuliini vähesuse tõttu või puudusel see rakkude sisse ei pääse ja viimased jäävad energiata.

Suhkrutõbi mõjutab nii süsivesikute, rasvade kui ka valkude ainevahetust, mille tõttu tekib paljude organite kahjustus. Haigus ilmneb peamiselt alates kaheksandast eluaastast nii koertel kui kassidel. Diabeedi tekkepõhjus jääb koertel enamasti selgusetuks. Kasside diabeedi peamiseks põhjuseks on ülekaal. Haiguse peamisteks sümptomiteks on rohke vedelikutarbimine ja urineerimine. Loom sööb hästi, aga samal ajal kaotab kehakaalu. 

Haigust diagnoositakse vereproovi abil

Koerte ravi on peaaegu alati eluaegne. Kassidel võib aga õigeaegse ravi ja kaalualandamisega taastuda insuliini tootmine ning loomad ei pruugi vajada eluaegset ravi.

Diabeetikute raviks kasutatakse insuliini süstimist kaks korda päevas.  Ravis on väga oluline  ka regulaarne tasakaalustatud toitmine. Oluline on ka hea kontakt oma loomaarstiga, sest looma elu jooksul võib olla korduvalt vajadus muuta süstitava ravimi doosi, kuid selleks tuleks alati pidada eelnevalt nõu oma loomaarstiga.

Suhkruhaige loom võib elada täiesti normaalset elu mitmeid aastaid peale haiguse diagnoosimist. Kõige olulisem on see, omanikul on aega ja tahtmist looma igapäevaselt regulaarselt süstida, toita ja temaga ka piisavalt liikuda.

Lisainfot loomade terviseküsimuste kohta leiate MTÜ Teie Loomakliinikud kodulehelt