Kodust eemal puhata on väga erinevaid võimalusi. Kõige tähtsam otsus siin on see, kas loom(ad) võetakse reisile kaasa või mitte. Kui tegemist on lühiajalise kodust eemal viibimisega, on ka probleeme vähem. Kassi võib täiesti edukalt paariks-kolmeks päevaks üksi koju jätta, varustades teda eelnevalt piisava joogivee, mitterikneva toiduga (kuivtoiduga) ja soovitavalt ka mänguasjadega, et kass puhtast igavusest pahandust tegema ei hakkaks.

Kassiga maksab enne kodust ära minekut ka väike jutuajamine maha pidada. Looma intelligentsust ei tasu kunagi alahinnata ning temaga piisavalt suheldes võib saavutada uskumatult häid tulemusi ning kord koju tagasi naastes ootab teid ees rahulik loom, korras kodu ja iseenda hingerahu.

Kui kodunt eemalviibimine tõotab tulla pikem, kui paar-kolm päeva, ei soovita kassi siiski üksi koju jätta, sest loom, kes on inimestega harjunud, ei ole valmis selliseks katsumuseks. Kass võib muutuda depressiivseks, loobuda söögist ja protesti märgiks ka korterit rüüstata.

Koeraga on lugu veel keerulisem, sest koer vajab lisaks söögile-joogile ja mänguasjadele ka igapäevaseid jalutuskäike ja õues pissitamist, mis välistab koheselt koera üksinda koju jätmise rohkem kui pooleks päevaks.

Sellise olukorra lahendamiseks on järgmised võimalused:

  • loom sõbra hoole alla (kes käiks teda aeg-ajalt vaatamas, temaga suhtlemas, söötmas-jootmas, pissitamas ja mängimas
  • Lemmik kellegi teise juurde hoole alla
  • Lemmik professionaalide hoole alla

Sellega võib kaasneda ka teatud ohtusid. Looma käitumine võib võõral territooriumil ja võõraste inimeste hulgas muutuda ettearvamatuks. Kui kass käitub võõral territooriumil eelkõige alalhoidlikult, siis koer võib võtta koha nii omaks, et seda kaitsma asudes rünnata ka sealseid elanikke.

Lemmik, kes hotelli viiakse ei tohi olla agressiivne. Ta peab laskma hotelli töötajatel endaga tegeleda ja väljas jalutada. Loom peab olema nõuetekohaselt vaktsineeritud.

Kass talub hotellielu üldjuhul hästi ja ka enamus koeri saavad hotelliinimestega suurteks sõpradeks. Ja mis kõige tähtsam: loom ei pea taluma reisimist, suurtes kogustes võõraid inimesi, loomi, lõhnu ja kõike muud, mille läbi elamiseks ja tunnetamiseks kulub ilmselt väga palju energiat.

Looma hotelli toomise juures on üks oht: alguses võib olla kõik hästi ja loom lubab endaga ilusasti toimetada, kuid mõne aja möödudes võib ta muutuda agressiivseks ja asuda kaitsma oma puuri, kus ta viibib. Et sellist võimalust vältida, too koer hotelli pisut varem! See võimaldab näha kuidas ja kas ta nende oludega kohaneb. Seega, tuleb alati varuks hoida alternatiiv juhuks, kui looma ei saa hotelli jätta.

Pane loomale kaasa tema enda tuttavad asjad: söögikausid, magamisaseme, mänguasju ja kassidel ka tualetikasti. Koduste asjade ja lõhnade keskel kohaneb loom paremini.

Kui te otsustate, et parim variant on võtta lemmikloom puhkusele kaasa, siis enne reisi tuleks loomal ära teha kirbu-ja puugitõrje, anda ussirohtu ning kontrollida nõuetekohte vaktsiinide olemasolu. Selleks tuleb nõu pidada loomaarstiga, sest kui reisi ajal saab loomal vaktsineerimise tähtaeg täis, on soovitav kordusvaktsineerimine siiski enne reisi ära teha.

Loomad vajavad reisiks ka erivarustust: kassidele ja koertele on olemas spetsiaalsed transpordipuurid, kus on olemas koht ka toidu ja joogivee jaoks. Kaasa ei soovita võtta sellist toitu, mis on loomale uus, sest toiduvahetus võib põhjustada seedehäireid. Reisile sobib kuivtoit, sest see ei rikne. Vesi on kõige tähtsam ja peab kindlasti reisil kaasas olema.

Maakodusse puhkama minnes peab arvestama asjaoluga, kas seal on ka teisi loomi ning kuidas on teie lemmiklooma ja kohalike loomade omavahelised suhted.

Kui suvine puhkusereis kulgeb autoga, on oluline testida eelnevalt looma sõidutaluvust. Mõnele loomale tundub selline ratastel liikumine suure lõbuna, aga teine jällegi ei oska sellest midagi ebameeldivamat ette kujutada. Kui loom autosõitu ei talu, ei ole mõtet teda selleks ka sundida, sest vaevalt ta sellega lihtsalt ära harjub.

Kui reis kulgeb piiri taha, siis tuleb enne järele uurida, kas sellese riiki, kuhu sõidetakse, saab üldse loomi kaasa võtta ja millistel tingimustel. Vastasel juhul võib teid ees oodata hulk ootamatusi. Info saamisel saab kindlasti aidata teie loomaarst.

Üldjuhul vajab lemmikloom piiri ületamiseks reisidokumenti ehk niinimetatud europassi, kus on kirjas ka vaktsineerimised. Loomakliinikust antav vaktsineerimistunnistus ei ole pass. Reisile minnes varustage ennast kindlasti oma loomaarsti telefoninumbriga ja uude kohta jõudes tehke kindlaks lähima loomaarsti asukoht ja tema telefoninumber.

Tasub kindlasti ka tähelepanu juhtida, et igale poole ei saa oma lemmikut kahjuks kaasa võtta. Tüli vältimiseks tasub varem välja vaadata koht, kuhu oma lemmik selleks ajaks jätta, et vältida looma autosse jätmist. See võib maksta talle tema elu. Päikese käes olevas autos tõuseb temperatuur katastroofilise kiirusega väga kõrgeks ning looma organism ei pea sellisele katsumusele lihtsalt vastu.

Veekogude lähistel puhata on teadagi kõige mõnusam. Kui looma ujutamine on konkreetses kohas lubatud ja ohutu, ei tohi siiski lasta loomal rannas omaette toimetada, sest sellises keskkonnas on palju ärriteid.

Võrreldes inimestega on koera ujumas käimisega palju rohkem muret ja hoolt. Nii tuleb näiteks pika ja paksu karvaga koerad pärast ujumas käimist korralikult ära kuivatada ja kammida, sest niiske karva alla võib väga kergesti tekkida märg nahapõletik “hot spot”(“kuum laik”), millest on pikemalt räägitud järgmisel lehel.

Hot spot on suvel väga levinud, kiire kuluga, valulik ja kiiret ravi nõudev nahahaigus. Haiguse kulg on niivõrd kiire, et põletik levib naha pinnal edasi tundide ja minutitega. Kuna tavaliselt tekib see põletik algselt karvade alla, ei märgatagi seda enne, kui olukord on äärmiselt tõsine ja põletikust on haaratud juba väga suur ala naha pinnast.

Põletikuline nahk on punetav, leemendav ja väga valus. Haigus vajab kiiret arstiabi ja kohest ravi. Ka tuleb pärast ujumist üle kontrollida ja vajadusel kuivatavate kõrvapuhastusvahenditega puhastada koera kõrvad, sest erilise kuulmekäigu ehituse tõttu võib kõrvas tekkida muidu põletik.

Lemmikloomaga puhkamisest saab lähemalt lugeda SIIT.

Fotod: Pixabay.com