“Uued sõbrad” on olnud väga edukas programm. Palju armsaid lugusid ja toredaid kohtumisi on sellest aastast meelde jäänud. Saime veelkord kinnitust sellele, et koduta loomi aitavad head inimesed ja vanus ei tee siin mingeid erandeid.

Kui konkreetsetest numbritest rääkida, siis on Purina ja Varjupaikade MTÜ koostööprogramm “Uued sõbrad” koju aidanud 114 looma: 71 koera ja 43 kassi. Kindlasti ületas see igasugused ootused, mis meil eelmise aasta alguses olid.

Kes esimesena sülle tuleb?

Varjupaiga töötajatel on hea meel iga kodu leidnud looma üle. Nüüd me teame, et eakas inimene mõtleb oma kodupakkumise hästi läbi ja loom ei satu teist korda tänavale.

Seda kinnitab näiteks Kurru lugu. Oktoobri alguses leiti Valga kalmistu juurest pappkarp, milles oli kaks kassi. Kassid toimetas varjupaika eakas proua Tartu linnast. Mõni nädal hiljem helistas ta ja ütles, et sooviks ühe karbi-ränduritest omale koju võtta. Ja nii sõitiski Kurru Valgast hoopis Tartusse.

Paistab, et hea mälestus oma kassist-koerast ei tuhmu ka aastakümnetega. Näiteks kasside puhul eelistasid vanemad inimesed sageli sellist kassi, kes sarnanes varem peres olnud kiisuga. Paljudel juhtudel aitasid ka lapsed ja lapselapsed kassi valida. Ikka sellist sõbralikku, kes esimesena sülle tuli!

Hea sõna levib mööda inimesi

Üsna sageli said inimesed “Uute sõprade” programmi kohta infot pere nooremate liikmete käest. Kui varjupaigast jäi hea mulje, räägiti oma kogemusest hea meelega ka naabritele. Niimoodi, tänu naabri abile leidsid kolm Valga varjupaiga koera endale uued kodud hoopis Tõrva linnas.

Väga armas oli inimeste põhjalikkus lemmiku valimisel. Aega varuti palju, tutvuti rahulikult kõigi sobivate kandidaatidega. Teinekord võeti isegi maiuspalad kotiga kaasa, et kiiresti sõprust sobitada.
Just tänu maiustustele, täpsemalt kaasa võetud viinerikotile sai koju ka Virumaa varjupaiga seenior Jass, kes oli elanud seal juba poolteist aastat. Heale iseloomule ja vahvale välimusele vaatamata hakkas lootus kaduma, kas tore koer saabki koju.

Kuid novembris tuli varjupaika eakas abielupaar, kes vaatas pikalt ringi ja tutvus kõigi koertega. Jass hindas pakutud viinerid heaks ja inimesed toredaks ning sõitis koos nendega uude koju Lääne-Virumaale. Seal aga selgus kõigile üllatuseks, et Jass armastab väga ujuda ning ka sügisene külm vesi ei hoidnud teda. Pikk kuiv periood Jassi elus sai õnneliku lõpu!

Ants aitas valida

Koerte suhtes on vanad eelarvamused ja hoiakud visad kaduma. Juhtus sedagi, et varjupaika tuli vanapaar ja teatas, et nemad soovivad endale kõige suuremat koera.

Põhjus oli ju selge, suur oli varem andnud turvatunde. Kuid suure koera ohjamine nõuab palju jõudu ja energiat, mida vanematel inimestel enam ei ole.

Valga varjupaigas aitas vanapaari veenda Ants, väga suur ja sõbralik koeramõmm. Kui Ants aedikust lahti lasti, pistis ta mööda territooriumit kihutama nagu noor põder. Selge see, et sellist koera ilma lassota ei püüa. Õpetlik kogemus oli sellega antud ja edasi võis vanematele inimestele soovitada väiksemaid koeri.

Alati on hiljem selgunud, et inimesed on oma valikuga rahule jäänud. Tuldi ju otsima selitsilist ja koera, kes oleks südame järgi. Haukuvat uksekella ei tasugi varjupaigast küsida, sest ketti panemiseks sealt koeri ei anta.

Mida koostööprogramm ''Uued sõbrad'' seenioritele pakub?

Koostööprogramm “Uued sõbrad” on juba aidanud paljudel seenioritel leida endale toreda ja sobiva lemmiklooma.

Kui sinu kõrval on hea ja usaldusväärne sõber, läheb kõik rõõmsamalt ja kergemini. Samas pole kassid ja koerad ainult toredad seltsilised, nende positiivne mõju on mitu korda suurem.

Me liigume rohkem, oleme tervemad ja elurõõmsamad. Meie elus on vähem stressi ja pisikesi terviseprobleeme. Tõesti, lemmikloomad võivad teha meiega väikesi imesid.

Just seetõttu soovis Purina teha varjupaigast sõbra leidmise seeniorite jaoks nii lihtsaks kui võimalik. Sellest sai alguse ainulaadne koostööprogramm Varjupaikade MTÜ-ga “Uued sõbrad”.

- Kui teil on vanust üle 60 aasta, saate nüüd varjupaigast lemmiku lihtsalt ja turvaliselt.
- Eakatele kehtib väiksem loovutustasu: kasside puhul 10 eurot (tavaliselt 20 €), koerte puhul 15 eurot (tavaliselt 35 €).
- Teile antakse põhjalik ülevaade lemmiklooma iseloomust ja tervislikust seisundist ning nõuandeid, kuidas kooselu paremini korraldada.
- Soovi korral saate kaasa 1 kuu jagu Purina toitu kassile või koerale.
- Koduks valmis: varjupaigas elavad täiskasvanud kassid ja koerad on kiibistatud, vaktsineeritud, steriliseeritud ning läbinud tervisekontrolli.
- Programmis “Uued sõbrad” osalevad Varjupaikade MTÜ varjupaigad Pärnus, Valgas, Viljandis, Virumaal ja Võrus.