Erinevatel loomaliikidel on erinev kehakeel. See, mis kutsikakeeles on "Hei, lähme mängima" võib kassikeeles olla hoopis “Ma kardan, tõmbu parem tagasi”. Ka see, et koerad üksteise kehakeelt paremini mõistavad, ei tähenda, et nad koheselt teineteisega läbi saavad.

Kui peres juba on mitu looma, kellele võetakse seltsiks kolmas või neljaski, siis tasuks loomi omavahel tutvustada ükshaaval. Ükski loomaomanik ei taha, et pere värskeim neljajalgne liige satuks teiste loomade poolt piiramisrõngasse. Samuti ei taha ükski loomaomanik, et loomad käituksid üksteisega ettearvamatult ja neil peaks pidevalt silma peal hoidma.

Loomade esmakordsel tutvustamisel peaks olema vähemalt kaks inimest, sest siis saab koheselt reageerida kui loomade esmatutvus kipub agressiivseks muutuma.

Agressiivsuse ilmnemine ongi esimene probleem, millega loomaomanikul tuleb kokku puutuda kui ta uut kutsikat pere teistele loomadele tutvustada püüab. Konfliktid ja võitlused ühe pere koerte ja kasside vahel on stressirohked kõikidele pereliikmetele. Lisaks segavad loomadevahelised konfiktid igapäevaelu ja võivad viia selleni, et loomad ei vigasta mitte ainult üksteist, vaid ka inimesi.

Kuidas uut koera teistele koertele tutvustada?

Koeri oleks hea teineteisele tutvustada õues ja rihmastatult. Koertel peaks laskma kõndida paralleelselt teineteise läheduses, kuid seejuures jälgida, et oleks piisav distants. Kui see etapp toimib edukalt ning sa oled oled võrdlemisi kindel, et loomad käituda oskavad ja ootamatusi pole oodata, võib koertel lasta üksteisele lähemale nihkuda ja lasta neil külg külje kõrval jalutada.

Kui koerad hakkavad urisema või käituvad agressiivselt, siis eralda nad rahulikult, ära aja neid veelgi rohkem närvi sellega, et hakkad karjuma või neid rihmast sikutama, vaid alusta treeninguga rahulikult otsast peale.

Kui koerad käituvad hästi, võib neid premeerida maiustega, sest see aitab aitab luua positiivseid assotsiatsioone teise looma suhtes. Maiust andes tuleb olla jällegi tähelepanelik, et koerad ei oleks teineteisele väga lähestikku, et vältida võimalikku agressiivsust.

Kuidas uut koera kassidele tutvustada?

Uue koera tutvustamine pere kassile on ettevõtmine, mis pole lihtsate killast. Suur koer võib kassi maha murda, ja seda alati mitte agressiivsusest, vaid hoopis mänguhoos. Kuid alati pole kass see, kelle pärast muretsema peab, sest ka kassi küüned ja isegi hambad võivad koerale tõsiseid vigastusi põhjustada.

Hoia koera rihma otsas, kui sa teda esimest korda kassile näitad. Soovitatav on, et kassil oleks küüned esimeseks kohtumiseks igaks juhuks lõigatud. Samuti garanteeri kassile põgenemistee juhuks, kui koer peaks liiga sõbralikuks osutuma.

Loomadel peab tekkima teineteise suhtes positiivne assotsiatsioon. Ära riidle või karju loomadega kui nad ei käitu nii nagu sina neilt ootaksid ja ära sunni oma kassile koeraga tutvumist vägisi peale, sest siis kass võtab ettevaatliku hoiaku või väldib üldse olukorda. Kass võib käituda ka agressiivselt, sest nad  on territoriaalsemad loomad kui koerad ja arvata võib, et üksinda elanud kass ei ole väga innukas oma territooriumi koeraga jagama. Parem on, kui lasta tal uue sõbraga kohaneda temale sobivas tempos.

Kui koer muutub liialt uudishimulikuks, või käitub agressiivselt, siis tõmba koera rihmast õrnalt enda poole või juhi tema tähelepanu mujale, kasutades näiteks mänguasja või maiust. Kui kass on kaitseasendis, võid tema tähelepanu samuti mänguasja või maitsva toidupalaga eemale juhtida. Kõige tähtsam on, et sa ise rahulikuks jääksid, sest ükski loomaomanik ei taha, et loomadel jääks tekiks teineteisega seoses negatiivne emotsioon.

Võimalik, et ühest korrast ei piisa ja loomi on vaja kokku viia mitu korda, et nad üksteisega harjuksid. Ole valmis oma värskeimat pereliiget hoidma näiteks eraldi toas kui sind ennast lähedal või kodus pole. 

Potentsiaalsed ohud

Kui loomad teineteist aktsepteerivad, ei ole see garantiiks, et nad ei võiks hiljem teineteise vastu agressiivsust üles näidata.

Konfliktid võivad esile kerkida umbes ühe kuu jooksul, kui uustulnukad hakkavad leidma oma kohta perekonna sotsiaalses struktuuris.

Kui sinu loomal on ärevus- või agressiivsusprobleemid ja ta ei saa teiste loomadega läbi, siis võib-olla on ta üksinda õnnelikum ja talle polegi kaaslast vaja.

Hea lugeja, anna meilegi teada, kuidas oled sina perre uut looma võttes teda teistele neljajalgsetele tutvustanud. Kas uus pereliige võeti kiiresti omaks või kulus selleks omajagu aega?

Allikas: SheKnows