Sa näed teda iga päev ja saad aru, kui kass käitub tavapärasest erinevalt. Sina oled see, kes otsustab, millal on õige aeg loomaarsti juurde minna. Ära ignoreeri seda, mida kass üritab sulle öelda - või siis mitte öelda ja hoia silmad lahti järgnevate sümptomite osas.

Kas kass käitub teistmoodi?

Kõige tavalisemaks haigusnähuks on kasside puhul vaiksesse ja eraldatud kohta peitupugemine.
Nad võivad ka enda pesemise hooletusse jätta ja kassi karv võib olla pulstis.

Tasub meeles pidada ka seda, et ka haige kass võib nurruda. Kassid ei tee seda üksnes rahulolu seisundis, vaid ka haigena või valudes. Kass, kellel on hingamisraskused, võib keelduda külili lamamast ja hoida oma pea püsti. Neuroloogiliste probleemidega kassid võivad olla segaduses, neil võivad olla krambid ja nad võivad pressida oma pead vastu mööblit või seina. See pole sama, mis peaga armastavalt vastu su jalga suruda, vaid pigem pikaajaline vajutamine vastu pinda.

Kass sööb, joob, pissib ja kakab rohkem või vähem

Kassid, kes ei tunne end hästi, ei taha tavaliselt süüa. Mõned haigused võivad aga põhjustada söögiisu suurenemist, nii et ära ignoreeri oma äkki aplaks muutunud kassi. Suurenenud janu ja urineerimine võivad viidata neeruhaigusele, diabeedile või muudele haigustele. Korduvad urineerimiskatsed võivad viidata kuseteede infektsioonile või ummistumisele, eriti kui kogused on väikesed või nendega kaasnevad valu tunnused (k.a näugumine või pingutus). Võimetus urineerida on eluohtlik seisund, mis eriti isaste kasside seas on väga levinud!

Kass väljutab toitu või oksendab

Kui su kass väljutab toitu varsti pärast söömist, on põhjust muretsemiseks. Oksendamine pärast seda, kui toit on olnud maos, võib viidata mürgile, ummistusele või paljudele muudele tervisehädadele.

Kui su kass oksendab korduvalt, tuleb ta tõenäoliselt loomaarsti juurde viia, eriti siis, kui sellega kaasneb letargia, kõhulahtisus või tõrksus end liigutada. Kahtluse korral on alati parem helistada loomaarstile, selle asemel et oodata, kas kassil hakkab parem.

Kassil on kõhulahtisus või kõhukinnisus

Kõhulahtisus võib tuleneda närvilisusest, dieedi või vee muutusest, tundlikkusest toidu vastu, soolestiku parasiitidest, infektsioonidest, mürgistusest või paljudest haigustest. Vesine või verine kõhulahtisus, või kõhulahtisus, millega kaasneb oksendamine või muud haigusseisundid, nõuab loomaarsti poole pöördumist. Kassidel on tihtipeale kõhukinnisus. Nad võivad liivakastis pingutada või näuguda, ent tulemuseks on ainult väikesed kõvad väljaheited või väikeses koguses vesised väljaheiteid. Kontrolli oma kassi liivakasti ja veendu, et ta seedimisega on kõik korras.

Kass köhib

Köha võivad põhjustada mitmesugused probleemid, sealhulgas võõrkehad, karvapallid, allergiad, astma, kasvajad, südamehaigused, kopsuhaigused või mitmed nakkushaigused. Kui köha püsib kauem kui ühe päeva, ära oota, vaid võta ühendust oma loomaarstiga. Kui su kass jätkuvalt köhib, tal on hingamisraskused või ta igemed on sinakad, tuleb teda viivitamatult loomaarstile näidata.

Kassi igemete värv on muutunud

Kui kahtlustad probleemi, kontrolli kassi igemeid. Need peaksid olema sügavroosad ja kui neile pöidlaga vajutada, peaksid nad pärast pöidla äratõstmist kahe sekundi jooksul taas roosaks muutuma. Väga kahvatud või aeglaselt roosaks muutuvad igemed võivad viidata aneemiale, šokile või halvale vereringele. Sinakad igemed või keel võivad tähendada eluohtlikku hapnikupuudust. Helepunased igemed jällegi osutada ülekuumenemisele või vingugaasimürgistusele ja kollakad igemed kollatõvele. Väikesed punased plekid võivad viidata verehüübimise probleemile. Hamba- ja igemehädad põhjustavad sageli halba hingeõhku ja valu.

Kassi kehatemperatuur pole normaalne

Kassi kehatemperatuuri määramiseks määri rektaaltermomeetrit vaseliini või lubrikandiga ja aseta see 2,5-3,5 cm sügavuselt kassi pärakusse. Sõltuvalt termomeetrist jäta see sinna 10 sekundist kuni minutini. Kassi normaalne temperatuur on 37,7-39,4 kraadi, keskmiselt 38 kraadi. Kui temperatuur on üle 40 või alla 37 kraadi, helista ja küsi oma loomaarstilt nõu. Kui see on üle 40,5 või alla 35,5 kraadi, mine kassiga loomaarsti juurde.

Iga kahtluse korral helista kindlasti loomaarstile ja pea temaga nõu. Valehäire on parem kui haige kassi sümptomite ignoreerimine.

Allikas: vetstreet.com