Seda patukest võib igati mõista. Pisuke liialdamine on inimloomuse lahutamatu koostisosa.

Mõnikord tahtmatult, teinekord teadlikult, aga meie süda igatseb jagada oma armsatele erinevaid preemiaid.

Šokolaad emmele, kallistus lapsele, küpsis hamstrile… Ja nii see rong läheb, popsutades gramm-grammilt hukatuse magusa lõppjaama suunas.

MILLISED ON OHUMÄRGID, ET SINU LEMMIK ON ÜLEKAALULINE?

1. Rääkides koertest ja kassidest, piisab sageli vaatamisest. Kui nende keskkoht on selgelt paisunud ning loomal on varasemast rohkem raskusi tavapärase liikumisega, on õige aeg lemmiku menüüd revideerida.

Mida teha siis, kui loomake on nii koheva karvkattega, et taljemuutus jääb silmale märkamatuks?

2. Sellise juhul soovitavad loomaarstid lihtsat nippi. Nimelt tuleb jälgida looma väljaheidete viskoossust. Ülekaalu korral on hommikune väljaheide normaalse tihedusega, hilisem toodang kipub aga vedelaks ja vormituks massiks muutuma.

KUIDAS VÄLTIDA LEMMIKLOOMA LIIGSET TOITMIST?

  • Loe hoolega läbi toidupakenditel olevad juhised ja proovi etteantud koguseid mitte ületada.
  • Õpi tundma lemmiku toitumisharjumisi. Vajadusel pea päevikut, kui palju ta tavaliselt üht või teist toitu korraga tarbib.
  • Ära premeeri teda liigselt toiduga! Loomale võib tunnustust jagada ka muud moodi, kui talle sisse parkida järjekordne annus liigseid kaloreid.
  • Ära sööda looma oidujääkidega oma laualt. See on kahtlemata maitsev, kuid taas liigne kaloripomm looma jaoks.
  • Kui kaalud ennast, kaalu ka looma. Sinu süda võib lemmiku kaaluprobleemidest mööda vaadata. Kaal on halastamatu ning neutraalne vaatleja.

Lõpetuseks natuke müüdimurdmist:

MÜÜT: Loomad suudavad oma toidutarbimist ise kontrollida.
TÕDE: Üldiselt mitte. Mõned loomad söövad tõesti täpselt niipalju kui hädavajalik. Suur osa järgib aga ürgseid instinkte ja puugib ennast täis täpselt nii palju, kui helde pererahvas neile rooga ette laotab.

MÜÜT: Mina söön ise liha ja juustu ning ei lähe paksuks. Järelikult võib mu lemmik süüa sama, mida minagi.
TÕDE: Inimene ja loom põletavad kaloreid erinevalt. Lihatükk ja juustupala ei paisuta inimese taljet, küll aga võib see olla looma jaoks kriitilist punkti ületav kalorihulk. Ettevaatust ka inimestele mõeldud töödeldud toiduainetega – need ei pruugi üldse looma menüüsse sobida.

MÜÜT: Toidan looma täpselt raamatus ette antud tabeli põhjal.
TÕDE: Nagu inimesed, on ka loomad väga erinevad. Sama liigi esindate toitumisharjumused võivad erineda kuni 25 protsenti.