Loomaarstidele on aasta kiireimad perioodid ikka jaanid ja jõulud, sest siis hellitavad inimesed oma lemmikuid toiduga, mis kuulub inimeste toidulauale. „Söötes looma inimestele mõeldud toiduga, tehakse loomale karuteene,“ ütleb dr. Tobias.

„Grillitud või suitsutatud liha sisaldab ohtralt soola ja maitseaineid, mis võib koertel esile kutsuda allergilise reaktsiooni. Grill-liha söömine võib loomadele põhjustada tugevaid seedehäireid, sealhulgas oksendamist, kõhulahtisust. Rasvase liha söömine võib koeral esile kutsuda ka kõhunäärme põletikku,“ hoiatab ta.

„Kondisöömisest olen isiklikult näinud rohkem pahandusi kui seda rõõmu, mis kondisöömisega kaasneb,“ sõnab loomaarst. „Kondisöömise tagajärjel võib koeral tekkida kõhukinnisus, sooleummistused, kondi terav serv võib vigastada soole seina või isegi soole läbistada. Kondi närimise tagajärjel on koerad vigastanud ka oma hambaid, konditükid on risti kinni jäänud koera suulakke. Need on väga ebameeldivad ja ohtlikud seisundid, samas on neid väga lihtne ennetada.“ Piret Tobiase sõnul tuleb erilist tähelepanu tuleb pöörata sellele, et grillribid ja -tikud ei jääks pärast suurt söömaaega kusagile vedelema.

„Ka kompostihunnikusse, kuhu loomad ligi pääsevad, ei tohi neid visata, sest koerad kaevavad need esimesel võimalusel välja,“ räägib ta. „Kuna koerad on võimelised ka grilltikud alla kugistama, rääkimata grillribidest, tuleb ka grillimise ajal veenduda, et loom ei pääseks grillilt head-paremat varastama ja hiljem kuuma grillresti lakkuma.“ Kui lõke on kustunud ja pererahvas magama läheb, tuleb ka loomad lõkkest eemale hoida – koer võib kogemata uljalt üle lõkkeaseme joosta siis kui söed veel kuumad on, hoiatab loomaarst. „Kui loom saab põletada, tuleb talle koheselt esmaabi anda. Koera võib jahutada külma veega või külmakotiga ning nahakahjustuse korral tuleb loom kindlasti esimesel võimalusel loomaarsti juurde viia. Loomaarst aitab looma nii haava kui ka valu osas.“