Nii nagu inimestel tekitavad haigusi paljud erinevad viirused, võib ka kennelköhal olla mitu põhjust. Kõige tavalisem neist on bakter nimega Bordetella bronchiseptica, mille tõttu kennelköha mõnikord ka inglise keeles ka bordatellaks kutsutakse. Enamik koer, kes bordatellaga nakatuvad, on samal ajal nakatunud ka mõne teise viirusega.

Viirusi, mis koera bordatella suhtes vastuvõtlikumaks teevad, on mitmeid: koerte adenoviirus, koerte katkuviirus, koerte herpesviirus, paragripiviirus ja koerte reoviirus.

Kennelköha hakkab külge bakteri- või viiruseosi sisse hingates. Tavaliselt on hingamisteed kaetud limaga, mis nakkavad osakesed kinni püüab, kuid mitmete faktorite mõjul võib see kaitsefunktsioon nõrgeneda ning koerad muutuvad kennelköha suhtes vastuvõtlikuks. Ja nii tekibki larüngiit (kõripõletik) ning traheiit (hingetoru põletik).

Nendeks faktoriteks on

  • Viibimine ülerahvastatud/halvasti ventileeritud ruumides, sellised on paljudes kennelites ja varjupaikades;
  • madal õhutemperatuur;
  • sigaretisuits ja tolm;
  • reisimisest tingitud stress.

Klassikaline kennelköha tunnus on pidev ja tugev köha. Sageli kõlab see nagu hane prääksumine. Selline köha erineb mõnede, eriti väikeste koerte köhast, mida kutsutakse tagurpidi aevastamiseks. Mõnede koeratõugude puhul võib tagurpidi aevastamine olla normaalne, see viitab kurguärritusele või ninast tagapool paiknevale eritisele.

Mõnikord võib koertel kennelköha puhul ka teisi haigestumise nähte esineda – aevastamine, nohu, eritis silmadest. Kennelköha põdeval koeral ei ole tõenäoliselt ka söögiisu ning ta pole nii energiline kui tavaliselt.

Kennelköha ravimine

Kennelköha on nakkav. Kui kahtlustad, et su koeral võiks olla kennelköha, peaksid vältima kontakti teiste loomadega ja võtma ühendust loomaarstiga.

Enamikul juhtudel möödub kennelköha ilma, et see vajaks ravi, kuid ravimid võivad tervenemist kiirendada ning sümptome vähendada. Kasutatakse antibiootikume (bordatella-bakteri vastu) ning köharavimeid.

Kui pakud koerale võimalust veeta aega hästiniisutatud ruumis ning kasutad kaelarihma asemel trakse, siis on ka sellest abi.

Enamik koeri terveneb täielikult kolme nädala jooksul. Vanematel ja mingit muud haigust põdevatel koertel võib tervenemine siiski kuni kuus nädalat aega võtta. Tõsiselt tuleb haigusesse suhtuda seetõttu, et selle tüsistuseks võib kujuneda tõsine kopsupõletik. Kui koer piisava aja jooksul ei tervene, konsulteeri kindlasti loomaarstiga. Ja veel – millal iganes su koer äkitselt kiiresti hingama hakkab, ei söö või loiuks muutub, kontakteeru koheselt veterinaariga. Need tunnused võivad viidata tõsisele haigestumisele.

Allikas: pets.webmd.com