Tüüpilised käsimüügikreemid

Sageli arvatakse, et tüüpilised käsimüügikreemid on süütud ja ei kujuta endast ohtu, sest nende ostmiseks ei ole retsepti vaja. See aga ei tähenda, et need oleksid ilmtingimata kahjutud ka loomadele. Kuigi suur osa poes müügil olevatest kreemidest, õlidest ja pesugeelidest ei põhjusta su lemmikule tõenäoliselt tõsiseid terviseprobleeme, siis leidub ka selliseid, mis mõjuvad tema tervisele siiski halvasti. Kui lemmik limpsab keelaga üks või kaks korda üle kreemitatud koha, ei tekita see väikene kogus talle tõenäoliselt probleeme, kuid üldiselt ei tohiks sellist käitumist siiski lubada.

Milliseid terviserikkeid tüüpilised kreemid loomadele põhjustada võivad?

• Steroidipõhised kreemid, mis sisaldavad lühitoimelist hüdrokortisooni kasutatakse sügeluste leevendamiseks. Kui kreemitatud kohta lakub aga lemmikloom, siis võib loomal tekkida kõhulahtisus, oksendamine, hingeldamine ja suureneb joogijanu.

• Seenevastased ravimid võivad loomadel tekitada kõhulahtisust ja kutsuda esile oksendamist.

• Kui toode sisaldab tsinkoksiidi ehk tsinkvalget, ärritab ka see koerte kõhtu. Esineda võib ka oksendamist. Kui okse sees on veretükid, võib probleem olla ka seedeelunditega, mistõttu peaks kindlasti loomaarsti poole pöörduma.

• Kalamiinemulsioonides, mida kasutatakse mürgipuu lööbe leevendamiseks, sisaldub tsinkoksiid ja see võib lemmikutel põhjustada seedeprobleeme. Isegi väike kogus tsinkoksiidi ajab lemmiku oksele.

• Antibiootilised salvid, mida inimesed kasutavad haavade raviks, põhjustavad loomadel oksendamist ja kõhulahtisust. Kui oled haavale kandnud antibiootilist salvi, siis lase sellel enne loomaga suhtlemist 10-15 minutit kuivada.

• Paljud salitsülaate sisaldavad lihaskreemid põhjustavad (verist) oksendamist ja maohaavandeid.

• Ka paljud päikesekaitsekreemid ja allergiaravimid ärritavad lemmiku kõhtu, mistõttu võib esineda kõhulahtisust.

• Kõhulahtisust, süljeeritust ja oksendamist põhjustab ka suur kogus niisutavaid kreeme.

Eriti hoolikad peaksid aga olema loomaomanikud, kes kasutavaid juuksekasvu soodustavat ainet nimega minoksidiil, sest see tekitab koertel ning kassidel kopsu- ja südameprobleeme.

Retseptiravimid võivad põhjustada lemmiku surma

• Kanged steroidipõhised ravimid, mida kasutatakse sügeluse või ekseemi leevendamiseks, võivad looma organismi sattudes põhjustada oksendamist, kõhulahtisust ning halvast enesetundest tingitud ärevust. Suureneb ka joogijanu ja vajadus urineerida.

Olenevalt ravimist võib steroidipõhine kreem sümptomeid tekitada paariks tunniks, aga ka paariks nädalaks. Tüüpilised steroidid on hüdrokortisoon, klobetasool, triamtsinoloon, betametasoon, momentasoon ja metüülprednisoloon.

• Osteoartriiti põdevatele inimestele kirjutatakse sageli flurbiprofeeni, mis on valuvaigistava ja põletikku alandava toimega. Isegi väike kogus seda ravimit võib kassile neerukahjustusi põhjustada.

• Retinoidid, mida kasutatakse akne raviks, mõjuvad loomade kõhule äärmiselt halvasti. Kui retinoidid satuvad aga tiine emaslooma organismi, võib see lausa järglaste väärarengut põhjustada.

• D-vitamiinil põhinevat kaltsipotriooli kasutatakse sageli psoriaasiraviks. Loomadele on see aga ohtlik ja põhjustab neerukahjustusi. Piisab vaid väikesest kogusest, et see loomale eluohtlikuks osutuda võib.

• Tõenäoliselt kõige ohtlikum aine on fluorouratsiil, mida kasutatakse näiteks nahavähki põdevate inimeste ravimiseks. Kui see aine satub aga looma organismi, põhjustab see krampe, verist oksendamist ja kõhulahtisust. Lisaks alaneb looma valgete vereliblede hulk. Kaks kolmandikku loomadest, kes fluorouratsiiliga kokku puutuvad, surevad või pannakse magama.

Mida teha?

Kui loom limpsab paar korda keelega üle koha, mida oled äsja tavalise kehakreemi või apteegi käsimüügilettidelt saadud emulsiooniga määrinud, ei ole vaja liialt paanitseda, sest ilmselt ei juhtu sellest midagi. Loomulikult ei mõju see siiski sinu lemmiklooma tervisele hästi ja seda käitumisviisi ei ole vaja julgustada.

Kui oled aga retseptiravimit kasutanud, võivad tekkida tõsisemad probleemid. Kindlasti ära kanna omapäi ka looma nahale ühtegi kreemi ega salvi, mida loomaarst soovitanud ei ole.

Kui oled ise mõnd retseptiravimit kasutanud, pese alati käed hoolikalt ära enne, kui looma katsuma lähed või talle süüa annad. Jälgi ka seda, et lemmikul puuduks võimalus sind lakkuda, kui oled äsja oma nahale kreemi kandnud. Ka tabletid ja muud ravimid tasub alati kindlalt kapis hoida.

Kui midagi peaks juhtuma või koer käitub teistmoodi, siis pöördu kiireimas korras loomaarsti poole.

Allikas: vetstreet.com