Kuid siiski – kui muutuvad näugumise intensiivsus, tüüp või sagedus, võib olla tegemist signaaliga, et midagi on korrast ära. Sina omanikuna pead oskama neid märke mõista ja tähele panna, et otsustada, millal peaksid näuguva kassiga veterinaari vastuvõtule minema.

Intensiivse näugumise põhjused

Muutused näugumises võivad olla seotud mitmete terviseprobleemidega, näiteks kilpnäärme ületalitus, kõrge vererõhk, kurgu- ja hääleaparaadi haigused. Võib esineda ka selliseid juhtumeid, mille korral tuleb reageerida väga kiiresti – näiteks kuseteede probleemid. Paljud kassid hakkavad siis liivakastis käes pidevalt ja kõvasti näuguma, sest protseduur on nii valus.

Sagenenud näugumine võib viidata ka stressile, millele on lisandunud mõni neuroloogiline häire, näiteks seniilsus või ajuhaigused (eriti just vanematel kassidel). Näiteks kassidel, kel kaob mõni õpitud oskus – nad on segaduses ja stressis ega tea, mida teha. Kognitiivsed häired on samasugused, nagu omased dementsetele inimestele. Miks kassid sel puhul aga rohkem näuguma kipuvad, ei ole täpselt teada. Tavaliselt on dementsed kassid segaduses ja see olek muutub üha valdavamaks, lisandub desorientatsioon ning väheneb arusaamine ümbritsevast keskkonnast.
On loomulik, et iga tervisehäire, mille tagajärjel tekib füüsiline või vaimne ebamugavustunne, paneb kassi intensiivsemalt näuguma.

Pööra kassi kõnele tähelepanu

Terved kassid teevad häält väga mitmetel erinevatel põhjustel: küsivad toitu, nõuavad tähelepanu ja paitamist, tuletavad meelde, et tahavad välja ja selleks peaks keegi neile ukse avama.

Kuid tavapärase jutustava näugumise ja häiritud kassi näugumise vahel on selge erinevus. Kui kass teeb sügavat kurguhäält või ohib ja halab, on tegemist tõsise meditsiinilise probleemiga. Näiteks väljendavad niiviisi oma vaeva lõpusirgele jõudnud neeruhaiguse, veresoonte tromboosi või vaimutegevuse häiretega kiisud. Ka trauma läbi teinud (nt auto alla jäänud ja luumurru saanud) kassid näuvad nii, et see viitab selgelt vaevale, mida nad parajasti läbi elavad.

Millal peaks muretsema hakkama?

Kõige olulisem on tähele panna, kas näugumine erineb tavalisest. Näugumine on kasside puhul sama mis koertel haukumine: mõned koerad hauguvad kogu aeg iga väiksemagi asja peale, teised on enamasti vait ja lasevad vaid vahel harva mõne haugatuse kuuldavale.

Kui su kassi käitumine muutub, on igal juhul mõttekas veterinaariga rääkida. Näiteks hakkab kass sinuga kogu aeg näugudes suhtlema või teeb häält, kui hüppab mööblile või sealt alla, näub, kui teda sülle võetakse – need võivad olla märgid, et tema kehas toimub midagi, mis nõuab sinu tähelepanu.

Näugumine, mis muutub äkitselt valjemaks või pehmemaks, sagedasemaks või muutub selle toon, võib samuti terviseprobleemile viidata. Sina omanikuna tunned oma kassi kõige paremini – kui märkad mingit muutust käitumises, aktiivsuses või häälitsustes, võib olla tegemist hoiatava signaaliga.

Otsi ka teisi haigustunnuseid

Kui muutused kassi näugumises on tingitud tervisehäirest, on üsna tõenäoline, et märkad teisigi sümptoome. Need võivad olla vaevuhoomatavad ja neid on kerge kahe silma vahele jätta – muutused aktiivsuses, kõnnakus, söögiisus. Isegi selline väike asi nagu kõrvade või saba asend võib oluline olla.

Õnnelik ja aktiivne kass, kes on äkitselt väga vaikseks muutunud, magab palju või ei taha, et teda üksi jäetaks, on samuti üsna kõnekas märk. Kui märkad mingeid muutusi kassi karva kammides või kassi suhtlemises sinu pere teiste loomadega, peaksid ka sellele tähelepanu pöörama ning vajadusel loomaarsti külastama, sest kassid on väg osavad neid kimbutavate tervisehädade varjamises.

Allikas: petmd.com