Need imepisikesed vereimejad oskavad end oskuslikult koera karva sisse ära peita. Kui tegu on pikakarvalise ja tumeda karvaga koeraga on puuke tiheda karva seest pea võimatu leida. Puugid leiavad koera karva sees soodsa koha, kus peatuda nii, et sa ei pruugigi neid tähele panna enne, kui nad on juba suured ja verd täis. Koera karva tasub kontrollida ka siis, kui kasutad mõnd puugitõrjevahendit. Koera kontrollimine on väga oluline, sest puugid levitavad mitmeid ohtlikke haiguseid. Kahjuks on nad imepisikesed ja neid on raske märgata. Sa võid üllatuda, millistest ebatavalistest kohtadest puuke on leitud.

Päraku ümbrus

“Ilmselt ei ole see koht, kust sa esimesena puuki otsima lähed, kuid puuk võib meelsasti end sellsse piirkonda sisse sättida,” sõnab veterinaar Amy Butler. “Päraku ümbrust tasub alati kontrollida, sest puugid armastavad pimedaid ja niiskeid kohti,” sõnab veterinaar. Kindlasti vaata üle ka koera saba.

Varbad

Puuke võib leida ka koera varvaste ja käpapadjandite vahelt. Puugi eemaldamiseks kasuta spetsiaalset konksu, mida saab veterinaarapteekidest ja lemmikloomapoodidest.

Kõrvad ja nende ümbrus

Üks väga haige ja õnnetu Šetlandi lambakoer Ollie ootas parasjagu DoveLewise loomakliinikus eutanaasia järge, kui kliinikus töötav praktikant läks raskesti haiget ja nõrka Olliet lohutama. Ta sügas Olliet hellalt kõrva tagant, kui tundis seal äkki verd täis puuki. Puuk oli seal juba pikemat aega pesitsenud. Ollielt võeti puuk kiiresti ära. Nähes puuki, kõhkles veterinaar eutanaasia otsuses ning kahtlustas nn puugihalvatust. Konsulteerides omanikuga otsustati koer tagasi koju saata. Järgmiste tundide jooksul oli Ollie taas püsti, täielikult taastunud ning valmis õue minema.

“Ma olin sel päeval tööl, kui Ollie meile toodi,” meenutas Butler. Puugist tekkinud halvatus on väga haruldane. Teist sarnast juhtumit nägin umbkaudu oma kümmekond aastat tagasi”

Erinevalt teistest puukide poolt kantud haigustest, kaob halvatus ilma kõrvalmõjudeta siis, kui haige puuk keha küljest eemaldatakse, sõnab Hohenhaus, kes ravis kord üht Yorkiet, kellel oli puuk huule külge kinnitunud.

Veterinaar soovitab kindlasti kontrollida ka koera kõrvade seest ja kuulmekanalist. "Lontkõrvalistel koertel leidub puuke sageli kõrva sees,” räägib Hohenhaus.

Riided ja kaelarihmad

Kui sinu koer kannab kaelarihma igapäevaselt, siis kipub sageli ununema, et ka kaelarihma alt tasub puuke kontrollida. "Puugid võivad end koera kaelarihma, trakside või mõne riideeseme alla peita," tuletab veterinaar meelde.

Silmalaud

Ka silmalaud ning kulmude ümbrus tuleb üle kontrollida. See on koht, kuhu puugid meelsasti kinnituvad.

Allikas: petmd.com

Jaga
Kommentaarid