Kuid osad loomaomanikud kasutavad kirpude tõrjumiseks ka looduslikke vahendeid, näiteks teepuuõli. See võib aga lemmikloomadele mürgine olla, kui seedetrakti satub või valesti kasutatakse.

Kas teepuuõli on kirpude tõrjumiseks ohutu vahend?

Koduseid vahendeid loomaarstid kirpude tõrjeks üldiselt kasutada ei soovita, nii turvalisuse kui ka tulemuslikkuse küsitavuse tõttu. Loomakliinikutes müüdavate ainete ohtutus on testitud rangete reeglite järgi. Lisaks on tõestatud, et need on efektiivsed nii kirpude ennetamisel kui ka tõrjumisel. Eeterlikke õlisid, seal hulgas ka teepuu-, eukalüpti- ja sidruniõli ei testita ning tegelikult pole teada, mida need täpselt sisaldavad. See tähendab, et sa ei tea, mille eest sa neid ostes maksad ning pole mingit garantiid, et need mõjuvad.

Kuid kas teepuuõli tapab ja tõrjub kirbud?

Kui seda lahjendada ja ohutult kasutada, võib teepuuõli tõesti kirpe tõrjuda ja tappa. Kuid „Merck Veterinary Manual’i“kohaselt ,mida loetakse veterinaaride piibliks, on see klassifitseeritud eriliselt riskantseks aineks. Miks? Sest teepuuõli on kodustes tingimustes raske korralikult lahjendada.
Teepuuõlitooted, mida kauplustes ja kliinikutes müüakse, sisaldavad ainult 0,1 kuni 1 protsenti õli. Isegi siis, kui sa väga hoolega mõõdad ja lahust enne looma nahale kandmist korralikult segad, on väga kerge kogusega liialdada. Ja kui koer või kass nahale jäänud õli end korrastades ära lakub, on haigestumine kerge tulema.

Kauplustes müüdavad lemmikloomašampoonid sisaldavad teepuuõli väga väikestes kogustes. Ja tooted on valmistatud nii, et õli on neisse jaotunud ühtlaselt ega kujuta lemmikloomale mingit mürgistusriski.

Kas nahale kantavad kirbutõrjevahendid on toksilisemad kui teepuuõli?

Enamik loomaarstide poolt soovitatavaid täpilahuseid sisaldavad aineid, mis mõjuvad vaid putukate organismidele omastele molekulidele. Imetajate kehades neid molekule ei leidu. See asjaolu teebki kirbutõrjevahendid lemmikloomadele turvaliseks ning tapab kirbud kiiresti isegi siis, kui kanda nahale väike annus. Ka alla neelates pole neil koertele-kassidele mingit mõju.

On olemas ka teine rühm kemikaale, mis on mõnedele imetajatele ohtlikud, kui teistele jälle mitte. Näiteks sisaldavad mõned puugitõrjevahendid permetriine, mis on koertele ohutud, kuid kassidele mitte. Sellesse rühma kuulub ka teepuuõli: see võib olla toksiline nii lemmikloomadele kui kirpudele, kuigi inimeste nahal kasutades on ta ohutu. Annus, mida läheb vaja selleks, et tappa kirbud, võib ühtlasi tappa ka kassi.

Veel üks põhjus, miks kirpude tõrjumisel eeterlike õlide ees kommertstooteid eelistatakse seisneb selles, et mõned neist peatavad ka kirbuvastsete arengu. See tähendab, et emase kirbu munetud munadest ei kooru vastseid. Ja niiviisi peatatakse kirpude arengutsükkel.

Millised on kirpude tõrjumiseks turvalisemad kodused alternatiivid?

Teepuuõlist ohutum on diatomiitmuld ehk kivistunud vetikad. See tekitab kirpudesse ja teistesse putukatesse augud. Diatomiidmulda on kahjurputukate tõrjumisel aedadest kasutatud juba pikka aega, sageli manustatakse seda ka hobustele ja teistele kariloomadele siseparasiitide tõrjeks. Teatud kindlates kogustes manustatuna (küsi annuseid loomaarstilt) on diatomiidmuld ohutum kui teepuuõli. Viimane on mürgine isegi siis, kui alla neelatud kogus on väga väike.
Enne, kui hakkad oma lemmikloomal kodus lahustatud teepuuõli kasutama, konsulteeri loomaarstiga, kes on lisaks arstitarkustele teadlik ka sinu eluviisidest, tunneb su lemmiklooma ja aitab teha parima valiku.

Allikas: petmd.com