Esimest korda tulid e-sigaretid turule 2007. aastal, kuid sellega on kaasnenud ka kahjulik mõju loomadele. Animal Poision Control Centre’i andmetel moodustasid 2012. aastal e-sigaretid 4,6 protsenti tubakatoodetest, mis on koduloomadele kahjulikku mõju avaldanud. Aasta hiljem oli see arv tõusnud aga juba 13,6 protsendini. Lisaks 2011. aastast teada 240 juhtumit, kus e-sigarett on koduloomale mingil moel kahjulikult mõjunud. 2013. aastal registreeriti aga juba 305 juhtumit.

Teema on murettekitav, sest nikotiin on lemmikloomadele kahjulik. Lisaks avastati, et e-sigarettides sisalduv täitevedelik on lemmikloomadele palju kahjulikum kui tavaline sigarett.

Sageli hakkavad e-sigaretti suitsetama inimesed, kes soovivad suitsetamisest loobuda. Kui e-sigaretist tulev toss endast loomale ohtu ei kujuta, siis e-sigarettide täitevedelik on loomale väga mürgine. Lisaks on paljud neist ka meeldivalt lõhnastatud, mis muudab need lemmikule ahvatlevamaks. Kui vedelikku anumast lekib või on see lihtsalt lahtiselt laua peale vedelema jäetud, võib lemmikloom seda lakkuma minna, see omakorda põhjustab loomale raskeid tervisekahjustusi.

Millised on nikotiinimürgituse märgid?

Koerte ja kasside puhul on tüüpiline märk oksendamine. Kuna nikotiiniretseptorid on kesknärvisüsteemi kaudu stimuleeritud, siis võib esineda ka ilastamist, kõhulahtisust, loom võib olla ärev ning tema süda peksta. Kui nikotiinikogus on liialt suur, siis nikotiiniretseptorid sulguvad ja loomal võivad esineda krambihood, lihasnõrkus ja südamerütmihäired.

Nikotiinivedeliku puhul on kõige ohtlikum see, et see imendub naha ning suu kaudu. Kui inimene või lemmik sööks ära tavalise sigareti, siis eemaldab maks suure osa nikotiini enne, kui see jõuab vereringesse, kuid limaskesta kaudu organismi sattunud nikotiin läheb otse vereringesse. Nii mõjub organismile korraga palju suurem kogus nikotiini.

Kui kahtlustad, et lemmikul on nikotiinimürgitus, siis pöördu viivitamatult loomaarsti poole. Tavaliselt esinevad sümptomid väga kiirelt: poole tunni või tunni jooksul. Õnnetuste vältimiseks hoia kõik tubakatooted kindlas kohas, mis ei ole lemmikloomale kuidagi kättesaadavad!

Allikas: vetstreet.com