"Teistest võistlustest eristab Eesti Looduse fotovõistlust keskendatus liigipiltidele," selgitas Eesti Looduse peatoimetaja Toomas Kukk. "Pildistatud loom, taim või seen peab olema äratuntav, fotograaf peab näitusele saadetud pildile lisama lühikese loo foto saamisest ja nimetama pildistatud organismi nii täpselt, kui oskab. Tavapärane maastikukategooria Eesti Looduse võistlusel puudub."

Ajakiri Eesti Loodus on fotovõistlust korraldanud 16 aastat, varem on parimad pildid avaldatud ajakirjas ja kodulehel. Esmakordsele ülevaatenäitusele on valitud 50 ilmekamat tööd viimase kolme aasta auhinnatud tööde seast.

Ühel võistlusel on tavaliselt välja antud 25–30 auhinda: peapreemia ja esimene auhind parima looma-, taime- ja seenefoto eest noorte ja üldarvestuses, eriauhinnad näiteks huvitavalt käituva looma, veelooma ja veetaime, väikese looma ja taime (lähivõte), aasta linnu jne foto eest.

2016. aasta fotovõistlus kuulutatakse välja märtsi lõpus. Pilte saab võistlusele üles laadida septembri jooksul. Võitjad kuulutatakse välja ja auhinnad antakse kätte novembris. Lisateavet leiab veebilehelt www.loodusajakiri.ee.

Eesti Looduse fotonäitust saab RMK Tallinna kontori aatriumis (Toompuiestee 24) vaadata mai lõpuni, seejärel läheb näitus ringlema teistesse RMK looduskeskustesse. Tasuta näitus on lahti esmaspäevast reedeni 9–18.

Autor: Aimar Säärits
Autori selgitus: Liidrikud ühes rivis munemas. Ise olin pildistades kaelani vees.
Auhind: Eesti Looduse fotovõistlus 2015, eriauhind väikese looma foto eest.

Autor: Kaspar Arme
Autori selgitus: Mesika-sinitiivad heinputke õisikul juuli lõpus Tuhu soo ääres.
Auhind: Eesti Looduse fotovõistlus 2014, eriauhind elurikkuse foto eest.

Autor: Kenno Kaupmees
Autori selgitus: Sel hommikul ei saanud uni võitu ja nii ma jälle läksin. Õue vaadates ei olnud mingit pildiootust. Teadsin vaid, et tugev tuul võib tekitada ootamatuid olukordi, sest häirib looma meeli, ja nii on kohtumine tõenäolisem. Ühel hetkel märkasin allavoolu triivivat puunotti, mis aga äkitselt kaldale ronis, jõesilm hambus. Oli hea päev! Mink ehk ameerika naarits. Harjumaa, 2015. aasta veebruar
Auhind: Eesti Looduse fotovõistlus 2015, eriauhind veelooma foto eest.

Autor: Erik Mandre
Autori selgitus: Suurema osa luhal veedetud ajast kipuvad põdrahärrad olema kusagil roostikus ja võsas, ikka varjulisemas paigas. Õhtuhämaruses tullakse teinekord võsast välja oma uhket sarvepaari näitama. Selleks, et sarvekroon veelgi suurem ja vägevam välja näeks, ehitakse seda võsas leiduvaga. Minu arust on see härra oma sarvekrooni ehtimisega siiski selgelt üle pingutanud.
Auhind: Eesti Looduse fotovõistlus 2015, Eesti Jahimehe eriauhind.