Nimelt saatis USA haiguste ennetamise ja kontrolli keskus (CDC) möödunud nädalal välja pressiteate, milles öeldakse, et koostöös erinevate asutustega proovitakse teha kindlaks Aasia pikasarvelise puugi (Haemaphysalis longicornis) leviku mõju inimeste ja loomade tervisele.

CDC tegi avalduse värskelt avaldatud raporti tuules, mille kohaselt on see putukas alates 2017. aastast hakanud Ameerikas märkimisväärselt levima. Pärast esimese putuka avastamist mullu augustis New Jerseys, on neid puuke leitud loomadelt ja inimestelt Arkansase, Connecticuti, Marylandi, North Carolina, Pennsylvania, Virginia ja West Virginia osariikidest.

CDC Vector-Borne`i haiguste divisjoni asejuhi Ben Beardi sõnul ei ole hetkel võimalik öelda putuka leviku mõju avalikule tervishoiule või põllumajandusele. "Teiste maade piirkondades on täheldatud, et Aasia pikasarveline puuk võib kanda edasi mitmeid sarnaseid patogeenide tüüpe, mis ka USA-s on levimas. Me oleme mures, et puuk, mis võib põhjustada massiivseid haiguspuhanguid loomade ja inimeste seas ning looduses, levib nüüd üle kogu Ühendriikide," lisas CDC juhtfiguur. Mitmed põllumajanduse ja haigustega tegelevad agentuurid nind riigiasutused on nüüd pannud pead kokku, et selgitada peagi välja nende puukide tegelik mõju.

Erinevalt erinevatest teistest puugiliikidest võib Aasia pikksarve emasloom taastoota järglasi (kuni 2000 muna ühekorraga) ilma paaritumata. Selle tulemusena võib ühelt loomalt, inimeselt või taimelt leida korraga sadu või isegi tuhandeid puuke.

Teistes maailma riikides, kus see puugiliik on kanda kinnitanud, on väga suur oht erinevatele taluloomadele. Näiteks on Austraalias ja Uus-Meremaal putukate levik vähendanud osades piirkondades piimakarjade suurust lausa 25 protsendi võrra.

CDC andis ka soovituse, et mida teha, kui avastate endalt selle puugiliigi. Agentuur soovitab puugi kohe eemaldada, panna see alkoholiga täidetud purki ning viia see uurimiseks lähimasse terviseasutusse.

Lisaks muidugi ka tavapärane puugiennetus: enda ja lemmiklooma keha kontrollimine ja pesemine pärast pikemat looduses viibimist, puugihaiguste kohta eelinfo otsimine ning vaktsineerimine nende haiguste vastu, mille vastu on seda võimalik teha.

Aasia pikksarv on tumepunase ja pruuniseguline ning see võib levitada tõsiseid haigusi, sealhulgas ka viiruseid, vahendab Life Science.

USA-s veel seni teadaolevalt ühtegi selle puugiliigiga seotud haigusjuhtu ametlikult tuvastatud, kinnitab CDC.